Штрафи понад 25 тисяч для ухилянтів: ТЦК перетворяться на великі юридичні компанії — адвокат

Штрафи за порушення правил військового обліку призведуть до колапсу судової системи. Крім того, всі ці кошти підуть на зарплати та премії чиновникам.

Держава воюватиме у судах з громадянами замість того, щоб їх мотивувати захищати країну
Держава воюватиме у судах з громадянами замість того, щоб їх мотивувати захищати країну

Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Виходячи з логіки ці штрафи не потрібні. Адже всі штрафи будуть сплачуватися через суди, які фактично будуть паралізовані цими штрафами. Крім того, впевнений, що більшість штрафів буде виписано з грубим порушенням законодавства. І в подальшому ТЦК перетворяться на великі юридичні компанії. І замість того, щоб займатися військовим обліком та мобілізацією, вони будуть займатися юридичними спорами з громадянами України. Вважаю, що це повністю деструктивна позиція. Адже замість того, щоб підвищувати вмотивованість українців, щодо служби в ЗСУ, а також підвищувати якість виконання зобов’язань перед громадянами у разі їх загибелі, поранень та виплат щодо інших соціальних гарантій», — каже адвокат.

На його думку, всі розмови про підвищення штрафів до 25500 грн за порушення правил військового обліку — це залякування громадян й тримання населення у жаху, щоб всі боялися. Крім того, всі ці кошти з кишень громадян підуть у бюджет на обґрунтовану зарплату та премії чиновникам.

«Тому намагатися воювати в судах з власними громадянами замість того, щоб їх мотивувати захищати країну, не кращий шлях для подолання кризи з мобілізації. Це все призведе до колапсу судової системи та ТЦК, які будуть займатися виключно тим, що виписувати штрафи», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, за словами голови підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Бакумова, профільний комітет максимально лібералізував законопроєкт, а штрафи фактично знижені в рази.

«Якщо порівняти, то уряд пропонував накладати адміністративне стягнення на громадян України в розмірі від 153 тисячі грн. до 204 тис. грн. В проекті, який підготував підкомітет і завтра буде рекомендувати Комітету, максимальний розмір адміністративного стягнення за адміністративне правопорушення, яке вчинено в особливий період — в період воєнного стану, буде складати 17 000 грн. — 25 500 грн», — акцентував він.