Фермер Федір Шолудько: земля не може бути товаром

Земля це — не завод, не фабрика, не інструмент і не будівля. Це — живий організм і суб’єкт господарської діяльності. З нею треба співпрацювати як із рівноправним партнером. Саме тому, земля не може продаватися.

Фермер Федір Шолудько: земля не може бути товаром

Вимога про скасування мораторію на продаж землі, яку висунув перед Україною Міжнародний валютний фонд, суперечить Конституції нашої держави. Однак якщо в Україні відбудеться справжня децентралізація, громадянам вдасться зупинити наміри влади і не допустити створення ринку землі. Таку току зору висловив у коментарі для I-UA.tv фермер Федір Шолудько.

«Земля це — не завод, не фабрика, не інструмент і не будівля. Це — живий організм і суб’єкт господарської діяльності. З нею треба співпрацювати як із рівноправним партнером. Саме тому, земля не може продаватися. Такої думки дотримуюся не тільки я, але й інші люди, які на ній працюють», — впевнений він.

Згідно із головним Законом України, земля та інші природні ресурси мають належати народу.

«У нас прекрасна Конституція. Згідно її 5-ї статті, джерелом влади в Україні є народ, і це — беззаперечно. У 13 і 14 статтях написано про те, що природні ресурси є власністю народу, а земля — є основним національним багатством, що перебуває під охороною держави. Тому, цими ресурсам мають розпоряджатися люди, які проживають на відповідній території. Вони повинні об’єднатися у громади і, виконуючи 5 статтю Конституції, перебрати на себе владу», — зазначив Федір Шолудько.

На думку фермера, врятувати українську землю від продажу на ринку, могла б децентралізація. Але реформа, яку проводить уряд Володимира Гройсмана, не дасть можливість громадам отримати справжні владні повноваження.

«Децентралізація по-гройсманівськи ніякого відношення до конституційної не має. Справжня децентралізація передбачає передачу узурпованих владних повноважень на місця. В дійсності наша влада створює об’єднані територіальні громади, які де-юре не існують. Тому, що немає суб’єкту, якому треба передавати ті повноваження.

Як я вже казав, відповідно до 5 статті Конституції, джерелом влади в Україні є народ. Саме тому, створювати об’єднані територіальні громади мають не сільські та селищні ради, а люди. Наприклад, є село. У ньому проживає сто, двісті, або, скажімо, тисяча осіб. Ці люди мають відповідно до Основного Закону створити в громаду: зібратися на збори та потім зареєструвати її статут. Таким чином, виникає суб’єкт права, якому можна передавати владу. Однак у нас його поки що немає, бо громади створюють органи місцевого управління. Але це не громади, це — порожні місця. Так відбувається, бо політики дуже не хочуть передавати владні повноваження у низ.

Але якщо відбудеться децентралізація за Конституцією України, люди зможуть самостійно розпоряджатися землею, водами, лісами і територіями, де вони живуть. Але оскільки справжніх громад зараз немає, цим усім володіють верхи. У випадку зміни ситуації, люди відповідно до 13 і 14 статей Конституції, автоматично стають власниками ресурсів, які знаходяться на території громади. Тому, якщо постане питання продажу землі, вони скажуть «ні». Бо земля — це не товар, а живий організм. Це все одно, що продавати людину. Тому, у випадку створення справжніх громад, людей ніхто не змусить торгувати землею. Ми самі зробимо умови поводження із нею, — констатував Федір Шолудько.