Олексій Коломієць: перемога Путіна у Сирії — це геополітична катастрофа

Більше ніж через 2 роки після заходу російської армії на територію Сирії буде підписаний акт перемоги. Він засвідчить встановлення над сирійською державою необмеженого контролю з боку Росії, Туреччини та Ірану.

Олексій Коломієць: перемога Путіна у Сирії — це геополітична катастрофа

Дональд Трамп визнав капітуляцію Сполучених Штатів Америки у Сирії. Це засвідчить зустріч президентів Росії, Туреччини та Ірану, яка відбудеться у Сочі, сьогодні 22 листопада. На ній обговорять майбутнє Сирії після завершення військового конфлікту. Крім того, фіаско Трампа може негативно позначитися на Україні. Про це повідомив I-UA.tv президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць.

За словами експерта, зараз 90% Сирії контролюють сили Асада, російські війська, іранські бойовики та ісламістська організація «Хізбалла». На зустрічі Путіна з Ердоганом та Рухані можуть підписати документ про перемогу у Сирії.

«Більше ніж через 2 роки після заходу російської армії на територію Сирії буде підписаний акт перемоги. Він засвідчить встановлення над сирійською державою необмеженого контролю з боку Росії, Туреччини та Ірану. Сьогоднішню зустріч у Сочі можна порівнювати з подіями у Ялті в лютому 1945 року. Тоді Франклін Рузвельт, Вінстон Черчилль та Йосип Сталін фактично поділили карту Європи. Тепер у планах президентів Росії, Ірану та Туреччини може бути встановлення своєї сфери впливу в Сирії», — розповів Олексій Коломієць.

Президент Центру європейських та трансатлантичних студій назвав підписання акту перемоги у Сирії капітуляцією Трампа та геополітичною катастрофою Сполучених Штатів Америки.

«Позавчора пройшла зустріч Володимир Путіна з президентом Сирії Башаром Асадом. Господар Кремля познайомив свого колегу із документом, який підпишуть сьогодні у Сочі. Це відбулося на фоні абсолютної мовчанки Білого дому. Хоча ще вчора Путін та Трамп спілкувалися по телефону. Звісно, левова частка цієї годинної розмови була присвячена ситуації в Сирії. Тож не виключно, що Трамп визнав капітуляцію США. Путін висунув йому ультиматум з вимогою здатися ще 10 листопада, на саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва у В’єтнамі. І Трамп на нього пішов.

Звісно, я і мої колеги не знаємо, що відбулося насправді, але ми можемо однозначно стверджувати, що президент США летів у своє азіатське турне спустошеним, глибоко дезорієнтованим, паралізованим у своїх діях. Ми не знаємо, що відбувається в Білому домі, але знаємо результат. Він навіть не жахливий, а просто трагічний. Відбулася геополітична катастрофа. Вона за різними оцінками забрала близько 700.000 життів сирійців. І на жаль, ця геополітична катастрофа буде продовжуватися", — зазначив Олексій Коломієць.

Фіаско Трампа в Сирії не може не позначитися на Україні.

«Головний фокус стратегічних намагань Кремля був спрямований на південь — на весь регіон від Лівії до Ірану. Фактично, не отримуючи опір від будь-якого гравця на міжнародній арені, Путін досяг неймовірних успіхів. Тому зараз Кремль набув більшої ваги. І ситуація для України стає набагато драматичнішою у негативному плані. На неї однозначно посилиться тиск з боку Росії. Невиключно, що для цього будуть використовувати Трампа.

У часовому вимірі тут існують два варіанти. Перший — окрилений перемогою Путін швидкими темпами дотисне Білий дім. Якщо Кремль зламав спротив США у Сирії, то так само вчинити з майже неіснуючим спротивом по відношенню до України — механічна справа. Другий варіант — Кремль вирішуватиме як вчинити з Україною уже після так званих виборів в Росії. На мою думку, все ж таки, більш ймовірніший другий варіант", — пояснив Олексій Коломієць.