Народження фестивалів

На сцені Київського академічного театру «Колесо» розпочався Український формат Міжнародного театрального фестивалю камерних театрів (вистав) AndriyivskyFest (повна назва цієї частини фестивалю UkrainianFormat. AndriyivskyFest).

Народження фестивалів

«У червні наступного року ми проводимо ІІ-й Міжнародний театральний фестиваль камерних театрів (вистав) AndriyivskyFest. У цьому році українських вистав представили не багато. Тому вирішили, що фестиваль включатиме в себе український формат. Протягом півроку ми щомісяця прийматимемо ті міста і театри, які захотять показати свої роботи.

Ви знаєте, що зараз дуже популярні камерні сцени. Нам буде дуже приємно побачити, що відбувається в інших містах, який репертуар там грають. Так буде представлений український формат.

Сьогодні ви побачите виставу Вінницького державного академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського. У грудні — Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру. Потім Чернігівський молодіжний театр, театр із Запоріжжя. І так кожного місяця. Нам дуже цікаво, як це буде відбуватися. Думаю, що глядачам також", — зазначила відриваючи український формат фестивалю директор-художній керівник Київського академічного театру «Колесо», генеральний директор фестивалю AndriyivskyFest, народна артистка України Ірина Кліщевська.

Тут же оприлюднили журі українського формату фестивалю. До нього увійшли — Алла Підлужна, театрознавець, журналіст, лауреат премії в галузі театрознавства і театральної критики НСТДУ, лауреат мистецької премії «Київ» ім. А. Бучми; Інна Гончарова, режисер і драматург, організатор і керівник театру «Маскам рад», координатор програм Міжнародного соціально-культурного проекту «Джой фест»; Сергій Ладєсов, провідний майстер сцени Київського академічного театру «Колесо».

Відкрився фестиваль виставою Вінницького музично-драматичного театру ім. М. Садовського «Я б тобі небо прихилив…» за однією з найпопулярніших українських п’єс «Безталанна» Івана Карпенка-Карого. Режисер-постановник — Оксана Бандура. Вона ж грає роль Варки. Від дня прем’єри минуло п’ять з половиною років, а вистава продовжується користуватися популярністю у вінничан. Всі покази відбуваються з аншлагами.

Новаторська, з психологічним трактуванням драма наповнена стражданням та пристрастю, пробуджує емоції, адже драматург «узяв життя» в якому є місце для запитань в відповідей… «Хто ми є? Де ми є? Плаваєм, поки є сили…»

Акторам Жанні Андрусишиній, Віталію Рибаку, Людмилі Мамикіній, Володимиру Постнікову, Ользі Бузі, Сергію Бандарчуку, Сергію Мазуру та Миколі Коломійцю в основному вдалося відтворити світ героїв Івана Карпенка-Карого. В одязі персонажів присутні як сучасні мотиви, так і елементи кінця ХІХ століття. Напевне це було зроблено навмисно, аби показати, що порушені драматургом понад сто років тому питання не втратили своєї актуальності і сьогодні. Допомагають краще зрозуміти персонажів їхні пластичні рухи та музика гурту «Океан Ельзи». Аби сюжет став більш динамічним режисер в два рази скоротила текст п’єси. Очевидно така скорочена версія не в повній мірі передає глибину авторського задуму, хоча київській публіці таке трактування сподобалося.

Також у грудні відбувається віртуальний фестиваль «Граємо Куліша», присвячений творчості видатного українського драматурга. Цього року виповнюється 125 років від дня народження і 80 років від дня загибелі Миколи Куліша. Цей фестиваль — вшанування пам’яті людини, внесок якої в розвиток українського театру важко переоцінити.

Відкрили фестиваль 1 грудня виставою «Як загинув Гуска» Київського академічного театру ляльок. 6 грудня Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Миколи Куліша запросить на виставу «Його доля». 7 та 8 грудня Київський академічний театр «Колесо» представить свою нову роботу — «Блаженний острів або Отак загинув Гуска». Навчальний театр Київського національного університету театру, кіно і телебачення запропонує переглянути 7,12 та 20 грудня виставу «Мина Мазайло». «Народного Малахія» у постановці Вінницького обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Садовського можна буде подивитися 9 грудня. А 19 грудня, в день народження Миколи Куліша, Харківський академічний український драматичний театр імені Тараса Шевченка запросить на виставу «Мина Мазайло».м, поки є сили…"