Урядовий комітет схвалив законопроект, який відкликали депутати

12 жовтня на його порядок денний потрапив проект закону № 6758 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації обігу торгівлі і послуг та уніфікації обліку доходів та витрат фізичними-особами підприємцями».

Урядовий комітет схвалив законопроект, який відкликали депутати

Деякі працівники Кабінету Міністрів точно не слідкують за законотворчою діяльністю народних обранців і не читають сайт Верховної Ради. Такий висновок можна зробити із засідання урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності. 12 жовтня на його порядок денний потрапив проект закону № 6758 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації обігу торгівлі і послуг та уніфікації обліку доходів та витрат фізичними-особами підприємцями». По суті документ спрямований на збільшення штрафів для малого і середнього бізнесута фактичне знищення спрощеної системи оподаткування малого бізнесу.

Законопроект зареєстрували у Верховній Раді 17 липня 2017 року, а вже 10 серпня він був знятий з розгляду. Однак незважаючи на цю дрібницю, члени урядового комітету вирішили його схвалити. Що саме ними керувало: відсутність знання про неактуальність питання, чи надія на повторну реєстрацію документа в парламенті, сказати важко. Тим не менш, схвалення знятого законопроекту обурило членів громадської ради при Державній регуляторній службі України.

На думку її члена і президента Союзу ювелірів України Дмитра Видолоба, якби цей документ став законом, фізичним особам-підприємцям (ФОПам) довелось платити чималі штрафи.

«Законопроект містив норму, згідно якої ФОПи повинні були зберігати первинну документацію на товари протягом трьох років. Але діюче законодавство за торгівлю неоприбуткованими товарами передбачає велетенський штраф у двократному розмірі його вартості за цінами реалізації. Таким чином, якби цей документ став законом, підприємці опинилися б під жорстким адміністративним тиском і великими штрафами. Вони б не змогли відповідним службам продемонструвати первинні документи на товари. Сума штрафів на всі товарні залишки могла б теоретично досягти розміру ВВП України», — повідомив він.

Автори законопроекту мали намір ускладнити умови обліку за спрощеною системою оподаткування.

«На даний момент підприємці ведуть тільки облік доходів, державу їх витрати не цікавлять. Але у законопроекті № 6758 пропонувалось ввести книгу обліку доходів і витрат. У ній треба було вказувати назву, номер та дату первинного документу, що підтверджує придбання товарів і послуг. У книгу передбачалося також вносити податковий номер та назву юридичної особи, в якої підприємець здійснив закупку», — пояснив Дмитро Видолоб.

Крім того, законопроект вимагав для всіх підприємців, що обрали спрощену систему оподаткування, обов’язково користуватися реєстратором розрахункових операцій (РРО).

«Таке нововведення мого б призвести до абсолютно необґрунтованих витрат для суб’єктів господарювання. Одному ФОПу тільки за перший рік реєстратор розрахункових операцій обійдеться у понад 115,5 тисяч гривень. У цю суму входить придбання апарату, його обслуговування, адміністрування та оплата послуг персонала. Лише разові витрати на його придбання, реєстрацію, первинне обслуговування та введення в експлуатацію (у так званий фіскальний режим) становили б не менше 21.000 гривень. Крім того, документ передбачав підвищення штрафів за неправильне використання РРО. У випадку ухвалення документу, вони б становили 200% від вартості проданих товарів і послуг з порушеннями. Зараз подібні штрафи становлять максимум 100%.Таке надмірне регулювання малому та середньому бізнесу не потрібне. Якби законопроект прийняли, цих нововведень вистачило б, аби виїхати з України і заробляти гроші в іншій країні», — зауважив Дмитро Видолоб.

Він назвав схвалення урядовим комітетом неактуального законопроекту курйозом. На думку члена громадської ради при Державній регуляторній службі, цим випадком уряд продемонстрував своє справжнє ставлення до представників малого і середнього бізнесу.

«Таке враження, ніби вони не знають, що роблять. Розглядати законопроект, який вже два місяці відкликали депутати це — справжній курйоз. Можливо його спричинила недоробка Секретаріату Кабінету міністрів. У нас його очолює міністр Кабінету Міністрів України. Тобто, це відомство по суті є міністерством. У мене виникає питання: чим вони там займаються?

Сьогодні весь малий та середній бізнес побачив, як до нього уряд ставиться насправді. У комітеті тільки одна людина виступила проти схвалення законопроекту № 6758 — це голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна. Всі інші його підтримали. Склалося враження, ніби уряд бажає задавити малий та середній бізнес перевірками і забрати зароблені гроші", — обурився Дмитро Видолоб.

Ірина Сатарова

Рекомендовані публікації