Підвищення тарифів на світло: енергооб’єкти, які належать олігархам, треба націоналізувати — експерт

Якщо енергоолігархи відмовляються ремонтувати свої приватні енергооб’єкти за власні кошти, перекладаючи це на населення, їх енергооб’єкти треба націоналізувати.

енергообєкти, які належать олігархам, треба націоналізувати
енергообєкти, які належать олігархам, треба націоналізувати

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«У нас багато енергооб'єктів належать так званим енергоолігархам. Зокрема, їх приватним компаніям. Тому виходить так, що вони ставлять умови, або підвищувати тарифи, бо нам немає за що ремонтувати та утримувати об’єкти, або ми не зможемо подавати відповідний ресурс — електроенергію чи газ. Хоча це приватні компанії, і всі ремонти мають бути головним болем власників цих компаній. Наразі ж виходить цікава ситуація. Ремонтувати повинна держава або за бюджетні кошти приватні об’єкти, а вони просто подякують, або ж за кошти пересічних споживачів. А власні кошти та надприбутки, які вони отримували роками, не вкладали в модернізацію та захист. Зокрема, від шахедів. Все це вони повинні були зробити власним коштом. Тепер енергоалігархи шукають на кого перекласти ці проблеми», — каже А. Павловський.

За його словами, держава може ремонтувати або надавати кошти, лише за умовою, що ці енергооб'єкти повертаються у державну власність. А після війни держава може пошукати більш ефективних державних власників.

«Саме такий має бути підхід, якщо енергоолігархи відмовляються ремонтувати власні приватні енергооб'єкти за власні кошти. А не намагатися розв'язувати проблему коштом простих споживачів, які знаходяться на межі зубожіння. Адже купівельна спроможність пересічних громадян не зростає. Це призведе до збільшення заборгованості населення за електроенергію. За комунальні послуги вона і так на сьогодні величезна, а так буде ще більше. Тому державі треба змінити пріоритети. Тобто поставити питання про повернення енергооб'єктів у державну власність. Адже якщо власник нічого не робити для модернізації державної власності, значить він неефективний власник. Тим більше, що в Конституції записано, що будь-яка приватна власність в разі потреби може бути націоналізована та повернена у державну власність. Зараз як раз і виникла така потреба», — резюмує експерт.

Нагадаємо, колишній міністр енергетики України Олексій Оржель вважає, що настав час підвищити тарифи на електроенергію для побутових споживачів. Інакше енергосистему України не відновити.

Імовірний новий тариф за розрахунками нардепів — 3,5 гривні за кіловат.