У Кам’янському родинам загиблих Героїв вручили «ікони пам’яті»

Ідея барельєфу належить італійській скульпторці українського походження Олені Карамушці. Усі ікони — іменні. На зворотній стороні кожної з них приклеєний сертифікат з порядковим номером

У Кам’янському родинам загиблих Героїв вручили «ікони пам’яті»

Білий гіпсовий барельєф із зображенням вродливої жінки схожої на янгола, яка обіймає українського воїна. Саме так виглядають «Ікони пам’яті загиблих за Україну». Їх 11 листопада отримали рідні 22 полеглих бійців у музеї історії Кам’янського на Дніпропетровщині.

Авторка барельєфу — відома скульпторка Олена Карамушка. Вона мешкає в Італії, але це не зважає їй залишатися справжньою патріоткою України. Олена Карамушка підтримувала учасників Революції Гідності, а зараз допомагає українській армії. Аби увіковічнити пам’ять полеглих бійців, вона ініціювала проект «Ікона пам’яті загиблим за незалежність України». Його центр знаходиться у Василькові на Київщині, а на Дніпропетровщині ним керує волонтер та психотерапевт Олег Чабаненко.

«Олена Карамушка створила скульптуру на честь загиблих — «Ікону пам’яті», — розповідає Олег Чабаненко. — Щоб кожна родина полеглих бійців могла мати цей барельєф у себе вдома, вона зробила з нього відтиск і передала його волонтерам з Василькову. Так почався проект «Ікони пам’яті загиблих за Україну». Але темп виготовлення барельєфів був дуже повільним. За два роки вдалося створити тільки 200 ікон. Керівник проекту Олександра Стакан шукала собі помічників по регіонам, бо існувала потреба відкрити філії в інших містах України. Ми познайомились, і я як волонтер вирішив приєднатися до проекту та організувати виготовлення барельєфів на Дніпропетровщині.

Із приміщенням допоміг отець Ігор Пагулич, він надав свою парафію — храм Преображення Господнього УГКЦ у Кам’янському. У літку до нас приїздила Олена Карамушка та Олександра Стакан з подругами, щоб навчити техніки виготовлення барельєфів. Потім, 2 вересня у нас відбулася зустріч «Робота над помилками». Бо ми раніше нічим подібним не займалися, і не могли навчитися всім тонкощам відразу. Дівчата допомогли нам виправити наші помилки, а ми врахували їх зауваження і висилали фото-звіти.

Всьому технологічному процесу від, А до Я навчився мій помічник Борис Кривцун. Йому допомагало багато волонтерів: хтось мішав гіпс, хтось покривав лаком, а хтось фарбувати. Люди приходили і йшли, але Борис пройшов крізь всі стадії створення барельєфів", — розповів Олег Чабаненко.

Усі ікони — іменні. На зворотній стороні кожної з них приклеєний сертифікат з порядковим номером, присвоєним Оленою Карамушкою. На барельєфі є місце для фотографії бійця.

«На жаль, ми не мали світлин всіх загиблих. Навіть у „Memory book“ якісні світлини є не у всіх бійців. Тому місце для фото наші волонтери вирішили залишити порожнім. Нехай світлини вклеять родичі Героїв», — сказав Олег Чабаненко.

Кожна ікона — витвір мистецтва, вона розписувалася волонтерами вручну і грає живими фарбами. Крім того, Олена Карамушка зобразила на барельєфі велику кількість символів.

«Ці барельєфи називаються „Іконами пам’яті“. Бо на них, як і на іконах все говорить мовою символів. Ми бачимо дві надзвичайно дорогі для кожного українця книги: „Біблію“ і „Кобзар“. Біблія несе вічне слово Боже, вона формувала наші моральні цінності. А „Кобзар“ сформував нас як націю, він дає усвідомити, що ми — українці. У центрі зображення жінка в образі матері, яка притулила до себе воїна. А свічка на барельєфах — це пам’ять. Пам’ять про наших загиблих хлопців. Вони — справжні Герої, бо віддали найцінніше, що у них було — своє життя. Щоб у Кам’янському та в інших містах України не ступала нога окупантів. Невипадково існує гасло „Герої не вмирають!“. Так, вони загинули, але їх душі живі. Хлопці продовжують тримати небо, молитися і заступатися за нас, вони нас бачать, а ми маємо берегти їх світлу пам’ять», — сказав отець Ігор Пагулич.

Майстерня з виробництва ікон переїде з Кам’янського в один із храмів Дніпра. Оскільки технологія виробництва потребує сухої погоди, на час зими, створення гіпсових барельєфів призупиниться. А поки у волонтерів є близько 10 заготівок, які треба розфарбувати. Масштабна робота зі створення ікон пам’яті продовжиться навесні, коли прийдуть перші дні тепла. За планами волонтерів забезпечити барельєфами всі родини загиблих Героїв.

Ірина Сатарова

Читайте також