Яскраві проекти нового сезону

У Національній філармонії України відбулося відкриття 99-го концертного сезону Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України та презентація компакт-диску скрипкових концертів до 75-річчя композитора Євгена Станковича.

Яскраві проекти нового сезону

У Національній філармонії України відбулося відкриття 99-го концертного сезону Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України та презентація компакт-диску скрипкових концертів до 75-річчя композитора Євгена Станковича.

З цього приводу провели прес-конференцію для представників ЗМІ. Ось що розповіли її учасники.

Олександр Горностай, генеральний директор Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України:

«Сьогодні у нас кілька подій. По перше 75 років від дня народження Євгена Станковича. По друге разом з Валерієм Соколовим завершили роботу з записів для Українського радіо диску скрипкових концертів Є. Станковича. Раніше у здійсненні таких проектів нам допомагало Міністерство культури України. А цього разу В. Соколов взяв всі витрати на себе, аби випустити цей диск.

Також ми розпочинаємо свій 99-й сезон і будемо готуватися до 100-річчя нашого колективу. 25 листопада 1918 року гетьман Павло Скоропадський підписав указ про створення Державного симфонічного оркестру України. І якби не московська навала, то цей оркестр працював безперервно, і зараз був би 99-й сезон колективу".

Євген Станкович, Герой України, народний артист, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка.

«Надзвичайно вдячний одному з кращих сучасних скрипалів світу Валерію Соколову за допомогу у створенні диску з моїх скрипкових концертів. Він вірний син своєї землі, дбає про те, аби в Україні розвивалося музичне мистецтво. Для мене велика честь — наша співпраця, сподівають, що вона триватиме і надалі. Я зрозумів, що без таких виконавців як В. Соколов та В. Сіренко композитори мало цього варті, адже саме завдяки їм наші твори доходять до слухачів. І цю думку поділяють багато моїх колег.

В усьому світі пропагандою музичного мистецтва займаються держави, а мистецтво вважають частиною духовної релігії. Але в Україні останні десять років мало опікуються музичним та театральним мистецтвом. Багато українських виконавців працюють не в себе в країні, а в найпрестижніших оркестрах світу.

Однак я впевнений, що музичне мистецтво нашої держави має велике майбутнє. Люблю повторювати слова Нострадамуса, що на Дніпрі-Борисфені процвітатиме мистецтво, лише потрібно створити умови для наших музикантів — композиторів і виконавців".

Валерій Соколов, скрипаль, лауреат багатьох міжнародних конкурсів.

«Робота над диском тривала півтора роки. Нам вдалося передати атмосферу концертів. Вважаю, що вийшов хороший результат. Всі скрипкові концерти Євгена Станковича справили на мене велике враження. Ця музика написана у традиціях композиторів, які народилися у карпатському регіоні. Євген Федорович вклав у написання цих творів всю свою майстерність. Завдяки цьому диску музику Є. Станковича частіше виконуватимуть на заході. Я наразі планую гастролі до США та Канади під час яких обов’язково звучатиме музика композитора».

Володимир Сіренко, художній керівник — головний диригент Національного академічного духового оркестру України.

«Моя співпраця з Євгеном Станковичем розпочалася 1989 року. Це надзвичайно важлива частина мого життя. Наша співпраця відбувається на енергетичних паралелях. Я диригент і прикладаю максимум зусиль аби музика композитора звучала на високому рівні у виконанні нашого оркестру».

Володимир Лукашев, художній керівник Національної філармонії України.

«Твори Євгена Станковича вже давно є надбанням не лише нашої держави, вони відомі по всьому світові. Досить часто доводилося бувати на гастролях разом з Академічним симфонічним оркестром нашої філармонії. У програми наших концертів обов’язково включали твори українських композиторів, у тому числі і Євгена Федоровича. Навіть деякі концерти відкривали його творами. У Франції, Іспанії, Німеччині, інших країнах з хвилюванням чекали, як приймуть твори композитора. Після виступів до нас підходили відомі виконавці з цих країн і запитували, де взяти партитуру того чи іншого твору Євгена Станковича.

У різні історичні часи, в різних країнах народжуються яскраві, неповторні особистості, якими з роками починає пишатися держава. А ці особистості створюють імідж країни у світі. До таких особистостей належить ім’я Євгена Станковича".

Новий концертний сезон Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру має бути насичений яскравими творчими проектами, в яких прозвучать твори вітчизняного та світового репертуару. А відкрили його творами Євгена Станковича: «Симфонієта» для симфонічного оркестру; концерт № 3 для скрипки з оркестром (присвята Валерію Соколову) і симфонія № 3 «Я стверджуюсь» на вірші Павла Тичини для солістів, хору та оркестру. Солісти — лауреати міжнародних конкурсів Валерій Соколов (скрипка) і Олександр Бойко (баритон). Також у концерті взяла участь лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка — Національна заслужена академічна капела України «Думка» (художній керівник і диригент Євген Савчук).

Фото автора

Яскраві проекти нового сезону
Яскраві проекти нового сезону