Михайло Стрельников: депутати розглянуть законопроект, який фактично поверне кріпацтво

Він передбачає контроль арбітражних керуючих над розходами українців, яких господарський суд оголосив банкрутами.

Михайло Стрельников: депутати розглянуть законопроект, який фактично поверне кріпацтво

Влада хоче повернути в Україну кріпацтво. Незабаром Верховна Рада розгляне законопроект № 2353а «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом». Він передбачає контроль арбітражних керуючих над розходами українців, яких господарський суд оголосив банкрутами. Про це у коментарі I-UA.tv повідомив голова всеукраїнської громадської організації «Фінансова грамота» Михайло Стрельніков.

«Законопроект № 2353а сам по собі дуже страшний. Не в переносному, а в прямому сенсі цього слова. Він може повернути нас у кріпацтво. На мою думку, він вигідний, насамперед, банкам, а також приватним компаніям — постачальникам комунальних послуг.

У чому полягає суть законопроекту № 2353а? Якщо ви маєте борги перед банком, або, наприклад, підприємством, що постачає комунальні послуги, проти вас можуть подати позов до господарського суду. Він розглядатиме питання з реструктуризації вашої заборгованості або визнання вас банкрутом. Ви можете не сплачувати борги, за умови, якщо суд прийме рішення про ваше банкрутство. Тоді вам призначать арбітражного керуючого — такого собі опікуна. Він у прямому сенсі буде контролювати всі ваші доходи і розходи. Без його дозволу ви не зможете виїхати закордон, а також купувати і продавати дорогі товари і послуги. Його влада поширюватиметься не тільки на вас, але і на членів вашої родини. Якщо, не дай Боже, вам, або комусь із них знадобиться дорога операція, доведеться звертатися до арбітражного керуючого. І він буде вирішувати маєте ви право оплатити цю операцію, чи ні", — констатував Михайло Стрельніков.

За словами голови «Фінансової грамоти», проект закону «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом» депутати внесли до Верховної Ради ще у 2015 році, але планують розглядати тільки зараз.

«Оскільки цей законопроект, чесно кажучи, дурнуватий — його ніхто не піднімав. Крім того, вірогідність його прийняття була невеликою. Але зараз він чомусь перетворився на невідкладний. І скоріш за все, його будуть розглядати на найближчому тижні. Це планують зробити, щоб привести 90% населення до безпросвітної бідності і жебрацтва. Мені відомо про практику, коли банк нараховує штраф у розмірі 50.000 гривень за борг у 2.500 гривень. Тому, цей закон хочуть протягти, щоб закріпачити українців. Він у ХХІ сторіччі виглядає ненормально. Та навіть у ХVI сторіччі аналогічний документ виглядав би не дуже. Але у ХХІ сторіччі спроба ввести кріпосне право і повернути людей до рабства може закінчитися кров’ю. І, на жаль, політики, які просувають цей закон цього не розуміють», — зазначив Михайло Стрельніков.