Ігор Токовенко: адміністрація Вільногірського гірничо-металургійного комбінату буде змушена піти на поступки працівникам

Коли працівники страйкуватимуть, підприємство не буде працювати. Тобто, воно не зможе приносити прибутки. Саме тому керівництво «Вільногірського гірничо-металургійного комбінату» під на компроміс із найманими працівниками.

Ігор Токовенко: адміністрація Вільногірського гірничо-металургійного комбінату буде змушена піти на поступки працівникам

20 грудня працівники «Вільногірського гірничо-металургійного комбінату» планують вийти на страйк. Люди за невеликі гроші виконують тяжку роботу і вимагають підвищення заробітної плати. Однак керівництво підприємства їх не чує і на поступки йти не збирається. Що зараз відбувається на комбінаті, погодився розповісти I-UA.tv голова Профбюро Профспілки гірничо-металургійного комплексу Ігор Токовенко.

— Раніше керівництво підприємства не бажало іти на переговори з найманими працівниками. Чи відбулися якісь зміни?

— Офіційні переговори, які передбачає передстрайкова процедура так і не розпочалися. Хоча певні результати вже є — в односторонньому порядку адміністрація прийняла рішення про підвищення окладів на 15%, однак, трудовий колектив не вважає це достатнім.

— Тобто, працівники комбінату запропонували керівництву діалог, а воно пропозицію проігнорувало?

— Не зовсім так. Оголошення страйку передбачене процедурою колективного трудового спору. Про це йдеться у Законі України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Відповідно до процедури, ми зібрали більше двох тисяч підписів найманих працівників і відправили наші вимоги роботодавцю. Однак керівництво підприємства повністю відмовилося їх задовольняти.

У результаті, 15 листопада уповноважений працівниками орган — Профбюро Профспілки гірничо-металургійного комплексу отримало можливість оголосити про початок колективного трудового спору. З того моменту закон зобов’язує сторони розпочати примирні процедури — піти на переговори. Адміністрація комбінату і Профбюро уклала угоду про створення примирної комісії. Але у встановлений законом 5-денний строк представники роботодавців на засідання так і не з’явилися.

— Які вимоги у працівників Вільногірського гірничо-металургійного комбінату?

— Вони хочуть підвищення заробітної плати. Мінімальна ставка має бути 30.000 гривень. Зараз люди отримують у середньому 5.000 — 7.000 гривень. Крім того, працівники вимагають вирішити питання виплати заборгованості по винагороді за вислугу років.

— На скільки мені відомо, працівники комбінату бажають стати акціонерами підприємства.

— Відповідно до Кодексу законів про працю України, у них є право на участь в управлінні підприємством. Отримання акцій Публічного акціонерного товариства «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» дозволить його реалізувати. Але насправді, процес переговорів може допомогти знайти й інші варіанти втілення вимоги щодо участі працівників в управлінні комбінатом. Ми сподіваємося на діалог, а він передбачає певні поступки. Тому, будь-яка вимога не є абсолютною константою і може трансформуватися у процесі переговорів. А ось участь працівників в управлінні підприємством — це вже наша принципова позиція.

— Чи може адміністрація не піти на вимоги страйкарів? У такому випадку, як розвиватимуться події далі?

— Важко уявити собі подібну ситуацію. Коли працівники страйкуватимуть, підприємство не буде працювати. Воно не видобуватиме сировину, а покупці не отримають продукції. У результаті, будуть розірвані важливі контракти і накладені великі штрафи на компанію. Тобто, підприємство не зможе приносити прибутки. Звісна річ, цього не хоче його керівництво, як і ми, зрештою. Тому, адміністрація «Вільногірського гірничо-металургійного комбінату» буде змушена піти на поступки найманим працівникам.