«Вот попьорло пацанам, так попьорло!»

Часи зараз такі, що відкривши будь-яку публікацію чи сайт можна побачити, що головні проблеми України це «АТО», «бюджет» та «корупція». Спробуємо об’єднати ці проблеми та звузимо їх до масштабів міста Дніпро та його міського бюджету.

В Інтернеті можна знайти публікацію «Пилить нельзя освоить «від 23.08.2017 про тісний зв’язок ГО «ДМОВА» з ТОВ «ІН.КОМ» (адреса реєстрації єдиного засновника ТОВ «ІН. КОМ», Ольги Пішко, збігається з адресою реєстрації керівника ГО «ДМОВА», Віталія Волощука — вул. Осіння, */*). Дивно, але після цієї публікації не те що нічого не змінилося, а кошти з міського бюджету йдуть вони вже не тільки через ТОВ «ІН.КОМ», а й через інші, не менш цікаві підприємства.

Спочатку зберемо та впорядкуємо факти:

За інформацією DoZorro ГО «ДМОВА» здійснила 12 допорогових закупівель:

ВСЬОГО: 1 917 015 грн.

З них:

  • 5 закупівель — ТОВ «Промолаб» — 847 000 грн.
  • 3 закупівлі — ФОП «Тарнавська Раїса Іванівна» — 547 000 грн.
  • 3 закупівлі — ФОП «Скрипник Юрій Іванович» — 423 540 грн.
  • 1 закупівля — ФОП «Антохіна Тетяна Анатоліївна» — 99 475 грн.

Через те що у кожній з 12 закупівель є лише один учасник то первинна пропозиція ГО «ДМОВА» завжди і є остаточною.

Проаналізуємо інформацію:

Учасники

Найбільше закупівель та на найбільшу суму ГО «ДМОВА» зробила у ТОВ «Промолаб» який, як свідчить ресурс opendatabot.com, згадується у 11 судових рішеннях по справах, в яких компанія може бути стороною або фігурантом. У випадку ТОВ «Промолаб» всі ці судові справи відбувалися у рамках кримінальних проваджень.

Ось деякі цитати з цих рішень:

У той же час ОСОБА2 працевлаштована на ТОВ «Промолаб» (код ЄДРПОУ 40 115 805), фактична адреса розташування якого: м. Дніпро, вул. Глінки, 1, поверх 4.

Вказана адреса також вказувалася як поштова адреса ПП «ГВС Плюс» (код ЄДРПОУ 36 432 647) та ПП «ВКФ «Внешснаб» (код ЄДРПОУ 36 727 577) під час митного оформлення товарів, що свідчить про перебування за однією адресою різних підприємств з ознаками фіктивності.

reyestr.court.gov.ua

У той же час ОСОБА2 працевлаштована на ТОВ «Промолаб» (код ЄДРПОУ 40 115 805), одним з засновників якого являється ОСОБА3, ІНФОРМАЦІЯ2

Крім того, встановлено, що ОСОБА3 був представником офшорної компанії Nort Limited (Suite 2405, Progress Commercial Building, 9 Irving Street, Causeway Bay, Hong Kong Island, Hong Kong) на території України та підписував від імені вказаної компанії документи, необхідні для митного оформлення вантажів, що експортувались від імені ПП «ГВС Плюс» (код ЄДРПОУ 36 432 647), ПП «ВКФ «Внешснаб» (код ЄДРПОУ 36 727 577), ТОВ «Веган-Фуд» (код ЄДРПОУ 38 805 036), ТОВ «Інтелект-КМ» (код ЄДРПОУ 39 405 438).

Також, встановлено, що ОСОБА3 в ході здійснення протиправної діяльності повязаної з ухиленням від спалити обовязкових платежів до бюджету та виведення валютних коштів за кордон використовував ПП «Спецбудпроект-Н» (код 35 595 210), перебуваючи на посаді директора вказаного підприємства.

В той же час, проведеним ГУ ДФС у Дніпропетровській області аналітичним дослідженням встановлено, що відповідно до договору поставки № 1939-ДУ від 01.02.2016 та специфікації № 1 від 03.02.2016 ПП «Спецбудпроект-Н» (код 35 595 210) зобовязувалось поставити на адресу ТОВ «ДТЕК «Добропільвугілля» (код 37 014 600) олію соняшникову нерафіновану невиморожену в кількості відповідно до специфікацій.

В свою чергу, ПП «Спецбудпроект-Н» відповідно до податкової звітності, протягом лютого-травня 2016 року здійснювало придбання вказаного товару у ряду підприємств з ознаками «фіктивності», зокрема, у ТОВ «Айлен Альянс» (код 40 105 645).

Також встановлено, що вироком Шевченківського районного суду м. Києва від 01.12.2016 ОСОБА4 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 К К України, за фактом створення фіктивного підприємства ТОВ «Айлен Альянс» (код 40 105 645).

Згідно бази даних Державної фіскальної служби України АІС «Податковий блок» ПП «Спецбудпроект-Н» (код 35 595 210) має розрахунковий рахунок в ПУАТ «Фідобанк» (МФО 300 175), а саме: № 26 000 000 640 072 та використовує його у своїй протиправній діяльності.

reyestr.court.gov.ua

Помічаємо цікаві відомості щодо керівника ТОВ «Промолаб» (Карлін Олексій Леонідович) та засновника ТОВ «Промолаб» (Скутельник Радій Валерійович) ще з часів їх роботи у місті Добропілля Донецької області.

Зв’язки ТОВ «Промолаб»:

Цікаво що Карлін Олексій Леонідович є керівником двох ТОВ зі схожими назвами та діяльністю але за різними адресами:

ТОВ «ПРОМОЛАБ.ІН.ЮА» / 41 754 453

49 000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вулиця Глінки, будинок 1, приміщення 401

73.11 Рекламні агентства

Засновники/бенефіціари:

ТОВ «ПРОМОЛАБ» / 40 115 805
49 000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, пр. Олександра Поля, буд. 27Д, кв. 3

73.11 Рекламні агентства

Засновники/бенефіціари:

  • Карлін Олексій Леонідович, 83 000, Донецька обл., м. Донецьк, вулиця Харитонова, будинок *.
  • Тарнавська Вікторія Олегівна, 49 000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вулиця Мандриківська, будинок *, квартира *.
  • Скутельник Катерина Юріївна, 49 000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, Запорізьке Шосе, будинок *, квартира *.

Пам’ятаєте про ФОП «Тарнавська Раїса Іванівна» через яку ГО «ДМОВА» здійснила три закупівлі на 547 000 грн., невже вона і одна з засновників Тарнавська Вікторія Олегівна ТОВ «ПРОМОЛАБ.ІН.ЮА» це співпадіння і вони просто однофамільці? Та ні, не однофамільці бо ФОП «Тарнавська Раїса Іванівна» надає «Довідку про наявність працівників відповідно кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід» на фірмовому бланку ТОВ «Промолаб»:

До речі у цій же довідці на бланку ТОВ «ПРОМОЛАБ» на першому місті вказано «Карлін Олексій Леонідович» той самий з Донецька, що є співзасновником ТОВ «ПРОМОЛАБ.ІН.ЮА» !!!

Як бачимо питання по цим персонажам є, а тепер подивимося що пишуть антикорупційні ресурси про ГО «ДМОВА»:

Громадська організація «Дніпровське міське об’єднання ветеранів АТО» / 41 324 442.

Адреса:

  • Подуков Олексій Вікторович, 49 000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, буд. *, кв. *.
  • Скутельник Радій Валерійович, 85 012, Донецька обл., м. Добропілля, м. Білозерське (саме так і зазначено), вул. Південна, буд. *, кв. *
  • 49 000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, буд. 6, корп. 2, оф. 27.

Керівник: Волощук Віталій Григорович

Засновники: Зв’язки ГО «ДМОВА»:

Спробуємо пошук по адресі реєстрації цієї ГО і отримуємо, що за вищенаведеною адресою зареєстровано ще одну юридичну особу:

ТОВ «САРМАТ ІНВЕСТ БУД» / 41 698 970

Дата реєстрації:

  • Волощук Віталій Григорович, 49 051, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, Індустріальний район, вул. Осіння, буд. *, кв. *.
  • Корж Олексій Миколайович, 49 033, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, Красногвардійський район, пр. Богдана Хмельницького, буд. *, кв. *.
  • Федотов Ігор Григорович, 49 000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, Соборний район, пров. Штабний, буд. *, кв. *.

Контактна інформація:

49 000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, буд. 6, корп. 2, оф. 27.

Тел: +38(098)6327688

Види діяльності:

46.90 Неспеціалізована оптова торгівля (основний)

Керівник:

Калашнік Олег Олександрович

Засновники:

За вказаним номером телефону зареєстровано профіль Фейсбуку чомусь не Калашнік Олег Олександрович, а «Олег Иванович», а в посиланні на профіль він чомусь назвав себе «Oleg Kalashnikov»: www.facebook.com/oleg.kalashnikov.420. До речі на його головному фото профілю відмічені вищезгадані особи:

Мельничук Андрій, Егор Мир, Александр Мотрюк, Олег Иванович, Владимир Дробецкий, Богдан Деркач, Владимир Сигал, Сергей Малыхин и Олег Зайцев.

Судячи з того, що ТОВ «САРМАТ ІНВЕСТ БУД» зареєстровано за однією адресою з ГО «ДМОВА», а його засновники (як видно з вищенаведеного фото) мають відношення до АТО, а також те що вони брали участь як представники різних громадських організацій та кандидати у виборах до складу громадської ради при Дніпропетровській обласній державній адміністрації на 2017−2019 р. то можна припустити, що у подальшому їх діяльність теж буде пов’язана з «освоєнням» бюджету, на цей раз обласного і під виглядом якогось будівництва, скоріш за все пов’язаним з «піклуванням» про ветеранів АТО.

Наступним персонажем закупівель є ФОП «Скрипник Юрій Іванович», ця особа цікава тим, що через систему ProZorro нею було здійснено три угоди про закупівлю лише з ГО «ДМОВА» і більше у жодних торгах цей ФОП участі не приймав.

Процедура

Все вище наведене стосується контрагентів, тепер звернемо увагу на процедуру проведення цих закупівель. Згідно з Законом України «Про публічні закупівлі» існує наступна загальна схема допорогових закупівель:

Як бачимо, після того як було оголошено допорогову закупівлю на суму від 50 до 200 тис. грн. повинно пройти не менше 3-х робочих днів відведених на етап уточнення до того як можна розпочинати приймати пропозиції. Процес подачі пропозицій теж триває протягом не менше як 2-х робочих днів, після чого передбачено період на очікування аукціону і наступає етап аукціону, який полягає у періоді кваліфікації пропозицій, цей період обмежено Законом до 5 робочих днів і вже після цього настає етап визначення переможця, після чого повинно пройти не менше 2-х робочих днів після чого необхідно укласти договір і лише після прикріплення договору процедура вважається завершеною. Але по більшості укладених договорів на ProZorro навіть не завантажено такі документи.

Інші порушення

Законодавство прямо забороняє замовнику ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів.

ч. 7 ст. 2 Закон України «Про публічні закупівлі»: «Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону».

Як бачимо майже всі допорогові закупівлі, якщо б їх робили у відповідності до цього пункту були б тендерами, про це свідчить те що одночасно оголошувалися закупівлі з однаковими назвами які мали запорогові сумарні вартості і відповідні договори укладалися з однаковими підприємствами:

Що ще цікаво у цій таблиці це те що шість закупівель можна групувати у дві групи які відрізняються між собою лише тим що абсолютно однакові суми по 547 000 грн. отримали різні підприємства — ФОП «Тарнавська Раїса Іванівна» та ТОВ «Промолаб» але вони мають однакові назви послуг та розбиті на три абсолютно ідентичні суми: 198 000, 150 000 та 199 000 грн.

Це пряме але не поодиноке порушення Закону України «Про публічні закупівлі», наприклад ГО «ДМОВА» повністю ігнорує статтю 4 Закону України «Про публічні закупівлі». Планування закупівель та інші передумови здійснення процедур закупівель, у п. 1 якої зазначено: «Закупівля здійснюється відповідно до річного плану. Річний план, додаток до річного плану та зміни до них безоплатно оприлюднюються на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель протягом п’яти днів з дня їх затвердження». Жодних планів та додатків до нього ніде знайти не вдалося.

Що ж стосується якості матеріалів, які все ж таки були завантажені у систему ProZorro, то їх якість теж не викликає нічого окрім здивування. Відсутність таких невід’ємних додатків до договорів як специфікація та інші додаткові умови дивує, але навіть якщо їх додадано то нічого крім додаткових запитань вони не викликають.

Наприклад візьмемо «Виставку військових шевронів». Хоч на ProZorro і не було завантажено всі необхідні документи, але відразу впадає в око, що хоч ГО «ДМОВА» і пропонувала за цю послугу 196 900 грн. але ФОП «Скрипник Юрій Іванович», хоч і був єдиним учасником, чомусь сходу запропонував провести цей захід за 196 400 грн. До речі Специфікація до цього договору завантажена, правда її зміст нічого не пояснює з чого складається така ціна, бо єдиний її пункт це тупо скопійована назва закупівлі «Послуга з організації та проведення виставки військових шевронів». Щоправда важко сказати де ж саме і коли відбувся чи не відбувся цей захід, бо у Тендерній документації було вказано, що строк надання послуги з 08.12.2017 по 31.12.2017, але ФОП «Скрипник Юрій Іванович» у 14:53 12.12.2017 завантажив пропозицію провести «Виставку військових шевронів» з 01.09.2017 по 31.12.2017. До цього ж документу він навіщось додав Додаток 2: «Склад та зміст послуги з організації та проведення групових тренінгів», незрозуміло як він міг поставити під таким документом свій підпис, але це факт який так и залишився загадкою для наступних розслідувань.

Висновок

ГО «ДМОВА» вже як мінімум один раз попадала в коло зору антикорупційних організацій, в результаті чого є як мінімум одна публікація антикорупційного розслідування («Пилить нельзя освоить»), але не зважаючи на це їй міською владою продовжують виділяти величезні кошти, які продовжують витрачатися по сумнівним схемам.

Сумнівність цих схем межує з прямим порушенням Закону України «Про публічні закупівлі», а саме п. 7 ст. 2: «Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів або застосування цього Закону».

Це порушення не можна не помітити, але уповноважені органи його не помічають, в результаті чого мільйони суспільних коштів продовжують витрачатися по сумнівним схемам.

Рекомендовані публікації