Федір Шолудько: команда Саакашвілі використовує стару риторику

Прихильники Саакашвілі виступають за імпічмент Порошенка. Але що далі? Тільки карти зайвий раз перетасуємо, а система залишиться незмінною. Вони обіцяють на черговому віче 18 лютого представити міністрів альтернативного уряду. А де ж народ? Вони навіть не спитають нашої думки і все вирішать за нас. Політики бажають його у чергове використати, щоб прийти до влади. На цьому, за їх планами, місія народу має закінчитися.

Федір Шолудько: команда Саакашвілі використовує стару риторику

Вчора, 4 лютого у Києві відбувся черговий марш за імпічмент. На протестну акцію, організовану Міхеїлом Саакашвілі та його прихильниками пройшло близько 20 тисяч осіб. Однак чи здатен колишній грузинський президент і його команда з «Руху Нових сил» змінити систему в Україні? Про це i-ua.tv вирішив запитати Федіра Шолудька — майданівця і воїна-добровольця, який отримав поранення в бою. Він займається активною розбудовою територіальних громад і розуміє, що теперішня влада веде країну у прірву. Однак, як розвиватимуться події, якщо найвищі посади в державі отримують представники «Руху Нових сил»?

— Які Ваші думки з приводу вчорашнього маршу за імпічмент?

— Звісно, я не прихильник Саакашвілі, але вирішив піти на протестну акцію, бо влада дістала народ. Вона принизила нашу гідність до такого ступеню, що вже далі нікуди. Знаєте, я брав участь у чотирьох революціях: у подіях Революції на граніті, акції «Україна без Кучми», помаранчевому Майдані та Революції Гідності. На мою думку, остання з них досі не закінчилася. З 2013 — 2014 років і Україні так нічого і не змінилося, а політики продовжують топтати нашу гідність. На мою думку, якщо команда Міхеїла Саакашвілі прийде до влади, вона вчинить з народом так само, як і її попередники — тобто обдурить. Я слухав на Майдані виступи різних діячів і зрозумів одну важливу річ: ті ж самі гасла і риторика — тільки інші обличчя. Хтось із виступаючих навіть сказав, що хоче бачити Міхеїла Саакашвілі прем’єр-міністром. Але невже немає гідної кандидатури серед українців? Прихильники Саакашвілі виступають за імпічмент Порошенка. Але що далі? Тільки карти зайвий раз перетасуємо, а система залишиться незмінною. Вони обіцяють на черговому віче 18 лютого представити міністрів альтернативного уряду. А де ж народ? Вони навіть не спитають нашої думки і все вирішать за нас. Політики бажають його у чергове використати, щоб прийти до влади. На цьому, за їх планами, місія народу має закінчитися.

Та, напевно, найбільше, що мене неприємно вразило на протестній акції — майже повна відсутність молоді. На марш за імпічмент вийшли люди віком за 30 років. Однак молодь — це рушійна сила суспільства і України. Напевно, вона відчула, нещирість у тому, що відбувається і вирішила не виходити 4 лютого на Майдан. Знаєте, я також подивився на марш за імпічмент і побачив там певний фальш. Я брав участь у чотирьох революціях та у війні з Росією, однак на акції прихильників Саакашвілі в моєму серці нічого не йокнуло.

— Ваше неприємне враження від акції було пов’язане з прагненням політиків використати людей заради отримання влади?

— Так. Як я уже казав, жодні вибори, чи імпічмент нам зараз не допоможуть. Крім того, влада запустила доволі потужну репресивну машину. Столичні вулиці вчора були забиті автозаками і технікою, яка має знаходитися на фронті. Однак влада ними вирішила заблокувати дороги у Києві. Також на Майдані та Хрещатику розташували споруди в кольорах українського прапору. Влада використала наші святині, щоб зіграти на почуттях українців. Вони навіть будучи дуже розгніваними, не підуть знищувати споруди, де є державний прапор. Саме тому, необхідно зламати системі хребет, а не витрачати час на імпічмент.

— Як, на Вашу думку, зламати систему?

— Я написав програму, яка називається «П'ятирічний план революційного перетворення села». Вона передбачає державотворення золотого віку, що будується на постулаті самоорганізації і самореалізації через самоуправління і самоконтроль. Він і є основою державотворення золотого віку. Тобто, через створення громад і кооперацію ми маємо перебрати владні повноваження на себе. Тільки потім можна сформувати по-справжньому народні органи державного управління. Я б також порадив відмовитися від словосполучень, на кшталт, Верховна Рада. Бо верховенством права є закон, а верховним арбітром в Україні — народ. Депутати ж виконують нашу волю, бо ми їм делегували свої повноваження. Тільки через створення громад і самореалізацію, самоорганізацію, самоуправління і самоконтроль можна побудувати високодуховне цивілізоване суспільство. Іншого шляху немає. Сьогодні треба просвічувати людей. На майдан вийшло 20 тисяч, а це — чимало.

— Хто ці люди, які вийшли на марш за імпічмент? Їх дійсно дістала система, чи вони — політичні заробітчани?

— Я спілкувався з людьми і підкуплених серед них не побачив. Одна жіночка приїхала зі Львову і заплатила за дорогу 700 гривень. Були шахтарі з Павлограду. Послухавши розмови учасників маршу, я не можу сказати, що вони приїхали за грошима. Багато хто з них розповідав про наболілі проблеми.

— Чому Ви зробили висновок, що команда Саакашвілі у разу отримання влади залишить все по-старому?

— Жоден зі спікерів не говорив про зміну системи. Нас 73 роки радянська влада водила по долині смерті. Тепер нас 26 років водять по льоду. Євреї 40 років блукали пустелею, поки не вимерло покоління народжених у неволі людей. Тільки потім вони прийшли до обітованої землі. А ми цю землю ніяк не можемо побачити. Думаю, нам просто треба припинити наступати на одні і ті ж самі граблі. Варто почати виконувати Конституцію України. Вона, до речі, є однією з найпрогресивніших у світі. У нашій Конституції записано все, що потрібно людині. Тепер нам треба запровадити у життя її принципи. Згідно 5 статті Конституції, джерелом влади в Україні є народ. Йому потрібен суб’єкт — громади, яким люди делегують свої повноваження. Тільки об’єднавшись у них, народ отримає справжню владу.