Пам’ять серця

У Національній філармонії України з нагоди Дня Гідності та Свободи і пам’яті жертв Голодомору відбувся концерт «Хорал безсмертя» (Майдан-еволюція), що увійшов до Міжнародного концертного циклу «Елітні вечори камерної музики Євгенії Басалаєвої».

Пам’ять серця

Серед організаторів цього концерту департамент культури КМДА і Культурно-мистецький благодійний фонд Євгенії Басалаєвої «Київ-класік».

Урочистий захід «Хорал безсмертя» відбувається третій рік поспіль. Перший концертний проект мав назву «Хорал безсмертя» (Тиха молитва). Другий — «Хорал безсмертя» (Майдан).

«Проект «Хорал безсмертя» — вагомий внесок у зміцнення соборності України, консолідації суспільства, сприяє розвитку дипломатичних відносин і міжнародних культурних зв’язків, слугує патріотичному і духовному вихованню громадян.

Українською катастрофою ХХ століття називає сучасна громадська думка Голодомор 1932—1933 років в Україні, актом геноциду українського народу, здійсненого керівництвом ВКП (б) та урядом СРСР у 1932−1933 роках шляхом організації штучного масового голоду, що призвів до багатомільйонних людських втрат у сільській місцевості на території УРСР та Кубані, переважну більшість якої становили українці. За масштабом, жорстокістю, цинізмом і організованістю з боку комуністичної влади та наслідками для майбутніх поколінь він не має аналогів в історії людства.

Ми повинні говорити про минуле задля майбутнього, адже безпам’ятство породжує бездуховність, а пам’ять народу — це сторінки історії, які не можна знищити.

Євромайдан розпалив Україну, розбудив її свободу, гідність, справедливість, рівність і толерантність, безпека, гуманізм, доброзичливість, піклування про людей і природу, боротьбу задля блага суспільства, нетерпимість до корупції, особисту відповідальність та ініціативу, верховенство права та правосуддя, демократію та плюралізм…

Майдан-еволюція — це Майдан на кожному клаптику української землі, у кожній хаті, в головах кожного з нас. Це зміна правил гри, це час для консолідації, синергії, та локальної інституціоналізації. Коли у країні війна, мистецтво відходить на другий план. Але коли звучать музи, гармати мовчать", — розповіла керівник проекту, народна артистка України Євгенія Басалаєва.

Перед концертом виступили Микола Жулинський, директор Інституту літератури ім. Тараса Шевченка, академік НАНУ, Володимир Огризко, міністр закордонних справ України у 2007—2009 роках, Іван Васюник, український політик і громадський діяч.

Того вечора перед столичною публікою також виступили відомі українські співаки, музиканти, творчі колективи.

Також у Національній філармонії України відбувся ще один концерт, присвячений пам’яті жертв Голодомору. Під час цього концерту Академічний симфонічний оркестр філармонії, Ансамбль академічної музики ім. Б. Лятошинського Національного будинку органної і камерної музики України та Камерний хор «Кредо» виконали твори Й. Брамса «Трагічна увертюра», С. Баргера «Адажіо для струнних», Е. Гріга «Смерть Озе». В другому відділі відбулася світова прем’єра «Реквієму для солістів, хору і оркестру» О. Родіна.