Від традицій до модерну

У Києві в «Українському домі» відбувся перший етно-музичний фестиваль «Віртуози фолку», участь в якому взяли більше 200 музикантів та народних майстрів з усієї України. Уперше разом виступали народні фольклорні колективи, співаки та музиканти, а також представники сучасних напрямків, які «модернізують» традиційну народну музику.

Від традицій до модерну

«Шановне товариство, я надзвичайно щаслива, сьогодні відбувається перший фестиваль, що має назву «Віртуози фолку». Дуже рада, що на нього завітало багато людей, від учасників до гостей. Пишаюся тим, що сьогодні звучить українська музика. Всі її приймають і люблять. Тому що українська музика надзвичайна. Вона була, є і буде жити.

Не цураймося ні свого роду, ні мови, ні звичаїв, ні пісень. Бережімо, примножуймо, передаваймо з покоління в покоління нашу музичну спадщину. Я хочу, аби наш фестиваль отримав велику дорогу. Щоб він як великий корабель плив не лише Україною, але й світом, щоб у нас було багато гостей з закордону. Хочу, щоб фестиваль став міжнародним", — з такими словами до учасників та гостей музичного форуму звернулася автор проекту та генеральний директор фестивалю, директор Київського академічного ансамблю української музики «Дніпро» Олена Кулик.

«Це надзвичайно хвилююча мить для мене, моїх побратимів, моїх друзів, всіх хто зібрався сьогодні в Українському домі на це музичне свято. Ми започаткували велику справу, переконаний, що цей фестиваль житиме багато років», — зазначив виконавчий директор фестивалю, художній керівник Київського академічного ансамблю української музики «Дніпро» Любомир Матейко.

«Ми вирішили в одному приміщенні, в одній локації зібрати тих людей, які не байдужі до української музики, які не бояться експериментувати, не бояться новаторства, прагнуть знаходити нові напрямки.

Сьогодні ви зможете почути прекрасні автентичні співи, які ми поєднуватимемо з сучасними напрямками. Тут будуть академічні колективи, які грають народну музику, поруч з ними виступатимуть молодіжні гурти, буде багато солістів. Ви почуєте музику від автентичної до фолк-року, від троїстих музик до етно-джазу.

У фойє представлені народні строї з усіх регіонів України, а також сучасні строї. Радує те, що на фестивалі багато дітей. Майстри представляють народні інструменти — цимбали, кобзи, бандури, тут же ляльки-мотанки, а всі бажаючи можуть пройти майстер класи з лозоплетіння та соломоплеттіння. Крім виступів на цій сцені у концертній залі відбувається відбір колективів. А основне наше дійство — гала-концерт, який протягом трьох годин представлятиме всі барви нашого фестивалю", — розповів арт-директор фестивалю Олександр Журавчак.

Першим на сцену фестивалю вийшов дитячий колектив «Зернятко», який відкрив невідомі для більшості сторінки самобутньої трипільської культури. Після цього виступали десятки колективів, які представляли Україну від Донеччини до Карпат. А поруч можна було ознайомитися з виробами народних майстрів.

Заслужений майстер народної творчості України з гончарства Леся Денисенко-Єременко (м. Васильків) представила декоративні тарелі, іграшки-свищики з глини, сучасний посуд з традиційною настроєвістю. Ці вироби передали бажання пані Лесі оздоровити світ.

У майстрині по роботі з текстилем Катерини Потебенько (Київщина) ідея проекту «Кульки Долі» виникла під час боїв за Донецьке литовище у 2014 році. Щоб підняти настрій бійцям, котрі поверталися на ротацію, виготовила перші зразки. «Кульки Долі» — це в’язані руками іграшки, оздоблені візерунками, які вишиті хрестиком і зібрані з усіх земель України. Також майстриня виробляє українські віночки.

Микола Хорунжий з Кіровоградщини, окрім педагогічної діяльності та створення дитячих музичних колективів, виробляє цимбали. Ці інструменти заполонили його душу і серце. Виготовлення цимбал — копітка справа, потрібно, щоб інструмент звучав і тримав музичний стрій. На цимбалах пана Миколи грають учні і студенти музичних навчальних закладів, артисти національних колективів України.

За три десятиліття своєї творчої і педагогічної роботи Володимир Віхренко з Вінниччини виготовив тисячу сопілок на яких навчаються і грають діти та дорослі як в Україні, так і за кордоном. Серед його робіт цілий ансамбль сопілок. Сопілка денцівка — діатонічна та хроматична, сопілки альт, бас, джоломиги (дводенцівка), тилинки. Є серед робіт і серія окарин — «зозуль», окарини-пікало, прима, альт, тенор, бас.

А заслужений майстер народної творчості України Іван Приходько з села Дударків, що на Київщині, понад три десятиліття працює у сфері декоративного розпису, народної іграшки. Його художній стиль неповторний, самобутній, ґрунтується на класичних традиціях народного мистецтва й, водночас, є новаторським. Твори митця прикрашають збірки багатьох музеїв України та інших країн, приватні колекції, виставлялися у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Настало урочиста хвилина відзначення переможців. Перед нагородження лауреатів та дипломантів члени журі сказали кілька теплих слів.

Катерина Божко

, заслужений діяч мистецтв України, фольклористка:

«Я бачу стільки щасливих обличь у цій залі. Це щастя — наші традиції, наша культура, наші пісні, наша мова. Перший фестиваль „Віртуози фолку“ відбувся завдяки учасникам і гостям. Він засвідчив, що кожне село має свою культуру. А кожен з гостей цього свята згадав про своїх бабусь, про своє рідне гніздо, з якого він „вилітає“ у велике життя».

Володимир Паліковський

, заслужений діяч мистецтв України, композитор:

«Дозвольте привітати всіх вас з великим святом української музики, українського фолку. Ви сьогодні показали, що Україна є і завжди буде. Наскільки цікаві всі представлені колективи. Коли вирішували кого нагороджувати повірте, було не просто. Всі заслуговують найвищих похвал. Дай Вам Боже здоров’я і всього найкращого».

Петро Андрійчук

, професор, секретар Всеукраїнської музичної спілки:

«Вітаю Вас з подією яка, я переконаний, матиме продовження. Я був один з перших, кого посвятили в ідею проведення цього фестивалю. Я знав, що все буде добре, адже все, що робить ансамбль «Дніпро» високої якості. Але сьогоднішня подія перевершила всі мої сподівання. Прекрасна конкурсна частина, дивовижна виставка і надзвичайно «гарячі» очі відвідувачів і слухачів.

Не перестаю захоплюватися глибинністю української пісні. Вважаю, що це одне з найвеличніших явищ світової культури і мистецтва. Скільком напрямкам вона дає поживу. Українська пісня — це грандіозне явище, і я щасливий, що тут зібралися ті, хто її любить і хто їй служить".

Лауреатами фестивалю стали: Народний театр фольклорної пісні «Дивина» з Донеччини, Юлія Вітранюк (солоспів), Олексій Павлечко (сопілка), Оксана Нікітюк (солоспів), Луцький ансамбль сопілкарів, гурт «Квітана», гурт «FOLKY FUNKY». Спеціальні відзнаки отримали: кращий сценічний образ — Марія Віксіна, оригінальний сценічний костюм — Сергій Гаврилюк, приз глядацьких симпатій — фольклорний ансамбль «Кралиця», відкриття фестивалю — гурт «MniShek».

Увечері відбувся великий гала-концерт до участі в якому запросили відомих виконавців народної музики Ніну і Тоню Матвієнко, ансамбль «Дніпро», Кирила Стеценка, Романа Гриньківа, Руслану Лоцман, Тетяну Школьну, ансамбль «Берегиня» та багатьох інших.

Фото автора

Від традицій до модерну
Від традицій до модерну
Від традицій до модерну
Від традицій до модерну