Портрети з передової

В «Українському домі», що на Європейській площі столиці, завершилися виставка малюнків з фронту Марини Соченко — «Народжені вільними» Цей проект відбувся за підтримки Центру морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України, Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Національної спілки художників України та Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Портрети з передової

В «Українському домі», що на Європейській площі столиці, завершилися виставка малюнків з фронту Марини Соченко — «Народжені вільними» Цей проект відбувся за підтримки Центру морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України, Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Національної спілки художників України та Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Марина Соченко закінчила Київський художній інститут (НАОМА). В її творчому доробку 34 персональних виставки.

Під час Революції Гідності пані Марина була волонтером, годувала посталих та допомагала їм. Дні і ночі проводила з етюдником на Майдані. Створила близько сотні пастельних проектів народних Героїв — козаків, активістів Руху та Куну, письменників, журналістів, бійців самооборони, варти Руху, волонтерів. Від кожного намагалася схопити найстуттєвіше, найглибинніше, хоча часто працювала з натурою лише по декілька хвилин. Саме стільки в неї було часу коли в наметі чи під відкритим небом поруч із барикадами на Майдані вона «хапала» характери (навіть не обличчя) Революції Гідності. За її мартирологом героїв можна вивчати географію України: Київ, Львів, Харків, Тернопіль, Севастополь, Івано-Франківська, Одеса, Буськ, Житомир, Запоріжжя, Вінниця, Кременчук… Герої її творів молоді і сивочолі, чоловіки і жінки — Українці, які прагнули в Європу, які заплатили найвищу ціну за власні цінності, а також картини-репортажі з Майдану.

Коли розпочалася російсько-українська війна ходила з волонтерами по шпиталям, малювала поранених, а також добровольців, які пішли на фронт прямо з Майдану. Вони розповідали про своїх загиблих побратимів. Просили їх намалювати. Так виникли образи Героїв, які віддали своє життя заради майбутнього України. Ці твори представляють героїну сторінку новітньої історії нашої країни, яка втрачаючи кращих синів і дочок, героїчно бореться за свою соборність, волю і незалежність.

Нещодавно Марина Соченка побувала з творчим відрядженням на сході країни.

«Спочатку планувалося, що перебуватиму на сході чотири дні. Насправді ж провела там дванадцять діб. Були дні, коли створювала по 12−15 робіт.

Всього намалювала 65 портретів наших воїнів. Переважно малювала на відкритому повітрі.

Так само як і на Майдані намагалася вхопити головне, а в умовах екстриму це вдається найкраще. В людях виявляються такі якості, які знаходяться в глибині їхньої душі. У кожного бійця своя неповторна історія.

Там в основному дуже мужні і відважні люди. Нас прийняли як рідних. До речі, за майже чотири роки у них вперше побував справжній художник. Якщо запросять, то обов’язково ще поїду на передову", — розповіла пані Марина.

А наразі за спеціальною програмою на кольорову ксероксі виготовляються копії портретів, які вже зовсім скоро передадуть українським воїнам.

Портрети з передової
Портрети з передової

Портрети з передової
Портрети з передової

Портрети з передової
Портрети з передової

Портрети з передової
Портрети з передової

Портрети з передової
Портрети з передової