Україна та Британія готують угоду для 100-річного партнерства: що це означає, розповів експерт

Такою заявою Британія демонструє свою проактивну позицію, яка стимулює інших партнерів надавати Україні озброєння.

міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон
міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Британія є одним з лідерів, щодо допомоги Україні за обсягами. Вона посідає третє місце після США та Німеччини. Також Британія демонструє свою проактивну позицію, яка стимулює інших партнерів надавати Україні озброєння. До прикладу, як це було з танками Леопард, коли Німеччина не хотіла їх давати, то британці надали танки Challenger й Берлін змінив свою позицію. Тому цей візит Кемерона та перемовини з Україною, щодо партнерства, як раз і демонструють, що наші двосторонні стосунки розглядаються не лише у вимірі 10 років у сфері безпеці, а й на сторіччя вперед. Таким чином Кемерон в обличчі Британії підтверджує, що незалежна Україна буде існувати та буде надійним партнером. Зокрема, що в незалежній Україні зацікавлена Британія. А цей візит є стратегічним та далекосяжним», — каже І. Чаленко.

На його думку, такі перемовини між Україною та Британіє є важливим прикладом для інших наших партнерів. Зокрема, в якому руслі потрібно рухатися далі.

«Знову ж таки очевидно, що подібні перемовини свідчать про трансформацію політико- безпекової ситуації у Європі. Очевидно, що Британія зараз знаходиться в авангарді цього процесу, намагаючись застовпити за собою лідерські позиції. Те саме зараз робить президент Франції Макрон. Також, щоб намагається робити Німеччина. Однак, те, що така поважна держава, та геополітичний мастодонт, як Британія сама заявляє про подібні перемовини, то звичайно це є шаленим прикладом підтримки нашої країни», — резюмує І. Чаленко.