Чому в Україні за рік зросла кількість мільйонерів — експерт назвав причину

Влада ще більше поглиблює яму між звичайними українцями та так званими мільйонерами.

Данило Гетманцев
Данило Гетманцев

Про це заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Що хотів сказати Гетманцев повідомленням про зростання мільйонерів? Що він відпрацьовує завдання бізнесу і багаті багатіють тому за це йому треба сказати дякую? Що кому війна, а кому мати рідна? Чи що пролетаріат має повертатися до зброї та відривати бруківку чи діставати шини? Тобто не зрозуміло для чого було зроблено такий посил головою парламентського комітету. Однак перед такими заявами він мав дати відповідь на декілька питань. Зокрема, чому він порушує Конституцію, і штучно, майже в 1000 разів занижує неоподаткований мінімум доходів громадян, які досі дорівнює 17 грн, хоча мав би становити понад 10−15 тисяч гривень. А тепер уявіть скільки мільярдів зайво стягнутих грошей з і так бідних українських працівників. Як би неоподаткований мінімум був би встановлений у визначений Конституцією спосіб і розмір, то працівники не сплачували б державі надвисоких податків», — каже експерт.

За його словами, друге питання до Д. Гетманцева, чому з бізнесу він бере податок з прибутку, тобто з доходу мінус собівартість, а з робітників здирає ПДФО з усього трудового доходу. Навіть з мінімальною зарплатою.

«Це говорить про дискримінацію праці в Україні. Зокрема, стосовно бізнесу. Що є антиконституційним. До речі, Гетманцев у своєму повідомленні випадково проговорився, що бізнес та мільйонери платять до держбюджету майже в два рази менше, ніж звичайний українець. Таким чином можна зробити висновок, що повідомлення Гетманцева є цинічною провокацією», — підкреслив С. Кондрюк.

На його думку, зарплата в Україні має бути не за залишковим принципом. Зокрема це стосується мінімалки та базового тарифу єдиної сітки.

«Зарплата має розраховуватися відповідно до Конституційних вимог, враховуючи потреби працівника в їжі, житлі, медикаментах, одязі та утриманні своєї сім’ї. Також податки з працівників не повинні братися. А якщо їх знімати, то з тієї частини заробітку, з якого відмінусовано видатки на відтворення робочої сили та утримання сім’ї», — підкреслив експерт.

Також С. Кондрюк зазначив, що в країні почав процвітати спекулятивний бізнес, який безкарно накручує ціни. Зокрема, в багато разів вище, ніж у сусідніх країнах.

«І в цьому винна не війна. Це також лягає тягарем на плечі пересічних українців. Таким чином, ми ще більше поглиблюємо яму між звичайними українцями та так званими мільйонерами», — резюмує С. Кондрюк.

Нагадаємо, що голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев оголосив про завершення декларування доходів громадян за 2023 рік. За його даними, українці подали понад 172 тисячі декларацій. Річний дохід понад 1 млн гривень за 2023 рік мали 10 700 громадян — на 1200 більше, ніж у 2022-му