Експерт порівняв мінські переговори з розмовою господаря будинку з грабіжником

Росія втягнула нашу слабку і несамостійну владу у договорняк.

Експерт порівняв мінські переговори з розмовою господаря будинку з грабіжником

Переговори у Мінську — це лише імплементація кремлівського плану, який передбачає поступове загарбання України. Трьохстороння контактна група нічого не вирішує, але тільки відтягує час, щоб Росія змогла продовжити захоплення територій нашої держави. Таку думку у коментарі для I-UA.tv висловив громадський діяч, учасник «Руху за Суверенний Розвиток» Віктор Жердицький.

Як повідомляє obozrevatel.com, 27 жовтня українська сторона на переговорах тристоронньої контактної групи щодо ситуації на Донбасі у Мінську заявила про вимогу відкрити вже давно готовий контрольний пункт в’їзду-виїзду «Золоте», прискорити процес обміну заручниками, а також забезпечити доступ ОБСЄ по всій території ОРДЛО.

«Стратегічно виходить так, що Росія втягнула нашу слабку і несамостійну владу у мінський договорняк, — говорить Віктор Жердицький. — Вони спілкувалися про відкриття нового пункту в’їзду-виїзду і обмін полонених. Але це лише безкінечні розмови, які не дають головного результату — звільнення територій. І ми не можемо вимагати цього від Росії, бо вона не є стороною переговорів. Замість неї включені керовані Кремлем представники незрозумілих бандформувань», — зазначив громадський діяч.

Віктор Жердицький порівняв участь України у мінських переговорах з розмовою господаря будинку із грабіжником.

«На жаль, наше керівництво поставило нас не в ситуацію суб’єкта, а в ситуацію об’єкта. Наші західні партнери і Росія, грають у напрямку, який вигідний саме їм. Уявіть собі ситуацію. Сусід-грабіжник вдерся у ваш будинок, захопив частину його території і взяв у полон ваших рідних. А ви ще з ним ведете діалог, питаєте у нього дозволу пройти в ті, чи інші двері. Потім з’являються сильніші сусіди, яких боїться грабіжник і дають вам поради: «Не треба з ним воювати, зробіть його членом сім’ї». Ви починаєте з цим злочинцем говорити про якісь дрібниці, у той час, коли у нього в полоні ваші рідні і частина будинку. Він розуміє, що поки ви йому не дасте по зубам і не виженете, він і далі продовжуватиме захоплення решти житла.

Така ж сама ситуація і з мінськими перемовинами. Вони йдуть в напрямку імплементації кремлівського плану з поступового загарбання України в цілому. Цей договорняк, в першу чергу, на руку Росії. Саме тому необхідно ввести військовий стан і оголосити Росію агресором, не декларативно, як це неодноразово робилося, а юридично. Дане питання має бути піднято на рівні ООН і світової спільноти. Тільки так можна поставити на своє місце сусіда-бандита: вигнати його з будинку і звільнити людей", — констатував експерт.

На думку Віктора Жердицького, жодних пунктів в’їзду-виїзду на лінії фронту бути не повинно.

«Золоте» — один з пунктів, де мешканці ОРДЛа переходять на наші території, щоб отримувати пенсії, або зробити покупки. Але жодні переходи на лінії фронту є недопустимими. На ній має бути встановлена жорстка границя, яка постійно знаходитиметься під охороною.

Ті громадяни, що не бажають жити під окупантом, мають за допомогою міжнародних організацій, наприклад, Червоного Хреста виїхати на підконтрольну територію України. А наша держава повинна забезпечити їм нормальні умови для життя і роботи. Це питання має вирішуватись саме так" - констатував він.