Політолог розповів, коли чекати відставку уряду

Зміни в уряді можуть відбутися через місяць. Однак навряд чи варто чекати на відставку прем’єр-міністра Дениса Шмигаля

Політолог розповів, коли чекати відставки уряду
Політолог розповів, коли чекати відставки уряду

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Ідея з оновлення уряду — це оновлення чи ліквідація міністерств. Очевидно, що наразі до кінця не сформовано бачення, яким має бути український уряд. Друге питання — посада прем'єр-міністра. Адже йшла мова про перезавантаження зі зміною голови уряду. Однак поки що Шмигаль залишається на своїй посаді. Ми могли зробити чергове м’яке оновлення уряду, як це було неодноразово із заміною пакета міністрів. Тим не менш, озвучені прізвища міністрів, які потрапили в ЗМІ: Кубраков, Верещук, Малюськи, Сольського та генпрокурора Костіна є елементом інформаційної боротьби. Очільники міністерств продовжували боротьбу, щоб лишитися на нинішніх посадах. Ми бачимо тактичну перемогу нинішніх очільників міністерств», — каже І. Чаленко.

Він не виключає, що зміни в уряді можуть відбутися через місяць.

«В суспільстві продовжується нагнітання ситуації навколо 20 травня, щодо відсутності легітимності у Зеленського. Хоча з цим проблем немає, бо все це прописано в Конституції. Тим неменше політично вигідно буде провести певне оновлення, як раз з точки зору виконавчої влади. Тому оновлення уряду можливо із застосуванням принципу чи підходу так званого уряду національної єдності. Як раз ближче до 20 чисел травня», — підкреслює І. Чаленко.

На його думку, відставки в уряді будуть мати тактичний ефект.

«Адже рівень підтримки уряду подає. А рівень підтримки Ради низький, тому оновлення уряду у критичний момент допоможе підняти питання підтримки з боку українського суспільства. Однак це матиме короткостроковий ефект. Для подолання політичної кризи в парламенті та країні, треба зробити координацію всередині нинішньої монокоаліції, що вважається в край важким завданням, або створювати інші політичні конструкції, які зроблять більш міцну політичну базу для керування в країні. Воєнний стан не передбачає виборів, тому в нинішній ситуації потрібно шукати альтернативні шляхи для збереження контрольованості в державі», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що розгляд кадрових ротацій в уряді перенесли на травень. Про це повідомили на умовах анонімності депутати Слуги народу.