Декамерон в учительській

Унікальну нагоду побувати на сцені театру, та ще й під час вистави, дарує глядачам Національна оперета України. Таку можливість матимуть гості театру, які завітають на виставу «Під небом синім».

Декамерон в учительській

Унікальну нагоду побувати на сцені театру, та ще й під час вистави, дарує глядачам Національна оперета України. Таку можливість матимуть гості театру, які завітають на виставу «Під небом синім».

Цій постановці передував театральний конкурс «Taking the Stage», який ініціювала Британська Рада в Україні. Серед конкурсантів була молодий режисер Тамара Трунова. Кожна створена нею вистава відрізняється особливим режисерським почерком. За умовами конкурсу пані Тамара обрала п’єсу Девіда Елдріджа «Під небом синім». Текст цього твору, за її словами «найбільше припав до душі». Цей конкурс відбувався в два етапи і вже на другому ескіз вистави «Під небом синім» у виконанні заслуженої артистки України Асі Середи-Голдун і соліста-вокаліста Національної оперети Дмитра Вівчарука разом з артистами Іриною Ткаченко і Андрієм Ісаєнком став фаворитом фахівців і театральної публіки.

Автор пропонованої нині українському глядачеві вистави Девід Елддрідж народився 1973 року у Великобританії. Закінчив факультет англійської літератури і драматургії університету Екзитер. Після цього став працювати сценаристом на телебаченні, а далі почав писати п’єси для театру. Вистави за творами цього драматурга з успіхом йдуть на сценах США і Великобританії. У 2000 році публіці була представлена його п’єса «Під небом синім». Саме цей твір змусив багатьох говорити про Девіда Елдріджа як про одного з провідних драматургів Британії сьогодення.

За цю п’єсу він був нагороджений премією за кращий драматичний твір Уес-Енда. А вже 2002 року відбулася прем’єра «Під небом синім» на престижному американському театральному фестивалі у місті Уільямстаун, в штаті Массачусетс. А у вересні того ж року п’єсу показали на Geffen Piayhouse в Лос-Анджелесі.

Автор намагається розповісти про стосунки молодих людей, які більшу частину свого життя віддають вихованню чужих дітей. При цьому вони самі зовсім не вміють спілкуватися. Це зовсім не повчальна і не соціальна п’єса, навіть не про проблеми виховання. «Під небом синім» — це історії про кохання між викладачами британської школи. Герої переживають такі любовні бурі, що твір можна назвати Декамероном в учительській.

Він кохає, вона ні; одних пов’язує тільки ліжко, інших — все крім ліжка; а треті просто ніяк не можуть освідчитися. Здавалось би найпростіші стосунки між чоловіком і жінкою стають лабіринтом, з якого неможливо знайти вихід.

Невдаха Грем (Дмитро Вівчарюк) безумно закоханий в розпусну математичку Мішель (Ірина Ткаченко), але вона обожнює Ніка, а його зневажає і постійно принижує. Вчителька географії Гелен (Оксана Прасолова) намагається спокусити філолога Ніка (Євген Прудник), але його цікавить кар’єра і нагальні побутові питання. Роберт (Дмитро Олійник) і Анна (Ася Середа-Голдун), більш досвідчені закохані, вони наче створені одне для одного. Але й тут очікує невдача, адже їй 58, а він молодший за неї на цілих 20 років.

«Особливість постановки в тому, що ми намагалися відкривати деякі епізоди тексту через жанр оперети», — зазначила режисер-постановник. Герої вистави академічним вокалом «коментують» почуття і стосунки під акомпанемент квартету музикантів.

Глядачі досить привітно зустріли творчій експеримент театру. Отож будемо сподіватися, що вистава надовго увійде до репертуару Національної оперети.

Декамерон в учительській
Декамерон в учительській

Декамерон в учительській
Декамерон в учительській

Декамерон в учительській
Декамерон в учительській

Декамерон в учительській
Декамерон в учительській

Декамерон в учительській
Декамерон в учительській

Декамерон в учительській
Декамерон в учительській

Декамерон в учительській
Декамерон в учительській