Віктор Жердицький: Порошенко намагається легалізувати кремлівський план щодо Донбасу

Прийняття законопроекту № 7163 не вирішить проблему з окупацією Донбасу. Оголошення Росії агресором у законопроекті № 7163, насправді, є порожнім звуком. У ньому не вказали ні час, ні місце її початку.

Віктор Жердицький: Порошенко намагається легалізувати кремлівський план щодо Донбасу

Законопроект про реінтеграцію Донбасу не сприятиме звільненню окупованих територій. З його допомогою президент намагається ввести у законодавче поле України мінські домовленості. У цьому переконаний учасник «Руху за Суверенний Розвиток» Віктор Жердицький.

Як повідомляє «Радіо Свобода», сьогодні, 6 жовтня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону № 7163 «Про особливості державної політики для забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях». Цей документ як невідкладний подав Петро Порошенко. У законопроекті, серед іншого, міститься пункт про визнання Росії державою-агресором. За документ проголосували 233 депутати.

На думку Віктора Жердицького, законопроект № 7163 не допоможе звільнити Донбас від окупантів та їх найманців. Оскільки визнання Росії державою агресором у запропонованому формулюванні не матиме жодних юридичних наслідків.

«Прийняття законопроекту № 7163 не вирішить проблему з окупацією Донбасу. Там не прописано, як саме ми маємо прогнати загарбників. Порошенко намагається протягти цей закон, щоб зняти із себе відповідальність за невиконання своїх обов’язків, які він, будучи головнокомандувачем Збройних сил України, проігнорував. Цим він порушив Конституцію та Закон «Про оборону України».

Оголошення Росії агресором у законопроекті № 7163, насправді, є порожнім звуком. У ньому не вказали ні час, ні місце її початку. Якби це зафіксували, з’явився юридичний факт, який дав би можливість притягнути Росію до відповідальності за її загарбницькі дії. Але цього прописано не було. Порошенко у кожній своїй промові називає Росію агресором, але що з того? Це не дає жодних юридичних наслідків", — констатував Віктор Жердицький.

На думку громадського діяча, за допомогою законопроекту № 7163 Порошенко має намір легалізувати мінські домовленості.

«Цим документом президент намагається дати старт мінським домовленостям, в яких прописані інтереси Кремля. Існує у законопроекті пряма згадка про них, чи ні — неважливо. Депутати можуть зробити посилання на 51 статтю Статуту ООН, і таким чином, мінські домовленості будуть введені в дію. Хоча насправді, вони не мають жодної юридичної сили. Цей папір підписали на громадських засадах колишній президент (Леонід Кучма — ред.) два бандити (Олександр Захарченко та Ігор Плотницький — ред.) і представник окупантів (посол Р Ф Михайло Зурабов — ред). Він не має стати обов’язковим до виконання Україною.

Нам ні в якому разі не можна допустити, щоб ми йшли за планом мінських домовленостей. Це буде, фактично, інтервенція Росії в наші внутрішні справи. Якщо відбудеться інтеграція, передбачена цими угодами, в середині України в законодавчо унормованому полі з’являться, сили, які заважатимуть звільненню від російської залежності і просуванню нашої інтеграції у напрямку до західного суспільства", — зазначив Віктор Жердицький.

Крім проекту від Петра Порошенка у Верховній Раді були зареєстровані ще 5 законопроектів по Донбасу. Серед них, документи від свободівця Андрія Іллєнка та «Самопомочі».

«Ці законопроекти є якісними та правильними. У них чітко констатується дата, місце і юридичний факт російської агресії. Варто пам’ятати, що загарбання наших територій почалося з подій у Криму. З моменту, коли перші зелені чоловічки вийшли з межі території, де дислокується Чорноморський флот Росії. Саме ці події і є початком російської агресії проти України. На цьому наголошується в законопроектах Іллєнка і „Самопомочі“. Але наша влада намагається уникнути відповідальності Росії. Вони дуже залежна від Путіна і Кремля. І через це влада намагається почати інтеграцію України в російське середовище», — констатував Віктор Жердицький.

Ірина Сатарова

Рекомендовані публікації