Експерт: закон про реінтеграцію Донбасу допоможе владі уникнути відповідальності

За українським законодавством, президент зобов’язаний підписати указ про введення воєнного стану і мобілізацію. Після цього Верховна Рада має протягом 3 днів цей документ підтвердити законом. Із цього моменту вся держава, громадяни, суб’єкти і юридичні особи зобов’язані діяти в умовах воєнного стану. Але Порошенко цього не зробив.

Експерт: закон про реінтеграцію Донбасу допоможе владі уникнути відповідальності

Закон про реінтеграцію Донбасу — це спроба Петра Порошенка уникнути відповідальності за невиконання обов’язків голови держави. Таку думку висловив учасник «Руху за Суверенний Розвиток» Віктор Жердицький у білц-інтерв'ю для i-ua.tv.

Нагадаємо, сьогодні 16 січня Верховна Рада розглядала так званий законопроект № 7163 про реінтеграцію Донбасу. Офіційна назва — «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях». Документ містить 673 поправки. З них 344 парламентарі вже відхилили і вирішили перенести голосування за проект закону на 18 січня.

— На Вашу думку, чому влада виступає за прийняття законопроекту про реінтеграцію Донбасу саме у запропонованому варіанті?

— З моєї точки зору, цей законопроект переслідує декілька важливих цілей, які дуже турбують наших сьогоднішніх керівників. Одна з них — прагнення Порошенка уникнути відповідальності за невиконання обов’язків Президента України. У Конституції та Законах «Про оборону» та «Про правовий режим воєнного стану» чітко прописано, що має робити голова держави у випадку загрози агресії. Але у нас не загроза перед агресією, у нас — пряма окупація з боку Московії.

За українським законодавством, президент зобов’язаний підписати указ про введення воєнного стану і мобілізацію. Після цього Верховна Рада має протягом 3 днів цей документ підтвердити законом. Із цього моменту вся держава, громадяни, суб’єкти і юридичні особи зобов’язані діяти в умовах воєнного стану. Але Порошенко цього не зробив. Так само вчинив і виконувач обов’язків президента у 2014 році Олександр Турчинов. Законопроектом № 7163 влада намагається зняти із себе відповідальність за невиконання своїх обов’язків. Це одна з найважливіших причин, чому вони пропонують до прийняття законопроект саме у такому вигляді.

— Однак у цьому законопроекті нарешті назвуть Росію агресором.

— Це лише слова. У документі не встановлені юридичні факти, які у майбутньому дадуть можливість задіяти проти Росії світову спільноту, а зараз подавати проти неї позови до українських і міжнародних судів. За допомогою органів феміди можна отримати компенсацію від Московії для окремих громадян, юридичних осіб і навіть держави.

Російська агресія буде юридичним фактом лише у тому випадку, коли у законі пропишуть як мінімум три моменти. Мова йде про дату її початку у Криму, на Донеччині і Луганщини, а також її місце і обставини. Тільки тоді органи феміди зможуть розглядати позови щодо компенсації та засудження агресора. Лише у випадку наявності у законі цих трьох складових Україна зможе мобілізувати на свою підтримку світову спільноту у нашій оборонній війні проти Росії. Однак даний законопроект таких кроків не передбачає.

— Які іще небезпеки несе цей законопроект?

— Продовження системи переслідування добровольців і людей, які самостійно пішли боронити Україну. Сьогодні будь-який доброволець, так само як і боєць ЗСУ, чи Нацгвардії, є людиною, яка відповідно до існуючого законодавства вчинила злочин. Бо в Україні досі не ввели військовий стан, а значить — і право та обов’язок громадянина захищати Батьківщину. Але цю ситуацію можна виправити. Варто тільки ввести військовий стан і закріпити російську агресію як юридичний факт — і добровольці на законодавчому рівні стануть захисниками держави. Без цих змін, громадяни, які чинять збройний опір так званим ополчєнцям є порушниками існуючого законодавства, бо вони діють в умовах мирного часу.

Після прийняття законопроекту № 7163 добровольців продовжать переслідувати за незгоду з політикою керівництва держави. Таким чином, документ зберігає репресивний механізм для протидії усім, хто буде становити загрозу для олігархічного режиму.

Крім того, законопроект № 7163 дає президентові непередбачені Конституцією повноваження. Серед них — введення додаткових репресивних дій по відношенню до людей, які будуть здаватися небезпечними. Ці негативні моменти законопроекту є очевидними. Звісно, наші можновладці говорять гарні, правильні слова. Але вони брешуть, бо їх наміри суперечать інтересам українського народу.

Читайте також