Вадим Хомаха: спроба захоплення військової частини в Одесі несе небезпеку для держави

Замість тітушок у балаклавах могли прийти справжні терористи і підірвати військову частину.

Вадим Хомаха: спроба захоплення військової частини в Одесі несе небезпеку для держави

Захоплення майна військової частини в Одесі свідчить про відсутність влади в Україні. Крім того, вторгнення людей у балаклавах на територію державного аеродрому несе велику небезпеку. Про це повідомив у коментарі I-UA.tv керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine» Вадим Хомаха.

За інформацією ЗМІ, у неділю, 29 жовтня, 40 осіб у балаклавах здійснили напад на військову частину Збройних сил України А3571. Вони частково демонтували огорожу і вивезли майно у невідомому напрямку. Люди у балаклавах назвалися представниками торгово-розважального центру «Citi Center». Варто зауважити, що на території частини А3571 знаходиться аеродром державної авіації «Одеса-Шкільний», який належить Міністерству оборони України.

На думку Вадима Хомахи, старт спробі захоплення частини поклало рішення одеського суду. Якби міністерство оборони його оскаржило, вторгнення людей у балаклавах можна було б уникнути.

«Ця ситуація почалася не вчора, і не позавчора. У червні 2017 року суд дав дозвіл Одеській міській раді на використання землі військової частини А3571. Але наскільки я зрозумію, міністерство оборони його рішення так і не оскаржило. Тим часом, Одеська міська рада виділила цю землю під забудову», — розповів він.

Забудовником виявилося ТОВ «Югтранс-термінал». А вже у серпні фірма отримала від Департаменту муніципальної безпеки Одеської міськради дозвіл на проведення будівельних робіт біля торгівельно-розважального центру «Citi Center». За інформацією ЗМІ, люди, які незаконно зайшли на територію військової частини А3571, назвалися представниками цього ТРЦ. Охорона не чинила їм жодних перешкод і продемонструвала повну бездіяльність.

«Вона мала застосувати зброю: спочатку зробити постріли у повітря, а потім — на ураження. Однак нічого подібного не відбулося. Незастосування зброї у таких випадках є військовим злочином. Саме тому військова прокуратура Одеського гарнізону відкрила кримінальну справу. Про це, до речі, казав Анатолій Матіос», — зауважив Вадим Хомаха.

Як стало відомо, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості про кримінальне правопорушення, за попередньою правовою кваліфікацією ч. 2 ст. 418 К К України. Мова йде про порушення статутних правил вартової служби, вчинене в умовах особливого періоду.

На думку Вадима Хомахи, вторгненню охорони ТРЦ «Citi Center» посприяла відсутність в Україні справжньої влади та дія так званого особливого періоду.

«Те, що відбулося в Одесі, несе дуже велику загрозу для держави. Замість тітушок у балаклавах могли прийти справжні терористи і підірвати військову частину. Тому головна проблема України — це відсутність влади. У іншому випадку б незаконне рішення суду було б скасовано.

А ще у нас на законодавчому рівні немає війни, у нас є АТО. На четвертому році бойових дій ми досі живемо в умовах так званого особливого періоду. Його застосував ще у березні 2014 року виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов. Цей особливий період дає підстави, аби відбувалися такі речі як в Одесі", — констатував він.

Ірина Сатарова

Читайте також


Вадим Хомаха: Порошенко бажає повернути російських офіцерів до СЦКК

Для поновлення роботи російських офіцерів у Сумісному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню (ЦСКК) Кремль бажає отримати мандат для своїх військових. У цьому документі мають бути закріплені гарантії їх знаходження на території України. Чим займається так званий СЦКК і хто хоче повернути військових агресора в Україну, погодився пояснити у бліц-інтерв'ю для i-ua.tv керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine» Вадим Хомаха.