Володимир Свирида: замість Павловського можуть покарати цапа-відбувайла

Крім участі в корупційних схемах, заступник міністра оборони ставився безвідповідально до своїх службових обов’язків.

Володимир Свирида: замість Павловського можуть покарати цапа-відбувайла

Голова громадської організації «Український демократичний союз» Володимир Свирида не виключає, що заступнику міністра оборони Ігорю Павловськомувдасться уникнути відповідальності за свою корупційну діяльність. Оскільки в міністерство фактично беруть на роботу тільки за бізнесовими та партійними квотами, отримати покарання може інша людина.

Як повідомляє «ТСН», Солом’янський районний суд Києва обрав запобіжний захід заступнику міністра оборони Ігорю Павловському у справі про розтрату 149 мільйонів гривень у вигляді домашнього арешту. 11 жовтня 2017 року детективи НАБ України під процесуальним керівництвом прокурорів САП здійснили низку обшуків, в результаті яких за підозрою у причетності до злочину затримали заступника міністра оборони Ігоря Павловського та директора Департаменту держзакупівель Володимира Гулєвича. Вони за попередньою змовою з представниками комерційного підприємства домовилися про закупівлю пального за безпідставно завищеною ціною, що призвело до розтрати державних коштів у сумі понад 149 мільйонів гривень.

«Ці 149 мільйонів лише 0,1% від грошей, які розкрадаються в міністерстві оборони. Те, що відбулося, для цивілізованих країн світу є неприйнятним. Після таких подій міністр мав би піти у відставку. Але, нажаль, цього не буде. Звісно Павловський сам ніколи б не прийняв рішення підписати договір з фірмою „Трейд Коммодіті“. У нього є керівники, як у структурі міністерства оборони, так і люди, за допомогою яких він отримав посаду. Бо у міноборони призначають тільки „своїх“ за бізнесовими та партійними квотами. Саме тому шукатимуть цапа-відбувайла, який візьме всю провинуна себе», — повідомив Володимир Свирида.

За словами голови «Українського демократичного союзу», Ігор Павловський був відповідальним напрямком соціального забезпечення військовослужбовців. Однак до своїх посадових обов’язків заступник міністра оборони ставився недбало. Павловський не раз ігнорував наради, які в тому числі стосувалися забезпечення житлом учасників АТО.

«Замість себе він відправляв помічників, які до справ не мали жодного відношення і не знали про потреби міністерства оборони у соціальних питаннях. Ці люди лише кліпали очима і шукали де можна вкрасти. На виїзній нараді, яка відбулася у 2016 році, обговорювали пропозицій реалізації комплексної програми забезпечення житлом військовослужбовців, учасників АТО та членів їх сімей, які звільнені з лав ЗСУ та інших військових формувань. На ній був присутній радник канцлера Німеччина Ангели Меркель та інвестори з інших західних країн. Павловський на цю народу не прийшов, тільки вчергове відправив свого представника, а мені сказав: „Європа нам все одно не дастьгрошей“. Хоча мова йшла про безповоротну фінансово-технічну допомогу. Розумієте, міністерство не хоче брати кошти від Європи, бо за них доведеться звітувати. Їм краще взяти гроші з державного бюджету України, а потім їх роздерибанити», — констатував Володимир Свирида.

Як повідомив голова громадської організації «Український демократичний союз», міністерство оборони через тендера закуповує для військовослужбовців квартири у будинках, де ні каналізацію, ні електроенергію не провели. Однак неякісне житло не значить дешеве. Міністерство витратило на нього великі гроші, за які можна б було придбати квартири у центрі Києва.

«Такі витрати абсолютно недоречні. В Україні побудували достатню кількість житла, яке не можуть продати. Тому теоретично його можна було використати для військових. А ще краще — самостійнопобудувати нове. Тим паче, міністерство оборони має для цього достатньо можливостей. Не варто забувати, що після завершення служби в АТО багато наших військових залишається без роботи. Я пропонував на будівництво житла для бійців брати атошників. Таким чином, ми б могли їм допомогти з працевлаштуванням. З іншого боку, хлопці б самостійно контролювали якість робіт. Але мою пропозицію в міністерстві проігнорували», — розповів він.

Крім соціальноїпідтримки військовослужбовців, Ігор Павловський був відповідальним і за питання забезпечення зброєю. У міністерстві оборони витрачалися великі кошти на дорогу імпортну, у той час коли можна було привести до ладу вітчизняну.

«На українських складах є достатньо оптичних прицілів і систем ведення вогню. Я був там, подивився зброю і зрозумів, що все можна відремонтувати. Але Павловський не дав на це добро. Він вирішив придбати за шалені гроші іноземні оптичні приціли. Тільки один коштує 60.000 доларів. Ця зброя купувалася через підставні фірми, аби відмити бюджетні гроші», — констатував Володимир Свирида.

На посаді заступника міністра оборони Ігор Павловський опікувався підприємствами відомства. У тому числі, мова йшла про безпеку на складах з боєприпасами.

«Я підходив до Павловського з грантовим проектом. Тоді наші західні партнери могли нам виділити гроші на запровадження заходів для посилення безпеки на складах з боєприпасами. Але Павловський просто відмовився. Напевно, він не мав можливості заробити. Наша розмова відбулася у 2016 році ще до вибухів на складах Харківщини», — розповів він.

До завдань Павловського також входило будівництво нових підприємств в структурі міністерства оборони. Однак заступник міністра оборони, як і решту своєї роботиїх ігнорував.

«Питання з виробництвом патронів ми б могли вирішити за допомогою Польщі. У цій країні раніше працював завод за такими характеристиками, як і в окупованому Луганську. Після приєднання Польщі до ЄС, вона почала використовувати стандарти НАТО. Тому завод з виробництва патронів реорганізували, демонтувавши старе обладнання. Я запропонував Павловському попросити в Кабінету Міністрівправо на проведення переговорів з польською стороною. Ми хотіли отримати устаткування з цього завод як фінансово-економічну допомогу. Воно, звичайно, беушне, але в нас навіть такого немає. Павловський це зробити відмовився», — розповів Володимир Свирида.

Він в чергове наголосив, що Павловському скоріш за все-таки вдасться уникнути відповідальності за корупцію.

«Його хочуть відмазати, у мене враження, що так і буде. Серед людей, які збираються взяти Павловського на поруки є перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, а також представники громадських організацій учасників АТО. Деякі хлопці, які повернулися з війни, залишаються без роботи і вимушені приймати допомогу від політиків та чиновників. Останні потім бійціввикористовують у своїх цілях», — констатував Володимир Свирида.

Ірина Сатарова