Старі Донецькі теми «віджиму» по-новому.

На перший погляд такий собі простенький текст правок та уточнень, згідно аналізу регуляторного впливу начебто направлений на «розвиток законодавства України у напрямку його наближення до законодавства Європейського Союзу та створення правової бази для інтеграції України до Європейського Союзу… процесу інтеграції України до Європейського Союзу… уніфікації процедур підтвердження відповідності у сфері КЗІ та ТЗІ».

27 грудня 2017 року на сайті Держспецзв’язку оприлюднено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України».

Але, «копаючи глибше «, розумієш, що це чергова схема «віджиму», на цей час інформаційних ресурсів.

-
Старі Донецькі теми «віджиму» по-новому.

Так, проектом Закону пропонується внести маленькі уточнення до визначення «державні інформаційні ресурси», зокрема шляхом виключити з терміну слів «право на володіння, використання або розпорядження якою належить державним органам».

Таким чином з одного боку проект безпідставно розширює повноваження державних органів, військових формувань тощо щодо визначення кола державних інформаційних ресурсів, без прав на їх володіння, а з другого боку — розширюється коло ресурсів, на які будуть поширюватися повноваження Держспецзв’язку.

Таким чином створюється система контролю за інформаційними ресурсами за практиками тоталітарних країн, яка дає можливість державним органам, військовим формуванням тощо визначати ці ресурси державними без права цих органів на їх володіння.

Наслідки очевидні, визначили державними (прибрали к рукам), та й ще заставили за власні кошти створити КЗІ/ТЗІ по «типових рішенннях у сфері захисту інформації» з підтвердженням відповідності.

Правда, забули пояснити, що таке типове рішення, відповідно до яких стандартів чи нормативних документів вони будуть визначатися, і за який кошт планують створити «реєстр засобів, систем, комплексів, об’єктів та типових рішень у сфері захисту інформації»?

Цікаво, чи зможуть органи влади, яким відправлено на погодження проект, розпізнати підтекст проекту, виявити порушення конституційних прав громадян та незаконне втручання державних органів у господарську діяльність?