Віктор Жердицький: громадянське суспільство розкололося на дві частини

Одна його частина підтримує Саакашвілі, а інша — ні. Але вони обидві хочуть замінити злочинну олігархічну систему на народовладдя.

Віктор Жердицький: громадянське суспільство розкололося на дві частини

Вчора, 5 грудня лідер «Руху нових сил» Міхеїл Саакашвілі встиг побути затриманим представниками ГПУ та СБУ. Його Генеральна прокуратура підозрює у зв’язках з олігархом-втікачем Сергієм Курченком. Однак затримання Саакашвілі протривало не більше кількох годин. Йому, як і під час перетину україно-польського кордону, в чергове прийшли на допомогу активісти. Люди фактично звільнили Саакашвілі з автівки СБУ. Потім екс-президент Грузії поїхав у наметове містечко біля Верховної Ради. У цей же час варто зазначити, що Михайла Саакашвілі підтримує далеко не всі патріотично налаштовані українці. Як вплине вчорашній буремний день на події в Україні, погодився розповісти I-UA.tv громадський діяч, учасник «Руху за Суверенний Розвиток» Віктор Жердицький.

— На Вашу думку, чи матимуть наслідки нещодавні події, пов’язані зі спробою затримання Міхеїла Саакашвілі?

— Вчора відбулася дуже неприємна подія, яка в цілому шкодить Україні та її народу. З одного боку ми маємо владу, ворожу у своїх діях та бездіяльності до українців. З іншого — опозиціонера Міхеїла Саакашвілі, якого підтримують багато людей, бажаючих позбутися існуючої системи. Однак у даній ситуація жодна зі сторін не є конструктивною.

Я не буду оцінювати, чи був склад злочину в діях Саакашвілі і, чи дійсно він співпрацював з олігархом Сергієм Курченком. Я також не говоритиму про те, наскільки люди, які намагалися його заарештувати дотримувалися вимог закону. Зараз головне інше. На жаль, українське громадянське суспільство, яке зараз лишається єдиною конструктивною силою, розкололося на дві частини. Одна з них підтримує Саакашвілі, а інша — ні. Але вони обидві хочуть замінити злочинну олігархічну систему на народовладдя.

— Ви сказали, що і сторона президента, і сторона Саакашвілі є неконструктивними. Поясніть чому.

Вони мають дати відповіді на три ключові питання для українців.

Перше.

Як обидві команди бачать припинення російської агресії? Що кожна з них пропонує для цього зробити? Як вони захищатимуть українське суспільство від подальшої інтервенції Москви. Йдеться не тільки про військову, але й економічну, інформаційну, мовну та культурну.

Друге.

Як влада та команда Міхеїла Саакашвілі ставляться до землі — останнього багатства українського народу? Вона для українців свята і в жодному випадку не може бути товаром. Вона є основою, на якій мають відродитися наші нація та економіка. Якщо так званий ринок землі буде створено, українці втратять своє останнє національне багатство. Однак, обидві сторони схоже не заперечують проти такого ошуканства.

Третє.

Влада та Міхеїл Саакашвілі мають дати відповідь на питання щодо відновлення чесного розподілу національних благ України. Яким чином обидві сторони повертатимуть справедливість стосовно використання надр та багатств, що успішно розкрадаються олігархами? Що команди влади і Саакашвілі зроблять для їх розподілу між всіма громадянами України?

Однак жодна з двох команд не здатна знайти правильні відповіді на ці глобальні для українського народу питання. На жаль, їх не шукає і наше розколоте громадянське суспільство. Воно має сьогодні підготувати в усі органи влади команду очільників, здатних їх вирішити на користь українців. Сторона Саакашвілі пропонує негайно змістити Порошенка. Ну скинуть його, і що далі? Кого вони можуть запропонувати на місце президента? Коли буде готова така команда кваліфікованих фахівців, ми не тільки зможемо, але будемо вимушеними міняти владу. Зараз розколоте суспільство живе емоціями і навіть не замислюється над тим, що буде далі. Тим часом, протистояння продовжується виключно в інтересах політиків.

— Це пов’язане з відсутністю ідеології у обох сторін?

— Я б так не сказав. У президентської сторони є конкретна ідеологія: грабувати народ і накопичувати статки. Михайло Саакашвілі бажає повернутися на вершини влади і прагне реваншу, бо його ошукав Петро Порошенко. Однак жодна зі сторін не здатна в інтересах українського народу вирішити три питання, про які я казав. Вони не зможуть зберегти населення України, хоча б у межах існуючого рівня. На мою думку, і в сторони Порошенка, і в сторони Саакашвілі є ідеологія. Однак вона дуже далека від тієї, яка потрібна українському етносу.