Сергій Дацюк: українські можновладці не здатні на інновації

Якщо Мінськ себе вичерпав, необхідно робити новий формат. Але наші можновладці чомусь не хочуть про це казати прямо.

Сергій Дацюк: українські можновладці не здатні на інновації

Перед тим, як критикувати заяву президента Чехії Мілоша Земана про фактичний продаж Криму Росії, українські можновладці повинні знайти інноваційний підхід для вирішення питання з окупованими територіями. Такої думки дотримується філософ, публіцист і блогер Сергій Дацюк.

Як повідомляє «Європейська правда», президент Чеської Республіки Мілош Земан вважає втрату Україною Криму «завершеною справою» та пропонує владнати її за допомогою виплат Україні. Про це він заявив у Парламентській асамблеї Ради Європи.

«Для початку українським можновладцям потрібно запропонувати інновації, а потім вже критикувати Земана, — говорить Сергій Дацюк. — Якщо Мінськ себе вичерпав, необхідно робити новий формат. Але наші можновладці чомусь не хочуть прямо про це казати. Нажаль, ніхто з них не готовий до інновацій», — зазначив філософ.

З точки зору Сергія Дацюка, українська влада має виробити чіткий план по вирішенню питання окупованих територій.

«Ми повинні визначитись, чи будемо їх відвойовувати. Якщо ні — дати відповідь на питання, що робити з Донбасом. Його можна винести на референдум, а потім прийняти відповідний закон. Думаю, це були б вірні дії. Але ми робимо неправильно. Президент та інші представники владної вертикалі про все домовляються закордоном. (Як повідомляла представниця президента у В Р Ірина Луценко,під час роботи над так званим проектом закону про реінтеграцію Донбасу відбувалися консультації в рамках „нормандського формату“, до якого, окрім України та Росії, входять також Німеччина та Франція — ред.) По суті законопроекти по Донбасу, які нещодавно прийняли депутати Верховної Ради, розроблялися у таємниці від українських депутатів і громадян. Це нечувано, щоб частина правлячого класу домовлялася за спиною», — констатував філософ.

Сергій Дацюк розкритикував так званий Закон «Про особливості державної політики для забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях».

«Там абсолютно жодної реінтеграції не пропонується. У законі йдеться про органи, що будуть контролювати лінію розмежування. У документі також визначено, як здійснюватимуться повноваження щодо цих територій. Але про реінтеграцію там не йдеться. Реінтеграція — це чіткий план. У законі його немає. Це якась маячні, а не реінтеграція. Крім того, там не прописано дату початку російської агресії, і що саме було окуповано», — констатував він.

На думку Сергія Дацюка, Україні ображатися на Європу не варто. Для початку треба вирішити проблеми з корупцією та провести дієві реформи.

«Деградують не європейські структури, а українська влада. Нас зневажають. В Україні по суті не проводяться реформи і процвітає корупція. Відповідно, європейські структури можуть бути зацікавлені у знятті санкцій з Росії», — сказав він.

Ірина Сатарова