Від Закарпаття до Київщини

У Музеї сучасного мистецтва України в рамках проекту «Сімейні цінності — родинні зв’язки» відкрили виставку «Від Андрія до Миколая, від Миколая до Василя», що представляє творчість 11 митців, які вже завоювали визнання у професійному середовищі. Ці художники об’єднали Київський регіон з Закарпаттям.

Від Закарпаття до Київщини

У Музеї сучасного мистецтва України в рамках проекту «Сімейні цінності — родинні зв’язки» відкрили виставку «Від Андрія до Миколая, від Миколая до Василя», що представляє творчість 11 митців, які вже завоювали визнання у професійному середовищі. Ці художники об’єднали Київський регіон з Закарпаттям.

«Кожна виставка, сімейний проект — малий чи великий за кількістю учасників — цілий світ, що являє собою імена — відомі й малознані, різнобічно висвітлюючи індивідуальність кожного.

Всі виставки проекту «Сімейні цінності — родинні зв’язки» розширюють уяву не тільки про творчі здобутки окремої сім’ї, але й акцентують на важливості родинних стосунків, як джерела творчого натхнення і спадкоємності. Наша спільна історія і її відбиток на приватний творчій світ дають можливість побачити твори не лише у різноманітному творчому прояві характерному для свого часу, а й роботи авторів, чий погляд на мистецтво можливо випередив свій час і пізніше стане предметом історичних та мистецтвознавчих досліджень", — зазначила мистецтвознавець Ірина Алексєєва.

На виставці представлені твори Миколи Трегубова

(1922 — 2007), заслуженого художника України, лауреата Шевченківської премії, яку він отримав разом з дружиною В. Трегубовою. Флагманом фарфорового виробництва в Україні протягом тривалого часу був Коростенський фарфоровий завод, що входив в десятку кращих фарфорових заводів Європи. Широкий творчий діапазон, неповторне авторське розкриття образів, майстерне володіння техніками і прийомами оздоблення — засади, що стали наріжним каменем в роботі Миколи Семеновича, який прийшов працювати на виробництво у 1956 році і довгий час обіймав посаду головного скульптора.

Валентина Трегубова

(1926 — 2010) — заслужений художник і заслужений діяч мистецтв України. У 1950-ті роки почала працювати на Коростенському фарфоровому заводі. 1966-го призначена головним художником підприємства. На цій посаді працювала протягом 30-літ, забезпечуючи високий художній рівень продукції підприємства.

Володимир Трегубов

(1957 — 2013) — працював модельщиком на фарфоровому заводі з батьками.

Наталія Трегубова — продовжувачка справи батьків. Створила цілу низку композицій з шамоту, тарелів, акварельних робіт, в яких проявляється поетична натура і високотехнічна майстерність.

Особливість творчого методу заслуженого художника УкраїниБогдана Коржа

— свобода творчого вибору, що поєднала риси національної ментальності з сучасною мистецькою мовою. Прагнення відтворити замислене спонукає його до пошуку. Наголос на найважливішому надає його творам символічного звучання, про що свідчать створені образи і жанрове розмаїття тем.

Центральне місце в творчості Людмили Корж-Радько

посідають жіночі образи. Вони статичні, рух майже відсутній. Лаконізм образотворчих засобів підтримує загальне елегійне звучання. Художниця делікатно розкладає на полотні пастельні колірні плями. Камерність філософської натури вилилася у створення цілої системи зображувальних умовностей, ключі до розгадки яких глибоко заховані і в українській ментальності, і в східній філософії.

Леся Корж

працює як в скульптурі, так і живописі, займається художньою графікою, дитячою іграшкою, акварельними прикрасами та писанкарством.

Легкість і безпосередність авторського сприйняття, захопленість і відкритість натури демонструють мистецькі твори, представлені у виставкових залах.

Тарас Корж

— молодий закарпатський живописець, графік та дизайнер, член молодіжного об’єднання при Національній спілці художників України. За допомогою чітких графічних ліній, експресивних мазків, контрасту кольору і ритмів художник кодує свої ідеї в абстрактних образах. Він абстрагується від реальності в пошуках гармонії власного простору та створює в ньому свій яскравий динамічний світ.

На виставці представлені твори Володимира Радька

, що мають між собою символічний зв’язок і справляють враження поетизованої іронії. Змішання серйозного і веселого, пародійність образів — характерні риси творчості, що підкреслюють авторську індивідуальність.

В експозиції можна побачити широкий діапазон творів Катерини Радько

: масштабні і атмосферні акварелі, графічні твори (офорти і шовкографія), запрошують до філософських роздумів, історичних екскурсів та ведуть на театралізоване дійство.

Сергій Радько

немов би грає у примітивізм, хоча насправді він професійний художник. Має відчуття свободи, почуття гумору, яких не вистачає багатьом митцям. У кераміці, скульптурі нерідко потрібно, щоб глядач посміхнувся. Дивлячись на інші роботи треба замислитися.

На відкритті виставки виступили Олександр Белянський, заслужений діяч мистецтв України; Петро Зикунов, заслужений художник України; Георгій Пустовойт, скульптор; Тамара Гончаренко, старший науковий співробітник Запорізького художнього музею; Людмила Карпінська, мистецтвознавець, дослідниця творчості Валентини і Миколи Трегубовох та інші. А представники мистецької родини поділилися таємницями своєї творчості.

Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини
Від Закарпаття до Київщини