Віктор Жердицький: мінських домовленостей юридично не існує

Леонід Кучма завізував всі документи лише на громадських засадах. Крім того, їх не ратифікувала Верховна Рада і не підтримує суспільство.

Віктор Жердицький: мінських домовленостей юридично не існує

Від російсько-терористичних військ не варто очікувати дотримання режиму тиші у період новорічних свят. Кремль, вивівши свій контингент зі Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), явно розраховує на загострення ситуації на Донбасі. Про це I-UA.tv повідомив громадський діяч, учасник «Руху за Суверенний Розвиток» Віктор Жердицький.

Нагадаємо, сьогодні, 20 грудня відбудеться останній в цьому році 73-ій раунд переговорів у Мінську. Серед питань, винесених на порядок денний, є обмін полоненими та припинення вогню на всій лінії зіткнення на період свят і зимових канікул.

«Ми вже третій рік ідемо шляхом, який нам нав’язав Кремль, — констатує Віктор Жердицький. — Мова йде про поступову капітуляцію перед Москвою. Путін дуже хоче нас поглинути. Розуміючи, що йому це зробити у силовий спосіб не вдасться, він вирішив нам нав’язати свої кадри та економічні інтереси. Це робилося відкрито за президентства Януковича і продовжується приховано за часів Порошенка. Один із варіантів капітуляції перед Кремлем — це так звані мінські переговори.

На жаль, Порошенко є колаборантом Росії. Продовжуючи перемовини у столиці Білорусі, він зраджує національні інтереси. До речі, мінських домовленостей як юридичного документу не існує. Є тільки договорняк, підписаний неуповноваженими людьми з нашої сторони. Леонід Кучма завізував всі документи лише на громадських засадах. Крім того, їх не ратифікувала Верховна Рада і не підтримує суспільство. Отже, мінські домовленості нелегітимні. Однак це не заважає Петру Порошенку вже третій рік поспіль подовжувати їм життя і відправляти людей на переговори. Таким чином, він підтримує поступову капітуляцію України", — пояснив громадський діяч.

На думку Віктора Жердицького, запланована на сьогодні зустріч у Мінську буде безрезультатною.

«Немає жодних шансів про щось домовитися у столиці Білорусі. Нам як цукерочку обіцяють віддати 74 полонених українця в обмін на 306 окупантів. Це ж безмежний цинізм! Влада говорить про переговори щодо припинення вогню на новорічні свята. Однак це лише слова. На днях бойовики обстріляли з Градів Новолуганське — і 8 мирних мешканців отримали поранення. Про який режим тиші може йти мова?» — сказав він.

Оскільки Росія відкликала свій контингент із СЦКК, Віктор Жердицький не виключає чергове порушення так званих мінських домовленостей Кремлем.

«Спільний центр складався з українських і російських кадрових офіцерів. Вони їздили Донбасом і дивилися, як наші бійці відводили техніку. Тільки уявіть собі, військові з країни-агресорки слідкують за виконанням мінських домовленостей! Думаю, і так зрозуміло, що ці люди не спостерігачі, а професійні розвідники.

Однак нещодавно Росія відкликала свій контингент. Якщо її військові більше не займатимуться моніторингом, це — прямий сигнал для України. Він свідчить про плани Росії діяти всупереч мінському договорняку. Тому не варто дурити українське суспільство і західну спільноту про переговори з Росією. З Кремлем домовлятися неможливо. Він розуміє тільки мову сили. Саме тому, ми маємо об’єднатися з нашими західними партнерами і разом створити жорстку силу — економічну, воєнну, політичну та, інформаційну. Таким чином, ми поставимо на місце Росію і звільнимо окупований Крим та частини Донбасу", — констатував Віктор Жердицький.

Учасник «Руху за Суверенний Розвиток» переконаний, що переговори з агресором треба вести виключно на міжнародному майданчику.

«На них Росія може мати лише голос спостерігача, але в жодному разі не вирішувати питання війни та миру. На сьогоднішній день, Кремль — це загарбник і бандит», — впевнений Віктор Жердицький.