В Україні виробляють далекобійні дрони

Виробник одного з українських далекобійних дронів продемонстрував свої потужності та розповів про виробництво безпілотників.

В Україні виробляють далекобійні дрони
В Україні виробляють далекобійні дрони

Всередині підприємства, збудованого на заході України, десятки робітників у захисному одязі виготовляють елементи фюзеляжу майбутнього безпілотника, назва якого не потрапила під запис.

Під час репортажу робітники продемонстрували етап формування зі скловолокна обшивки літального апарату, а також виробництво механічних деталей.

За словами працівників, завод, що виробляє ударні дрони з дальністю польоту до 800 кілометрів, запрацював лише півроку тому.

«П'ять місяців тому це приміщення було абсолютно порожнім», — сказав працівник заводу.

До російського вторгнення власник підприємства займався виробництвом пластикової тари на півночі Харківської області. Однак через деякий час після того як йому довелось тікати від окупації, він почав працювати над проєктом власного БпЛА.

Він найняв на роботу кількох пенсіонерів, що працювали над авіаційними проєктами ще в Радянському Союзі. Через два місяці група розробників випустила два прототипи, що пройшли перевірку.

«У моєму віці я мав би вже давно піти на пенсію, але в моїй країні йде війна», — розповідає 74-річний колишній головний спеціаліст Харківського авіаційного заводу.

Наступним викликом для розробників було масштабування виробництва дронів, до рівня який би міг задовольнити потреби Сил оборони.

Наразі 75 людей працюють на виробничій лінії, яка починається з пресування скловолокна у матриці у формі крил, хвостової та носової частини.


Джерело: WSJ