Хроніка 16 січня. «Диктаторські закони» та смертельний постріл у Кушнарьова

Найцікавіше: 2007. Євгена Кушнарьова поранили під час полювання; 2014. Парламент ухвалив «диктаторські закони 16 січня»; 2015. В Україні більше не буде фіксованого валютного курсу

Найцікавіше:

2007. Євгена Кушнарьова поранили під час полювання

2014. Парламент ухвалив «диктаторські закони 16 січня»

2015. В Україні більше не буде фіксованого валютного курсу

2001, вівторок

— Генпрокурор Михайло Потебенько пропонує президентові Леоніду Кучмі відсторонити Юлію Тимошенко з посади віце-прем'єра.

Генпрокурор пояснює таку ініціативу тим, що на своїй посаді Тимошенко може негативно впливати на хід попереднього слідства. Тимошенко звинувачують в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

— Тільки 2,8% українців користуються Інтернетом, щоб дізнатися про останні події у світі. 64,7% населення отримує новини з загальноукраїнських телеканалів.

2002, середа

— З'їзд «Нашої України » затвердив виборчий список блоку. Очолює його, звісно, Віктор Ющенко. Друге місце посів голова Федерації профспілок Олександр Стоян , який до парламенту наступного скликання пройде вже в складі Партії регіонів.

2003, четвер

— Продовжується скандал щодо можливої передачі Україною понтонних мостів в Ірак , про що написала британська The Times. В Адміністрації президента Кучми наголошують: Україна мостів до Іраку не постачала.

2004, п’ятниця

88,7% громадян України хочуть обирати президента країни на загальнонаціональних виборах, а не в парламенті. Про це свідчать результати соцопитування , проведеного фондом «Демократичні ініціативи» і фірмою «СОЦИС».

Пропозиція обирати президента в парламенті міститься в законопроекті політреформи Медведчука-Симоненка.

2006, понеділок

— Лідер Партії регіонів Віктор Янукович утримуватиметься від підписання будь-яких угод із президентом Віктором Ющенком.

Таке рішення ухвалила політрада Партії регіонів, звинувачуючи Ющенка в очевидній необов’язковості в дотриманні домовленостей.

Через кілька місяців і Янукович, і Ющенко підпишуть Універсал національної єдності.

2007, вівторок

— Одному з лідерів Партії регіонів Євгену Кушнарьову завдали смертельного поранення з рушниці під час полювання. Його транспортували до лікарні, зробили операції. Проте це не допоможе, і наступного дня Кушнарьов помре.

2008, середа

— До українського бюджету закладено 20 мільйонів гривень на проектування транспортного переходу через Керченську протоку з Криму до Росії. Про це нагадав кримський спікер Анатолій Гриценко

і висловив впевненість, що проект з будівництва буде здійснено.

Кабмін ухвалив рішення про приватизацію «Укртелекому», Одеського припортового заводу і в цілому 28 підприємств.

2009, п’ятниця

— Продовжується україно-російська газова війна.

Президент Росії Дмитро Медведєв звинувачує Україну в крадіжці блакитного палива і закликає забезпечити транзит російського газу європейським споживачам.

А український прем’єр Юлія Тимошенко впевнена, що вона зуміє знайти компроміс щодо газу під час переговорів з російським колегою Володимиром Путіним.

— Лідером фракції «НУ-НС» обрано Миколу Мартиненка . Про це оголосили на засіданні Верховної Ради.

Мартиненко одразу ж заявив: його фракція більше не буде власністю президента Ющенка.

2010, субота

— В Україні — день тиші перед президентськими виборами.

Представник Юлії Тимошенко в судах Валерій Писаренко заявив:

Апеляційний суд дозволив голосування на дому тільки в разі надання медичної довідки.

УЦВК заперечили: їм подібні ухвали від суду не надходили.

2011, неділя

У Бібліотеці української літератури в Москві зновуобшук: шукали екстремістські матеріали . Директора бібліотеки Наталію Шаріну штовхнули на підлогу, вона впала та отримала забої.

Обшуки та вилучення книг на експертизу почалися ще в грудні 2010-го. Перед новим роком будівлю бібліотеки закрили й опечатали.

2012, понеділок

— Україно-російські переговори про зниження ціни російського газу для України зайшли в глухий кут.

Сторони обговорюють створення газотранспортного консорціуму. Україна пропонує поділити частки в ньому так: 34% - Україні, по 33% - Росії та європейським партнерам. Але Р Ф хоче половину газотранспортної системи.

«Якщо, як можна почути в Україні, ГТС — це історичний скарб, то, очевидно, їй місце в музеї», — заявив глава «Газпрому» Олексій Міллер.

2013, середа

— УП пише про ремонтні роботи, які відбуваються у Верховній Раді та в парламентській будівлі з комітетами. Поліпшують умови роботи віце-спікеру Ігорю Калєтніку та голові бюджетного комітету Євгену Гєллєру.

2014, четвер

— Без обговорення, підняттям рук, без використання системи «Рада» (опозиціонери забрали картки в деяких депутатів більшості) Верховна Рада ухвалила «диктаторські закони 16 січня».

Відповідальність за екстремістську діяльність та наклеп, SIM-карти за паспортом, у колоні більше 5 не їздити, 15 діб за встановлення намету або за участь у мітингу в шоломі, обмеження доступу до сайтів на основі експертного висновку, шість років тюрми за блокування доступу до житла, п’ять — за блокування адмінбудівель, два — за групове порушення громадського порядку — це неповний список нововведень.

2015, п’ятниця

Шість українських військових загинули та ще 18 дістали поранення за минулу добу в зоні проведення АТО.

НБУ більше не повернеться до фіксованого валютного курсу, заявила голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

— Генпрокуратура оголосила в розшук екс-міністра екології та природних ресурсів Миколу Злочевського (оголошено підозру в незаконному збагаченні), СБУ — екс-депутатів Миколу Левченка та Вадима Колесніченка (за статтею про публічні заклики до зміни кордону України).

А на сайті МВСз’явилася інформація про розшук колишнього першого заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова

(за статтею про привласнення та розтрату майна).

2017, понеділок

— За три роки військової агресії Росії загинули 10 тисяч цивільних і військових українців, заявив президент Петро Порошенко під час брифінгу з віце-президентом США Джо Байденом.

-Один чоловік помер та кілька осіб потрапили до лікарні після збройної сутички в населеному пункті ОлевськЖитомирської області, який ще називають «бурштиновим райцентром».

«Картина вражає зухвалістю: близько 12 години ночі в центр Олевська приїхали щонайменше три автомобілі, серед яких мікроавтобус. З авто вибігли невідомі особи спортивної зовнішності, озброєні пістолетами та гвинтівками. Вони розпочалирозстрілювати молодих хлопців