Підприємець назвав рецепт економічного дива для України

Якщо Україна хоче стати успішною і ми говоримо про довгострокову перспективу України на європейському рівні, то нам треба братися в першу чергу за освіту.

Єгор Шишенок
Єгор Шишенок

Про це під час ефіру заявив підприємець, популяризатор підприємництва та інновацій в Україні Єгор Шишенок.

«В Данії рівень життя населення та заробітної плати вище, ніж в Німеччині. Хоча ще 70 років назад це порівняння було у зворотню сторону. Тому, якщо Україна хоче стати успішною і ми говоримо про довгострокову перспективу України на європейському рівні, то нам треба братися в першу чергу за освіту. Це як база та платформа для всього. Здається, що це і так очевидні речі, але потрібна конкретика. Ми маємо визначитися, яка освіта нам потрібна. Для цього потрібна національна програма, яку України ми хочемо бачити через 10−20 років. Тому що не розуміючи кінцеву ціль, ми не знаємо, які кроки потрібно робити. В тому числі і в освіті», — каже Єгор Шишенок.

На його думку, освіта — це інвестиції у майбутнє.

«Адже не посіявши зерно, ти не отримаєш готовий врожай. Те, що зараз є, це навіть не 10% для того, щоб Україна рухалася на такому ж рівні, як європейці. А нам треба рухатися швидше, щоб їх наздогнати. І це реально. А коли заявляють, що Україна навіть через 20 років не досягне рівня Польщі, то давайте згадаємо, якою Польща була на початку 90-х років. Рівень, якого вони досягли було здобути у перші 10 років. Тобто ривок в освітні галузі дає ривок в економічній сфері. Як лавина такий підхід набирає обертів та призводить до економічного дива. Однак в Польщі економічне диво відбулося не тільки через освіту, там були економічні інвестиції, які робив західний світ. Зокрема, німці. Однак не мають спеціалістів, поляки б не досягли такого економічного дива», — резюмує експерт.