Підсумки засідання НКРЗІ від 14.11.2017

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія

14.11.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— висловила позицію щодо недоцільності прийняття проекту Закону України «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні», реєстраційний номер 7183−1 від 10.10.2017.

За інформацією НКРЗІ, регулятор, зокрема, не підтримав новації проекту Закону щодо покладання на операторів та провайдерів телекомунікацій обов’язків щодо позасудового обмеження доступу до сайтів фінансових установ за приписом державного органу, який здійснює державне регулювання та нагляд за діяльністю на ринках небанківських фінансових послуг.

Зі слів О. Гусєва, ПЗ № 7183−1 повторює новації проекту Закону України «Про діяльність форекс-компаній», реєстр. № 6754, в частині невідповідності приписам Конституції, вимогам законодавства України, правовій позиції Конституційного Суду України, законодавству ЄС, Угоді про Асоціацію та європейському вибору України та містить у собі значні корупційні ризики.

Новації проекту Закону мають на меті повернення до хибних злочинних практик режиму Януковича від 16 січня 2014 стосовно контролю за інформаційними ресурсами та прийняття рішень щодо їх блокування без рішення суду, створення органу на кшталт російського «Роскомнадзор», а також запровадження практик тоталітарних країн.

  • прийняла рішення про подання пропозицій Держспецзвязку щодо внесення змін до Національної таблиці розподілу РЧР та плану використання РЧР, зокрема пропонується:
  • для смуги радіочастот 10 100 — 13 410 кГц та 406 — 406,1 МГц змінити призначення смуг радіочастот в Україні з СК на ЗК;
  • примітку У010 викласти у новій редакції (приведення у відповідність до рішень ВКР-2015, РР МСЕ, Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі 1974 г. (СОЛАС-74) та норм законодавства ЄС);
  • уточнення питань можливості використання відповідних смуг (номіналів) радіочастот для організації радіозв’язку судновими та береговими станціями, а також в Глобальній морській системі оповіщення про біду та забезпечення безпеки судноплавства;
  • доповнення вимог щодо особливості застосування радіотехнологій для роботи РЕЗ на частотах 2444 кГц та 2464 кГц стосовно того, що вони не повинні створювати радіозавади РЕЗ радіомовної служби та вимагати захисту від негативного впливу їх випромінювання, тощо.
  • погодила проект розпорядження КМУ про затвердження Плану заходів на 2018 рік щодо забезпечення заходів з реалізації Стратегії кіберпезпеки, затвердженої Указом Президента України.

У проекті розпорядження КМУ передбачено 30 заходів, 1 з яких стосується сумісного виконання Держспецзвязку з НКРЗІ, зокрема, щодо створення Національного центру оперативного технічного управління телекомунікаційними мережами (НЦУ).

Не зрозумілим залишилося питання фінансування заходів. Жодне міністерство не надало розрахунку необхідних коштів на виконання Плану.