Віктор Шишкін: влада робить все, щоб громадяни були несвідомими з юридичної точки зору

Правосвідомість з’являється лише на базі елементарних знань. Їх громадянам України як раз і бракує.

Віктор Шишкін: влада робить все, щоб громадяни були несвідомими з юридичної точки зору

В Україні минули новорічно-різдв'яні свята, а це означає початок нового політичного сезону. Вочевидь, він мало чим відрізнятиметься від своїх попередників. Скоріш за все, побачимо чергову порцію кнопкодавства, підкилимні інтриги та яскраві перфоманси. Про те, чого варто очікувати громадянам від політичного сезону 2018, погодився розповісти i-ua.tv Суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

— Чи можна сказати, що на початку 2018 року Україна стоїть на порозі змін?

— Ні. Але я маю на увазі позитивні зміни, а ось негативні цілком можливі.

— Чому Ви вважаєте, що позитивних змін не буде?

— Бо сьогоднішня влада на них не здатна. Вона це успішно довела за попередні три роки.

— Зараз починається новий політичний сезон. Які у Вас щодо нього очікування?

— Очікувань немає. Знов таки, мається на увазі позитивних.

— А негативні?

— Є. Депутати в черговий раз поприймають купу дурнуватих законів, як це було за попередні роки. Мова йде про так звані реформи: конституційну, судову, пенсійну і місцевого самоврядування.

— Кажуть Україна і суспільство знаходяться у патовій ситуації. Який рецепт виходу з неї Ви можете запропонувати?

— Вона не в патовій ситуації, а в гангреновій. І чим далі — тим більше ця гангрена розповсюджується. Україна гниє.

— Таку ситуацію спричинили дії влади?

— Звичайно, але не тільки. Свою роль відіграла пасивність сучасного суспільства: воно стало інертним. Звісно, пасіонарії є, але основна його маса, на жаль, залишається пасивною.

— Чи не здається Вам, що через пасивність громадян до влади приходять представники олігархату і кримінальних структур? Ці люди, прикриваючись патріотичними гаслами, маніпулюють суспільством.

— Звичайно, це так. На жаль, наше суспільство мало думає і аналізує. У результаті, маємо при владі таких людей, як ви сказали.

— Як змінити українське суспільство? Як громадян перетворити на інтелектуалів та активних людей?

— Чесно кажучи, я вже не знаю. У будь-якому випадку за останні три роки багато людей пасіонарного спрямування намагалися розштовхати суспільство, але поки що у них нічого не вийшло. Ті рекомендації, які я пропонував також, на жаль, не отримали відгуку. Наприклад, я визначив 8 кроків на шляху до встановлення миру в Україні. Там були різні посили, пов’язані з аналізом діяльності нашої влади щодо мінського договорняка, торгівлі на крові та інших аспектів. Однак це все проігнорували.

— На Вашу думку, чи буде сприяти суспільній активності децентралізація з низів, коли люди усвідомлять себе господарями своєї хай і невеличкої частини землі і об’єднаються у територіальні громади?

— Суспільство продемонструвало свою неготовність до децентралізації. Наприклад, що роблять члени громад Рівненщини, де крадуть бурштин? Тоді навіщо нам орієнтуватися на подібні утворення? А що робили депутати Козинської територіальної громади, які продали землю олігархам? Через них пішли під забудову ділянки біля Дніпра, а в результаті люди втратили доступ до води. Громада жодним чином не відреагувала на таку «роботу» депутатів.

Тому, на сьогоднішній день у мене немає довіри до того, що називають громадою. На мою думку, люди мають бути готовими до членства у подібних утвореннях. Наприклад, слово республіка перекладається з латинської мови як «спільна справа». Чи готові деякі люди вирішувати цю спільну справу на користь України? Думаю, ні.

— Ви — фахівець з права. Який рівень на даний момент правової свідомості в українців та їх політичної еліти?

— Набагато нижчий, ніж у 80-х роках ХХ століття. Тоді суспільство знало право значно краще. Сьогодні влада навмисно не хоче створювати умови для навчання громадян. Тоді, у 80-х роках люди вивчали законодавство СРСР. Із ним знайомилися особливо завдяки товариству «Знання», під час лекцій у трудових колективах на заводах і фабриках. Викладачами могли бути прокурори, судді і навіть міліціонери з гарною юридичною підготовкою. Нехай громадяни слухали лекції під час обідньої перерви і навіть інколи примусово, але суспільству давали юридичні знання. Можливо, воно навіть не бажаючи, було з правової точки зору краще підготовлене, ніж зараз.

Сьогодні навіть немає належних теле- і радіопрограм про основи права. У цьому напрямку існують тільки окремі штрихи. Влада все робить для того, щоб громадяни були несвідомими з юридичної точки зору. Ще раз наголошую: правосвідомість з’являється лише на базі елементарних знань. Їх громадянам України як раз і бракує.

— Чи не здається Вам, що політики відволікають суспільство від більш важливих проблем, такими подіями, як наприклад, спроба затримання Михеїла Саакашвілі, а також жорстоке вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської?

— Я уже давно про це казав. Всіма подібними акціями політики відволікають суспільство від значно важливіших речей. Також давайте звернемо увагу на наші мас-медіа. Про що вони говорять? Там вбили, там вкрали, там застрелили, а там отруїли. Однак, чомусь ніхто не аналізує причини цих трагедій. Люди над ними не бажають замислюватися. А все тому, що наша влада нічого не робить для запровадження справжніх реформ і правовиховання громадян.

— На Вашу думку, чи є свобода слова у соціальних мережах?

— Мене заблокували на «Facebook» на 30 діб. Це вже мій п’ятий бан. Спочатку була доба обмежень, потім три, потім сім, потім 30 днів, а тепер знову місяць. Вочевидь, комусь з ботів не сподобалися мої критичні пости на адресу влади і вони поскаржилися адміністрації соціальної мережі. Однак чомусь «Facebook» сповідує подвійні стандарти і не банить людей, які використовують ненормативну лексику нашого північного сусіда. Банять також і за такі слова як «москаль» і перекручене прізвище президента України. Крім мене, у новорічні свята потрапили під санкції «Facebook» ще кількох активістів. Велика полоса бану відбулася з 1 по 3 січням. Мої права користувача соціальної мережі обмежили з 2-го січня до 2-го лютого. Тому, мені довелося створити нову сторінку.