Влада хоче зробити з рівненського пенсіонера російського розвідника

За висловлювання власної думки Сергію Морозову загрожує 5 років тюрми і конфіскація квартири

Українські можновладці не зробили висновків із Революції Гідності і, так само як і в ворожій Росії, переслідують громадян за їх позицію. Влада вирішила зробити із рівненського пенсіонера Сергія Морозова ледь не російського розвідника і сепаратиста. Прокуратура Рівненської області звинувачує чоловіка у порушенні частини 2, статті 15 та частини 3, статті 109 Кримінального кодексу України. Мова йде про замах на вчинення публічних закликів до насильницької зміни, чи захоплення державної влади з використанням засобів масової інформації.

19 вересня 2015 року Сергій Морозов взяв участь у програмі «Вільний мікрофон» телеканалу «ZIK». Чоловік вирішив поділитися з громадськістю своєю точкою зору щодо діяльності влади. Фрагмент його промови наведений нижче.

«(…) Добровольці, повертайтесь додому патрулювати порядок на вулицях і в кабінетах чиновників, суддів, прокурорів, адвокатів — вся ця паскуда корупційна надовго усілась на своїх місцях. Так що без вашої допомоги «Правий сектор», і нашої допомоги їх не зламати.

Піднімемося всією країною на вулиці, майдани, адміністрації, управління з вилами, з ланцюгами, з рушницями. Мирно, по-доброму, по закону їх не скинути, тільки нажаль, революцією.

Влада кидає в АТО справжніх героїв України і незаможних. Таким чином, вони позбавляються тих, хто заважає їм красти мільярди, і тих, хто на їх думку, зайві одиниці в країні, на їхню думку треба знищити 2/3 країни, щоби керувати тими, хто залишиться. Хай в АТО йдуть «мусора», які тільки й знають, що ходити по місту, по лавочкам і штрафувати тих, хто п’є пиво. Нехай вони їдуть в АТО і захищають своє чесне ім’я. Подумайте, «мусора», чому вас досі так називають, ви досі слугуєте владі, а народ грабуєте та знищуєте. Невже ви думаєте, якщо буде інша влада — народна, чесна вам перестануть платити зарплату? Ще більше будуть платити! Тільки ви зможете ходити чесно, з високо піднятою головою.

Чому журналісти влади показують, що наші молоді діти намагаються уникнути мобілізації і не хочуть помирати за розкішне, безтурботне проживання чиновників, депутатів, олігархів, їх дітей та родичів. Чому вони у новинах не показують, як вони ходять по будинках олігархів і щоденно не притягують їх служити в АТО за своє награбоване майно і маєтки. (…)

Всім політикам — піти у відставку і віддати своє, як я казав раніше, чесно награбоване непосильною працею. Все віддати народу. Тільки тоді їх можна буде пробачити… А так просто ганьба… Їх просто за ноги треба підвішувати на показ…", — сказав Сергій Морозов журналістам «ZIK».

Але промові пенсіонера вийти у прямий ефір не судилося. Телевізійники відправили її до Служби безпеки України. Там вирішили, що Сергій Морозов порушує законодавство і закликає громадян України до повалення влади. Потім у квартирі пенсіонера провели обшук і знайшли зошит у клітинку з рукописним тексом «близьким за змістом до того, який був зачитаний під час запису передачі «Вільний мікрофон». На думку представників СБУ, Морозова варто підозрювати у вчиненні умисного злочину. Покарання ніби то за підбурювання до захоплення влади через ЗМІ передбачає до 5 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Судова тяганина довкола Сергія Морозова триває вже два роки. Зараз справа пенсіонера розглядається у Рівненському міському суді. У своїй промові перед журналістами «ZIK» Сергій Морозов використовував слова, які вже казали українські політики. Про це він повідомив каналу I-UA.tv у програмі «Persona grata».

«У моєму виступі влада знайшла неугодні думки. Я проти олігархів і корупції, яка з’їдає нашу країну. А корупція і олігархи — це такий вид, який неможливо викорінити. Їх тільки скинути можна, бо вони стали раковою пухлиною. Я говорив узагальнено і повторив слова Олега Ляшка і Олександри Кужель, які вони сказали по телевізору. Тому всі ідеї брав зі ЗМІ. Я лише висловив свою думку і не закликав до повалення влади», — зазначив Сергій Морозов.

Однак у нашій державі існують подвійні стандарти. Нажаль, те що дозволено політику, заборонено пересічному громадянину. Відоме висловлювання Олега Ляшка про «вила напоготові» залишилося поза увагою прокуратури та СБУ навіть за часів влади Януковича.

Журналістка Анна Махно подякувала Сергію Морозову за виступ, але вже на суді свідчила не на користь пенсіонера. Варто зазначити, що дівчина змінила роботу і зараз працює на телеканалі"1+1″.

«Журналістка мене підтримувала і кивала головою. Після виступу вона сказала: „Ви говорите правильно, ви — молодець, тому приходьте іще“. Однак на слуханні справи Анна Махно поводилася по-іншому. Суддя її запитав: „Це був заклик до повалення влади?“. Дівчина реготала і відповіла „так“, незважаючи на те, що мені тепер загрожує тюрма. Однак суддя назвав слова Анни Махно її власною думкою», — зазначив Сергій Морозов.

Пенсіонер родом з Росії, а до Рівного переїхав ще у ранньому дитинстві. Сергій Морозов не виключає, що влада вирішила використати його національність.

«Я народився у Підмосков’ї у 1961 році. Наприкінці 1963 року у мене померла матір. Батько був один, а нас — троє дітей. Ми приїхали у Рівне до родичів. Тут я ходив у дитячий садок і живу вже близько 55 років. Тобто, за логікою влади, мене завербували з самого дитинства. А ще зробили московським розвідником, напевно тому, що я служив у радянській армії. Хоча я жодного разу не був притягнутий до кримінальної відповідальності, і СБУ про це знала», — повідомив Сергій Морозов.

Варто зазначити, він знаходиться на пенсії за станом здоров’я через інвалідність. Сергій Морозов отримує досить невеличкі виплати, яких не вистачає на життя, не кажучи вже про повноцінне лікування. У випадку, якщо суд прийме протизаконне рішення і пенсіонера позбавлять волі, після звільнення йому буде ніде жити. Оскільки квартирі Сергія Морозова загрожує конфіскація.

Ірина Сатарова