Про підозру повідомлено 16 перебіжчикам, до суду направлено два обвинувачення щодо зрадників

Працівники ДБР продовжують системну роботу з викриття та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів, які після російського повномасштабного вторгнення в Україну добровільно пішли на співпрацю з окупантами.

Про підозру повідомлено 16 перебіжчикам, до суду направлено два обвинувачення щодо зрадників
Про підозру повідомлено 16 перебіжчикам, до суду направлено два обвинувачення щодо зрадників

Цього тижня за матеріалами розслідувань Бюро про підозру повідомлено 16 перебіжчикам, до суду направлено два обвинувачення щодо осіб, які прислужують окупантам.

До суду направлено обвинувачення стосовно колишнього директора держпідприємства «Старобільське лісомисливське господарство», який після російського вторгнення в Україну пішов на співпрацю з окупантами.

У квітні 2022 року окупаційна адміністрація призначила чоловіка на посаду так званого директора лісхозу, який був створений на базі українського лісомисливського господарства в Старобільському районі Луганщини.

На цій посаді фігурант виконує вказівки окупаційної адміністрації, спрямовані на встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України.

Також до суду скеровано обвинувачення стосовно колишнього лісничого держпідприємства «Сватівське лісомисливське господарство» Луганської області.

Після захоплення на початку 2022 року російськими військами Сватівського району Луганської області, чоловік також добровільно пішов на співпрацю з окупантами.

У травні 2022 року окупанти призначили лісничого директором «сватівського лісового господарства», яке було створене загарбниками на базі українського держпідприємства.

Обидва фігуранти кримінальних проваджень підозрюються у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111−1 КК України).

У державній зраді, добровільному зайнятті посади в незаконних правоохоронних органах та участі в терористичній організації підозрюється уродженець Сумської області, колишній український правоохоронець. Він з 2014 року, після окупації міста Хрустальне (кол. Красний Луч) Луганської області, він відмовився переїхати на підконтрольну Україні територію та почав прислуговувати загарбникам.

Чоловік вступив на службу до незаконного збройного формування терористичної організації т.зв. «лнр», де допомагає представникам окупаційної влади проводити обшуки та фільтраційні заходи з проукраїнськи налаштованим населенням та родичами військових Збройних сил України.

Екс-правоохоронця підозрюють за статтями ч. 1 ст. 111, ч. 7 ст. 111−1, ч. 1 ст. 258−3, ч. 2 ст. 260 КК України.

Також про підозру повідомлено 15 рятувальникам одного з пожежних загонів Маріуполя, які прийняли присягу на вірність псевдореспубліки «днр» навесні 2022 року.

Серед 15 перебіжчиків восьмеро обіймали керівні посаді — командирів відділення рятувального загону та начальників караулу. Фігуранти служать у так званому структурному підрозділі окупаційної адміністрації рф, зокрема, у «рятувальному загоні Маріуполя».

Наразі вони працюють за російським законодавством та виконують незаконні накази окупаційної владі. Дев’ятеро з підозрюваних обійняли керівні посади.

Ексрятувальники підозрюються у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Донецька обласна прокуратура, Черкаська обласна прокуратура та Івано-Франківська обласна прокуратура.