Благодійний аукціон в Макарові

Нещодавно у селищі Макарів, що на Київщині відбувся благодійний аукціон, котрий мав шляхетну мету — зібрати кошти для лікування поранених українських воїнів — учасників АТО на Донбасі.

Благодійний аукціон в Макарові

Нещодавно у селищі Макарів, що на Київщині відбувся благодійний аукціон, котрий мав шляхетну мету — зібрати кошти для лікування поранених українських воїнів — учасників АТО на Донбасі.

Було продано 15 творів мистецтва, виконаних художниками-учасниками мистецьких пленерів «Козичанка — перлина Полісся» та «Макарів і околиці», а зібрані кошти передано добровольцю Олександрові Овчаренку із села Грузьке на Макарівщині.

Ініціатором події став заслужений художник України та засновник Макарівської картинної галереї Анатолій Марчук, а головний тягар в організації акції та її проведенні взяла на свої тендітні плечі відомої волонтерки Оксани Герасименко.

З промовою, в якій йшлося про нелегку, але таку необхідну місію воїнів-захисників рідної держави та мирного життя її громадян до присутніх звернувся військовий комісар Макарівського району Сергій Єфремов.

У благодійній акції взяли участь шанувальники прекрасного, колекціонери витворів образотворчого мистецтва. На аукціон було виставлено живописні та графічні твори, авторами яких є народні та заслужені художники України, заслужені діячі мистецтв, а також відомі члени Національної спілки художників України.

Аукціон розпочався з молитви та благословення благочинного Української Православної Церкви Київського патріархату протоієрея Віталія Чорного та отця-протоієрея Павла Найденова, які також придбали твори мистецтва релігійної тематики, як і їх колега — пастир місцевої протестантської громади «Пробудження» Олександр Поливач.

Серед учасників заходу найбільшою популярністю користувалися пейзажні твори із архітектурними видами міста Макарова, його околицями та пам’ятками — церква та бронзовий пам’ятник славетного уродженця міста — святителя Димитрія Ростовського (Данила Туптала), замок графа фон-Мекка в Копилові, в якому неодноразово гостював і творив геніальний композитор Петро Чайковський, краєвиди річок Здвижа, Ірпеня та Сивки. Приваблювали увагу учасників також чудові натюрморти.

Перший лот придбав сам ініціатор події — Анатолій Марчук, задавши запальний тон перебігу торгів. Придбавши твір «Районний будинок культури» (автор — Тетяна Тараненко), він тут же подарував його Макарівському РБК. В подальшому учасники неодноразово піднімали ціну на твори, що припали їм до душі, викликаючи емоційне пожвавлення в залі. Впевнено провадила аукціон Людмила Колос — директор районного будинку культури.

Присутніх до сліз зворушив вчинок трьохлітньої дівчинки Альони Кобилинської, батьки якої брали участь в аукціоні. Впродовж заходу вона зробила чудовий малюнок і подарувала його воїну-добровольцю на знак подяки за його героїзм.

Щасливі власники придбаних творів мистецтва розходилися з піднесеним святковим настроєм і почуттям виконаного громадського обов’язку перед нашими славними воїнами — захисниками України.

На превеликий жаль, більшість із запрошених не відгукнулося на цю знаменну благодійну подію, а керівництво Макарівської райдержадміністрації, районної та селищної рад відверто проігнорували цей небуденний захід, котрий проводився у районі, а можливо і в столичній області, уперше. Байдужі чиновники навіть не спромоглися привітати організаторів та учасників цього дійства, хоча й отримали офіційні запрошення. Такого байдужого ставлення до культурних процесів в історії Макарівщини періоду української незалежності з боку влади ще не було.

Але навіть незважаючи на пасивність чинуш, перший патріотичний благодійний аукціон в Макарові все ж таки відбувся на славу, залишивши в душах учасників піднесений святковий настрій.

Станіслав Бушак, мистецтвознавець, член НСЖУ та НСХУ

Едуард Овчаренко

Благодійний аукціон в Макарові
Благодійний аукціон в Макарові

Благодійний аукціон в Макарові
Благодійний аукціон в Макарові