Засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку

29 листопада 2017 року відбулося чергове Засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку, на якому розглянуто низку питань.

Засідання Громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку

Так, обговорено питання створення спільної робочої групи Громадської ради та Адміністрації Держспецзв’язку з питань реалізації Указу Президента України від 30.08.2017 № 254/2017 в частині сприяння розвитку державно-приватного партнерства та впровадженню механізмів залучення фізичних і юридичних осіб на умовах аутсорсингу до виконання завдань Держспецзв’язку (у тому числі з кіберзахисту державних електронних інформаційних ресурсів). Так як це питання вже розглядалося на попередньому засіданні та залишилося без уваги з боку Держспецзв’язку, прийнято рішення щодо направлення до Держспецзв’язку відповідного запиту щодо надання позиції з цього питання.

Громадській раді надано інформацію щодо результатів розгляду органами влади, зокрема в ДРС, проекту Закону України «Про внесення змін до Законів України „Про телекомунікації“ і „Про радіочастотний ресурс України“ щодо ідентифікації абонентів рухомого (мобільного) зв’язку та запровадження реєстрації кінцевого обладнання за міжнародним ідентифікатором». У зв’язку з несприйняттям проекту громадськістю та ринком, відмовою у погодженні проекту, Держспецзв’язку готує доповідь РНБО щодо зняття зазначеного проекту з подальшого розгляду.

Представники Держспецзв’язку поінформували присутніх про результати проходження проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про санкції» та проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію і моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». За результатами обговорення Громадська рада запросила надати доопрацьовані проекти для їх подальшого спільного опрацювання.

Надано інформації про:

  • завершення проходження наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України «Про внесення змін до Положення про державну експертизу в сфері технічного захисту інформації, затвердженого наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 16 травня 2007 року № 93», який вже зареєстровано в Мінюсті і найближчим часом буде оприлюднено;
  • завершення підготовкипроекту Концепції впровадження системи аудиту інформаційної безпеки («Дорожня карта»), яка у найближчий час буде оприлюднена для громадського обговорення;
  • продовження четвертого раунду погодження проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Дорожньої карти наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері телекомунікацій (електронних комунікацій)», яку доречи схвалила НКРЗІ, але через невідповідність нормам законодавства ЄС щодо підготовки таких «Дорожніх карт», не підтримується Урядовим комітетом ;
  • результати розгляду звернення Громадської ради до Адміністрації Держспецзв’язку № 01/11/2017 від 14 листопада 2017 р. стосовно уникнення можливих інцидентів при впровадженні в Україні інструментів електронної ідентифікації з використанням мобільного цифрового підпису (Mobile ID) та обговорення стану впровадження Mobile ID в Україні: сертифікація рішень, готовність PKI інфраструктури. Інформацію взято до уваги.

Громадська рада звернулася до зацікавлених інститутів громадянського суспільства щодо надання зауважень та пропозицій до проектів регуляторних актів, що проходять громадське обговорення, зокрема:

  • проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил забезпечення захисту інформації в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах»;
  • проекту наказу Адміністрації Держспецзв’язку «Про затвердження Змін до Вимог до форматів криптографічних повідомлень»;
  • проекту наказу Адміністрації Держспецзв’язку «Про внесення змін до Граничних тарифів на послуги конфіденційного зв’язку».

Присутнім було доведено інформацію про результати круглого столу: «Шляхи підвищення ефективності функціонування громадських рад, вдосконалення механізму їх формування та організації діяльності», який відбувся 3 листопаду в Києві за підтримки ОБСЄ.

Як було зазначено, несподіванкою для учасників круглого столу став проект Міністерства юстиції щодо вдосконалення положень постанови КМУ № 996, де пропонувалося, зокрема:

  • обмежити завдання Громадських рад;
  • вилучити положення щодо моніторингу і контролю за діяльністю органів влади;
  • надати права керівнику органу влади самостійно призначати членів громадської ради.

Шквал критики від представників інститутів громадянського суспільства не сподобався модераторам заходу і вони покинули засідання, після чого змушені були піти і представники ОБСЄ, зазначив доповідач цього питання.

В ході обговорення було висловлено позицію щодо необхідності протидії подібним новаціям органів влади, зокрема Міністерства юстиції, яка тривалий час судиться з законно обраною Громадською радою.

За результатами обговорення звернення громадської спілки «Всеукраїнська радіоаматорська ліга» до Громадської ради стосовно внесення змін в Національну таблицю розподілу смуг радіочастот України щодо радіоаматорських діапазонів частот, прийнято рішення рекомендувати Спілці звернутися до Держспецзв’язку самостійно, згідно з вимогами законодавства.

Також підтримано звернення Української асоціації досконалості та якості щодо підтримки Рішення 26-го Міжнародного форуму «Дні якості в Києві».

Громадська рада рекомендувала Держспецзв’язку розробити механізми щодо реагування та спростування фейків щодо кіберінцидентів на сторінці CERT-UA у Фейсбуці, зокрема що стосувалося питань біометричних паспортів, реєстрів та баз даних.

Крім того, члени ради оновила представників у складі Міжвідомчої робочої групи з питань підготовки до ВКР-19, обговорили питання підготовки плану роботи Громадської ради на 2018 рік та встановили попередню дату наступного чергового засідання —22 лютого 2018 року.