Микола Голомша: політичні партії мають перебувати на україноцентричних позиціях

Ідеології політичних сил мають базуватися на Конституції, повазі до традицій українського народу, української культури і законів.

Микола Голомша: політичні партії мають перебувати на україноцентричних позиціях

В Україні немає ідеологічних політичних партій. Замість них існують проекти, мета яких отримати владу та вигоду. Крім того, не зважаючи на задекларовані цінності, всі політичні сили мають дотримуватися засад україноцентризму. Про це повідомив доктор філософії ну галузі державного управління і голова партії «Патріот» Микола Голомша, відповідаючи на питання i.ua.tv.

— На Вашу думку, чи є в Україні справжні ідеологічні політичні партії?

— Ідеологія — це ціле світобачення і окреслення перспектив розвитку держави крізь призму цінностей. Це сукупність системних впорядкованих поглядів, які виражають інтереси різних соціальних класів. Ідеологічна партія повинна мати ціль своєї діяльності, бачити перспективи розвитку країна хоча б на 5, а ще краще на 20, чи 30 років. Сьогодні ми маємо справу лише з політичними проектами, які базуються на заробітчанстві, продажності і мають мету до влади. Я переконаний, що жоден з них навіть уяви немає про ідеологію. Якщо запитати представника будь-якої партії про місію його політичної сили, він просто не зможе відповісти.

— Чи не здається Вам, що всі політичні сили незалежно від задекларованих цінностей, мають перебувати на україноцентричній платформі?

— Саме так. Політики мають бути україно-, людино- та європоцентристами. Вони повинні сповідувати ті цінності, що визначила більшість українського народу. Якщо політики від них відступають, громадяни організовують акції протесту, які можуть вилитися у революції і повалення влади.

Взагалі, діяльність політичних сил визначена Законом «Про політичні партії в Україні». Він забороняє провадити шкідливу для національної безпеки політику. І мені дуже дивно спостерігати за окремими народними депутатами — представниками «Опоблоку», які публічно паплюжать країну, виступають з проросійськими гаслами і сіють ворожнечу. Але не зважаючи на такі їх заяви, правоохоронні органи демонструють повну безвідповідальність.

На жаль, після скасування обов’язку прокуратури слідкувати за точним виконанням і застосуванням законодавства представниками органів державної влади та місцевого самоврядування, цим не займається жодне відомство. Хоча це передбачено перехідними положеннями Конституції. Тому стався колапс. Проросійські сили відчувають свою безкарність і використовують в інформаційній війні різні антиукраїнські ЗМІ. Наприклад, «Робочу газету», яка представляє точку зору забороненої компартії. Це видання паплюжить український народ, маніпулює свідомістю та шкодить національній безпеці. Але, на превеликий жаль, ніхто цього не помічає. Тому, я вважаю, що ідеології політичних сил мають базуватися на Конституції, повазі до традицій українського народу, української культури і законів.

Ірина Сатарова

Рекомендовані публікації