Сергій Дацюк: На жаль, нас у 2018 році очікує застій

Україна перебуває у довготривалій політичній кризі. І 2017 рік її тільки загострив. Правлячий клас цю проблему вирішувати не збирається.

Сергій Дацюк: На жаль, нас у 2018 році очікує застій

Зміна світової топ-еліти, поява віртуальної економіки, плани щодо позаземної колонізації і зростання ймовірності третьої світової війни — такими є основні тенденції які приніс рік 2017 рік. Про них I-UA.tv погодився розповісти філософ, публіцист і блогер Сергій Дацюк.

— Які знакові події відбулися у 2017 році?

— По-перше, змінилася вся ключова світова політична еліта. Я маю на увазі початок президентських каденцій Дональда Трампа у січні та Франсуа Макрона у травні 2017 року. Варто також взяти до уваги прихід до влади у Великій Британії прем’єр-міністра Терези Мей, хоча він і відбувся у липні 2016 року. Тобто, всього за півтора роки змінилася вся світова топ-еліта світу. Але це не на краще. Президент США Трамп руйнує світовий порядок. Він це робить не так як Володимир Путін, а з використанням ООН. У результаті, ми маємо розбалансування всього світового механізму: як політичного, так і правового.

Другий момент — це зміна економічної картини. Тепер на передній план виходить віртуальний світ, і особливого значення набуває криптовалюта. За 2017 рік біткоін виріс ледь у десятки разів, досягнувши у грудні відмітки за одну монету у 20 тисяч доларів. Ця тенденція свідчить про появу віртуальної економіки.

Третій важливий момент — розвиток освоєння Космосу. Варто взяти до уваги хоча б плани канадсько-американського інженера та підприємця Ілона Маска і його компанії «SpaceX» стосовно колонізація Марса і Місяця. Крім того, у вересні 2017 Росія як космічна держава втратила свої лідерські позиції. Їх перейняли інші гравці, зокрема — «SpaceX».

Останній важливий момент року, що минає — зростання небезпеки початку третьої світової війни. Я маю на увазі загострення відносин між США і Північною Кореєю. У цьому році ми двічі опинялися перед загрозою ядерної війни. Це могло відбутися у квіті, або у жовтні. Північна Корея і далі продовжує розвиток своєї ядерної програми. Ця держава вже досягла того рівня, коли її ракети можуть долетіти до США. Саме тому, війна між Сполученими Штатами Америки і Північною Кореєю має на початок всі шанси. Такими були основні тенденції 2017 року.

— Ви розповіли про основні тенденції 2017 року у загальносвітовому контексті. А що стосується України? Чи відбулися у нашій державі у 2017 році якісь ключові події?

— Хіба, що надання безвізового режиму. Але він пішов Україні не на користь. Безвіз призві до збільшення еміграції. Люди виїздять за кордон не просто сім’ями, а цілими цехами. Все це — результат політики діючої влади, економічної стагнації і війни.

— З чим Україна піде у наступний, 2018 рік?

— Україна перебуває у довготривалій політичній кризі. І 2017 рік її тільки загострив. Правлячий клас цю проблему вирішувати не збирається. Тому, Україна у 2018 рік йде у стані стагнації і хронічної політичної кризи. На жаль, нас очікує застій.

Ірина Сатарова