Повірити в казку

Під час Новорічно-різдвяних свят у Будинку культури СБУ відбулася прем’єра вистави «Неймовірні пригоди у Шоколадному королівстві» за п’єсою сучасного українського драматурга Неди Нежданої.

Повірити в казку

Творчість цього драматурга знана далеко за межами України. Столичній публіці твори пані Неди відомі завдяки постановкам Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка, Київського академічного театру юного глядача на Липках, Муніципального театру «Київ», Класичного Художнього Альтернативного Театру, багатьох молодіжних театрів. Проте донедавна більшість її п’єс писалися для дорослого глядача. А після появи на сцені спектаклю «Неймовірні пригоди у Шоколадному королівстві» багато хто відкрив для себе Н. Неждану як цікаву дитячу письменницю.

Вже перед початком вистави юних і дорослих глядачів у фойє зустрічають Шоколадний король і Казкова фея, дивні звірі, Дід Мороз і Снігуронька, Чаклун і перевертень. Вони проводять з дітьми різноманітні ігри, конкурси, вікторини, майстер-класи.

За сюжетом мирному солодкому життю Шоколадного королівства одного дня починає загрожувати небезпека. Злий Чаклун зі сходу разом із Вокулакою викрадають солодкий пил добра, з якого роблять шоколад щастя. Натомість замінює його пилом зла, який може зробити всіх жителів цієї незвичайної країни нещасними. Хто може врятувати казкових героїв? Можливо, Дід Мороз? Але виявляється, що над ним теж нависла небезпека, адже злий Чаклун вбирається в його одяг і намагається всіх підкорити своїй владі. Натомість справжніми героями стають звичайний хлопчик, онук ученого, хоробрий пес Гавкун і кмітлива Фея, які протистоять силам зла.

З перших хвилин діти поринають у вир пригод, гонитв, ігор, перевдягань, танців, битв, віртуальної реальності та прекрасної музики. Персонажі потрапляють у незвичайні ситуації, в якийсь момент навіть здається, що все втрачене. Але, як це нерідко буває в житті, допомога з’являється звідти, звідки її ніхто не чекав. Разом з акторами глядачі здійснюють подорож шоколадним королівством і дізнаються, хто ж заволодіє секретом шоколаду. Наприкінці добро, звичайно ж, перемагає зло і навіть негативні персонажі починають усвідомлювати свої помилки. Завершальним акордом стає поява Діда Мороза, який вітає кожного глядача зі святами.

Постановники вистави — знаний режисер, заслужений діяч мистецтв України Дмитро Чирипюк і молода режисерка Марія Ясинська запросили до участі в цьому проекті досвідчених акторів — Олексія Паламаренка і Олега Тернового з Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка, Валерія Шептекіту з Київського академічного Молодого театру, і зовсім молодих артистів — Петра Зузяка, Артем Шемета та інші. Вистава відбувається у формі інтерактиву. Актори безпосередньо спілкуються з діточками, які сидять в залі, разом вони знаходять відповіді на питання, що порушуються у виставі.

Святкову атмосферу допомагає створити музика Максима Шоренкова, а також яскраві запальні танці юних вихованців танцювального ансамблю «Пульс».

«Мені хотілося створити динамічну чарівну оригінальну казку, але водночас розповісти дітям про сучасну ситуацію у формі притчі, закласти глибинний зміст. Шоколад щастя — метафора маніпуляції людьми, адже за цим можуть стояти як добрі, так і злі сили. В оригінальній версії королівство рятує не Дід Мороз, а шоколад правди, який дозволяє всім зрозуміти, хто є хто», — розповіла Неда Неждана.

Повірити в казку
Повірити в казку
Повірити в казку
Повірити в казку
Повірити в казку
Повірити в казку