Віктор Жердицький: арешт сина Авакова — це показове дійство

Його не можна сприймати ні як системну боротьбу з корупцією, ні як її початок. Порошенко намагається вбити відразу двох зайців. З одного боку він хоче змусити Арсена Авакова відмовитися від своєї політичної гри, а з іншого — продемонструвати США старт боротьби з корупцією у найвищих ешелонах влади.

Віктор Жердицький: арешт сина Авакова — це показове дійство

Арешти Олександра Авакова та екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря є лише показовим дійством. Цими затриманнями Порошенко намагається вбити відразу двох зайців. З одного боку він хоче змусити Арсена Авакова відмовитися від своєї політичної гри, а з іншого — продемонструвати США старт боротьби з корупцією у найвищих ешелонах влади. Такої точки зору дотримується громадський діяч, учасник «Руху за Суверенний Розвиток» Віктор Жердицький.

Як повідомляють ЗМІ, 31 жовтня Національне антикорупційне бюро затримало сина міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова Олександра. Його підозрюють у розкраданні бюджетних коштів під час закупівлі рюкзаків для Національної гвардії. Детективи НАБУ також затримали і екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря.

Нагадаємо, у лютому 2015 року МВС оформило угоду з ТОВ «Дніпровенд» про закупівлю 5 тисяч рюкзаків за 14,5 мільйонів гривень. Крім того, міністерство внутрішніх справ уклало договір з ПП «Плігачов». У цієї фірми держава мала придбати тисячу рюкзаків за 2,1 мільйонів гривень. Після журналістського розслідування з’ясувалося, що рюкзаки закупили через підприємства, пов’язані з сином керманича МВС.

«Арешт і обшук у Олександра Авакова, а також затримання Сергія Чеботаря є показовим дійством, яке ми не можемо сприймати ні як системну боротьбу з корупцією у вищих ешелонах влади, ні як її початок, — говорить Віктор Жердицький. — Кримінальну справу проти Олександра Авакова відкрили ще в липні 2015 року, але вона нікуди не рухалась. Однак саме сьогодні про неї згадали і провели показовий обшук», — зазначив громадський діяч.

На думку експерта, затримання Авакова молодшого відбулося через два роки після відкриття кримінальної справи невипадково.

«Саме зараз спрацювала композиція з кількох факторів. Один з них — приїзд до Києва Спеціального представника Держдепартаменту США у справах України Курта Волкера. Він зустрівся президентом і депутатами Верховної Ради. Волкер привіз їм прямі сигнали про необхідність провадити серйозні реформи. Крім того, він висловив незадоволення з приводу ігор українських можновладців навколо протестів біля Верховної Ради», — констатував Віктор Жердицький.

Громадський діяч висловив думку, що Аваков хотів використати акцію протесту біля Верховної Ради у своїх цілях, які є невигідними ні Порошенку, ні США.

«У президента і міністра внутрішніх справ різні відношення до наметового містечка. Не можна виключати, що проект Саакашвілі — це багатоходівка, спрямована на спокійний відхід від справ Порошенка. Можливо, Аваков хоче використати наметове містечко на свою користь, аби, наприклад, разом зі своїми партнерами захопити владу.

Саме тому, ці затримання є демонстративним натяком Авакову від Порошенка про те, що необхідно відмовитися від своїх інтриг. Особливо в умовах політичної кризи, коли існує вимога від суспільства провести перевибори президента і Верховної Ради. Є намагання пустити подальші процеси у кероване русло. Тут мають свої інтереси США, Порошенко, Аваков і олігархи, які не визначились, в який кошик покласти більше яєць, щоб не програти.

Тому дії НАБУ — показові. З одного боку, Порошенко хоче завадити Авакову зіграти свою гру, а з іншого — продемонструвати США початок боротьби з корупцією на найвищих ешелонах влади. Він, таким чином намагається просто вбити двох зайців", — зазначив учасник «Руху за Суверенний Розвиток».

Віктор Жердицький не виключає, що Олександру Авакову та Сергію Чеботарю вдасться уникнути відповідальності за свої дії.

«Далі нічого не буде, бо ми маємо корумповані суди. Все залежить від домовленостей міністра внутрішніх справ із президентом. Аваков навряд чи буде загострювати ситуацію. Йому доведеться поступитися своїми напрацьованими планами. Тільки у такому випадку можливі послаблення у відношенні до його сина і колишнього заступника. Поступово справа Олександра Авакова і Сергія Чеботаря зійде на гальма. А нам як суспільству ці арешти не принесуть ні боротьбу з корупцією, ні зміну системи», — зауважив він.

Ірина Сатарова