Друзі Анатолія Марчука

У Музеї гетьманства відбулася виставка портрету і шаржу заслуженого художника України Анатолія Марчука «Коло друзів».

Друзі Анатолія Марчука

А. Марчук — відомий сучасний художник, член Національної спілки художників України, лауреат та дипломант численних міжнародних премій, його роботи зберігаються у 40 музеях нашої країни та світу. Працює в жанрі натюрморту, пейзажу, портрету з ознаками тематичної картини, володіє графічними техніками рисунку, ксилогравюри, літографії та офорту.

Митець має яскраве колористичне обдарування — рідкісне і досить поціноване явище в образотворчому мистецтві. Художник досить сміливо і творчо поєднує традиції з новітніми пошуками образності. Його стиль — аванреалізм, в якому чуттєве сприйняття навколишнього, зокрема й природи, сплітається в одне нерозривне ціле з підсвідомим осягненням форми, простору і кольору. Саме така сучасна манера приваблює мистецтвознавців України та інших країн, зокрема, Німеччини, з якою художник тісно пов’язаний творчими зв’язками. Митець брав участь у понад 200 виставках, 54 з яких персональні.

Щороку до дня народження пан Анатолій презентує у Музеї гетьманства свої нові творчі проекти. Минулі два роки митець представляв власні акварелі та олійні картини, а 2017-го — виставку портрету і шаржу «Коло друзів».

В експозиції можна побачити портрети відомих наших сучасників: Героя України Анатолія Паламаренка, заслуженого діяча мистецтв Віктора Степурка, заслужених художників Михайла Демцю та Миколи Родіна (останній — вчитель А. Марчука), кіносценариста Владислава Таранюка, а також батька художника Петра Григоровича, його сестри Тамари, всього понад 60 робіт. Якщо портрет бабусі А. Марчука Федори був створений ще 1976 року, то Владислава Таранюка вже у цьому році.

Серед представлених робіт 10 автопортретів Анатолія Марчука, а також його портрети написані художниками Олександром Рожковим, Ольгою Карпенко, Оксаною Карпус, Наталією Моцак та погруддя, створене відомим скульптором Володимиром Щурем. Портрети виконані у 15 техніках: олія, акварель, літографія, офорт, ліногравюра, олівець, сепія, сангіна, вугілля, крейда та інші.

Серед планів художника на 2017 рік проведення персональних виставок у Чернігові, Вінниці, Каневі та Житомирі, організація пленерів і мистецьких свят, а також видання подарункового альбому «Святині Києва в офортах і малюнках заслуженого художника України Анатолія Марчука», що має вийти за благословення предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату, Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та зі вступною статтею доктора мистецтвознавства Дмитра Степовика.

Друзі Анатолія Марчука..
Друзі Анатолія Марчука..
Друзі Анатолія Марчука..
Друзі Анатолія Марчука..
Друзі Анатолія Марчука..
Друзі Анатолія Марчука..
Друзі Анатолія Марчука..
Друзі Анатолія Марчука..