Микола Голомша про справу компанії пов’язаної з Гонтаревою: має бути чітке розслідування

Якщо у полі зору правоохоронців з’являється структура, причетна до відмивання коштів, необхідно зайнятися її перевіркою. По-перше, потрібно було дослідити рух фінансів, оскільки відсотки і дивіденди можуть бути легалізацією брудних грошей. Саме тому, необхідно визначити їх походження. Цей процес слід робити від початку і до кінця: з’ясувати коли гроші були виведені з бюджету і хто це зробив.

Микола Голомша про справу компанії пов’язаної з Гонтаревою: має бути чітке розслідування

Фірма, пов’язана з Валерією Гонтаревою допомагала Януковичу вивести з України півтора мільярда доларів з 2012 по 2014 рік. Генеральна прокуратура України два місяці тому відправила запит до однієї з судових експертних установ для проведення економічної експертизи щодо можливої причетності компанії Investment Capital Ukraine (ICU) до фінансових махінацій.

Компанію ICU пов’язують з головою Національного Банку України Валерією Гонтаревою. У 2014 році вона пішла з посади голови ради директорів ICU і продала свою частку групі. Як мали діяти слідчі органи і чому Генпрокуратура відправила запит на експертизу тільки два місяці тому, погодився i-ua.tv розповісти у бліц-інтерв'ю перший заступник генпрокурора України у 2014 році, доктор філософії і заслужений юрист Микола Голомша.

— Як на Вашу думку, мали діяти слідчі органи?

— Для початку провести чітке розслідування. Якщо у полі зору правоохоронців з’являється структура, причетна до відмивання коштів, необхідно зайнятися її перевіркою. По-перше, потрібно було дослідити рух фінансів, оскільки відсотки і дивіденди можуть бути легалізацією брудних грошей. Саме тому, необхідно визначити їх походження. Цей процес слід робити від початку і до кінця: з’ясувати коли гроші були виведені з бюджету і хто це зробив.

Потім, правоохоронці мали встановити коло осіб, причетних до відмивання коштів і зв’язки між цими людьми. Наприклад, можна скористатися електронними даними, щоб з’ясувати чи контактують ці особи між собою. У кінцевому результаті слідчі органи мають встановити, хто із підозрюваних причетний до схеми розкрадання коштів, або до її прикриття і легалізації через дивіденди.

— Злочини, які вчинила компанія ICU датуються 2012 — 2014 роками. Чому Генеральна прокуратура України вирішила зайнятися експертизою тільки два місяці тому?

— Думаю, це пов’язано з відсутністю незалежних правоохоронних органів. Саме тому, ми можемо зараз спостерігати вибірковість у проведенні розслідувань. У випадку з компанією ICU ініціатива йшла від міжнародних і громадських організацій. Активісти і журналісти проштовхують цю справу, а правоохоронці всіма засобами намагаються відбитися від поставлених перед ними питань. Найголовніше у діяльності правоохоронних органів під, щоб і представники ЗМІ, і представники громадянського суспільства довіряли цьому розслідуванню. Має бути двосторонній зв’язок із суспільством у рамках діючого законодавства.

— Чому експертиза щодо ICU триває два місяці? Невже не можна її провести за значно коротший проміжок часу?

— Проблема у тому, що подібні експертизи є відголосками минулого, і держава відноситься до них не дуже об’єктивно. Зокрема, вони недофінансовуються. У відповідних центрах відсутні сучасні технології, їм не вистачає коштів і вони знаходяться на межі виживання. Крім того, скажу заради об’єктивності, ці дійсно експертизи проводяться дуже довго — терміном до двох місяців.