Елітна вбиральня Василя Бойко

Як за рік батальйон перетворити на роту

Елітна вбиральня Василя Бойко

Добровольчий козацький підрозділ «Січеслав» утворився відразу після початку «російської весни» на Донбасі. Його створили активісти «Кодацької паланки війська Запорізького низового», а затвердило Міністерство внутрішніх справ України. До завдань спецбатальйону МВС «Січеслав» входили охорона Дніпра і області: чергування на блок-постах, патрулювання, виявлення сепаратистів, а також ведення бойових дій в зоні АТО: зачистка території від бойовиків. Більшість воїнів «Січеславу» пройшли хрещення на Майдані.

Але ось з керівником хлопцям явно не пощастило, адже підрозділ очолює колишній беркутівець Василь Бойко, який знаходиться при владі вже рік. Він — ставленик заступника ГУНП в Дніпропетровській області Сергія Манзи.

За часів Революції Гідності Василь Бойко обіймав посаду заступника командира по роботі з особовим складом БМОП «Беркут» ГУМВС в Дніпропетровській області. Він числиться в списку беркутівців, які мали відношення до побиття мирних громадян України в грудні 2013 року — під номером 98. Однак такий біографічний факт не завадив Бойку отримати посаду командира козацького батальйону «Січеслав».

Наказ про призначення Василя Бойка завізував т.в.о. начальника ГУ НП в Дніпропетровській області Ігор Репешко. До речі, за час керівництва беркутівця, підрозділ перетворився з батальйону на роту. Бойко ставить бійців-патріотів у такі умови, аби вони написали рапорти на звільнення за власним бажанням.

На патріотично налаштованих бійців він заводить службові розслідування, аби за їх результатами написати догани. Хлопців звинувачують в найабсурдніших порушеннях, таких як читання художньої літератури, або куріння в заборонених місця.

Таким чином, командир намагається позбутися патріотів законним шляхом, адже за певну кількість доган людину можна звільнити зі служби. Зараз із близько 160 бійців у підрозділі лишилося десь 80 осіб. На звільнені місця, Бойко привів ппсників, беркутовців, колишніх міліціянтів та тітушок.

Ці особи виконують завдання по веденню війни з патріотами у підрозділі.

Дії керівника «Січеслава» викликають обурення у небагатьох патріотично налаштованих бійців, які лишилися.

— Поліцейським не дозволяють на блокпостах вішати червоно-чорний козацький стяг. Бойко вважає його «фашистським». Вітатися словами «Слава Україні! — Героям слава!» так само заборонено, вони діють на командира роти, як червона ганчірка на розлюченого бика.

— Один із вчинків Василя Бойка говорить про його любов до творчості покійного Олеся Бузини. Адже він не дозволив бійцеві Віталію Мельникові повісити у черговій частині портрет Тараса Шевченко, бо вважає поета, далі цитата: «алкоголиком и извращенцем, который насиловал женщин».

— На шикуваннях Бойко принижує бійців: говорить, що вони ні на що не здатні, і ставить в приклад беркутівців і альфівців, які, цитуємо: «мерзли на Майдані в Києві і недоїдали».

— Під час спілкування Василя Бойка з журналістами газети «Лица», керівник «Січеславу» поставив під сумнів вбивство Сергія Нігояна в Києві на Майдані.

— На базі роти «Січеслав» відремонтували вбиральні. На третьому — для рядових бійців, а на першому — елітна зі значно якіснішими унітазами для Василя Бойко та його заступника. На питання бійців, чого їм встановили «залізні корита радянського зразку», а керівництву нові сучасні туалети, командир відповів: «Так вы, хохлы, даже сцать и срать нормально не умеете».

— За словами поліцейських, командир використовує службовий транспорт у власних цілях. А журнал виїзду та повернення автівок навмисно не завели.

— «Січеслав» отримує від МВС 2.500л бензину на потреби в АТО (бійці стоять на блокпосту в Костянтинівці), але використовується чомусь тільки 800л. Виникає питання: куди поділася решта?

— Поліцейські з «Січеславу» охороняють голову Дніпропетровської ОГА Валентина Резніченка. Хоча згідно з положенням про «Державну службу охорони», це можуть робити тільки бійці ДСО (Державної служби охорони). За законом для здійснення охорони спецоб’єктів, має виплачуватися на одну особу 1.700 грн. на добу. Як відомо, губернатора охороняють 3 бійця «Січеславу» щодобово. За підрахунками це приблизно 1.700.000 грн. на рік. Однак ці гроші рота не бачить. Якщо бійці охороняють губернатора безкоштовно це грубе порушення Закону про «Охоронну діяльність».

— Бойко захоплюється спортом. За словами бійців підрозділу, він разом із своїм заступником Іваном Холшевником їздять що суботи на полігон, аби постріляти для розваги. Для порівняння, особовий склад «Січеславу» тренують в середньому один раз на місяць.

— У відомостях не вказується кількість патронів, які видали бійцям. Так само, не заноситься кількість списаних боєприпасів. Бійці підписують відомості без їх кількості. Потім, у вільних клітинках можна намалювати будь-яку цифру виданих та невикористаних патронів. То ж невідомо, скільки насправді бійці «Січеславу» використали патронів на полігоні.

— На пост біля Підгороднього, поліцейських возять замість спеціального службового транспорту маршрутками, які належать ПАО «Север — Транс». На потреби перевезення бійців, МВС виділяє кошти і бензин, але це все йде незрозуміло куди.

— Командир Василь Бойко ввів для бійців однотонну форму темно зеленого кольору. Якщо з поліцейських зняти шеврон «Січеслав», може виникнути асоціація з сумнозвісними «зеленими чоловічками». Враховуючи світогляд Василя Бойка, хтозна, як поведе себе командир «Січеславу», виживши всіх патріотів та набравши на їх місця лояльних людей, якщо російська загроза наблизиться до території Дніпропетровщини. Отже серед ресурсів керівник"Січеславу" має: бензин, набої, зброю та форму, яка нагадує російську. Але на які потреби він це все використає, можна тільки здогадуватись.

Деякі опоненти назвуть цей текст хворою уявою. Однак восени 2013р. можливість російської агресії в Україні багато хто також вважав нездоровими фантазіями.