Підставою введення західних військ союзників в Україну може бути Будапештський меморандум — суддя КСУ у відствіці

Президент Франції Е. Макрон знову каже введення західних військ в Україну, а зробити це можна на підставі Будапештського меморандуму.

Е. Макрон
Е. Макрон

Про це в коментарі заявив суддя КСУ у відставці Віктор Шишкін.

«Так, дійсно, Україна може посилатися на Будапештський меморандум. Хоча його гарантами були США та Британія. Однак Франція разом з Китаєм підтримала ці гарантії. Тому не виключаю допомогу Франції у вигляді введення військ в Україну. Адже Франція та інші країни можуть вільно обирати, як надати Україні гарантії безпеки згідно з Будапештським меморандумом», — каже суддя КСУ у відставці Віктор Шишкін.

Своєю чергою, політолог Ігор Рейтович вважає, що Будапештським меморандумом працювати не буде, а ввід західних військ в Україну буде стосуватися обмеженої території.

«Про ніяку стратегічну глибину чи загрозу мова зараз не йде і сподіваюся, що завдяки нашим ЗСУ не буде йти і далі. Макрон згаду про введення військ коли путін каже про наступ на Київ чи інші стратегічні міста. Якщо росіяни назбирають величезну армію, та намагатимуться прорвати фронт, то тоді в Україні можуть з’явитися не тільки французькі військові, а й військові інших країн НАТО. А сама заява — продовження ідеї, або політичної чи дипломатичної гри Макрона, яка називається тримати Макрона у стані стратегічної невизначеності. росія від таких заяв нервує та робить помилки. Або ж змушена розробляти додаткові сценарії, які передбачають участь західних країн у допомозі Україні. Тому чергова заява Макрона є показовою для рф», — підкреслює політолог.

На його думку, ввід західних військ може бути на підставі нових документів, які Україна підпише з іншими країнами. Плюс для цього ще буде потрібне рішення Верховної Ради, яке дасть допуск збройним силам на територію України.

«Швидко такі речі не робляться. І поки це тільки заяви Макрона без конкретики», — резюмує І. Рейтович.

Нагадаємо, що президент Франції Еммануель Макрон не змінив своєї думки щодо можливості введення західних військ в Україну. Це можливо за двох умов, заявив він розповів в інтерв’ю для The Economist, оприлюдненому у четвер, 2 травня.