«День підтримки негативного впливу»

Сьогоднішнє, 13.02.2018, засідання НКРЗІ можна охарактеризувати як «день підтримки негативного впливу на РЕЗ ШСД».

«День підтримки негативного впливу»

Підтвердженням цього є голосування відразу двох рішень.

По-перше, це погодження проекту постанови КМУ «Про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України», надісланого Держспецзв’язком, яким зокрема впроваджується IMT/LTE у діапазоні радіочастот 2345−2400 МГц,

А по-друге, схвалення проекту постанови КМУ «Про внесення змін до розмірів плати за видачу ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України» того ж діапазону частот.

Прикриваючись результатами науково-дослідної роботи з питань дослідження стану розподілу РЧР і розроблення пропозицій щодо впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління (LTE), що виконані іноземним консультантом Analysys Мason Limited, НКРЗІ не бажає бачити

те, що впровадження IMT/LTE у діапазоні радіочастот 2345−2400 МГц з високою вірогідністю матиме негативний вплив на існуючі РЕЗ радіотехнології «широкосмуговий радіодоступ», що працюють в діапазоні радіочастот 2400−2483,5 МГц (зокрема, на перші канали: наприклад, на 2412 МГц).

При цьому дослідження Analysys Мason Limited не передбачало встановлення впливу шкідливих завад в умовах спільного користування спектром на РЕЗ, що працюють у діапазоні 2400−2483,5 МГц, та механізмів послаблення такого впливу.

Пролобіювавши та профінансувавши таке дослідження за рахунок потенціальних впроваджувачів IMT/LTE, ці гравці ринку не побачили провайдерів, які будують безпроводові локальні мережі (доступ до Інтернет), а НКРЗІ, закриваючи очі на наявні проблеми, бачить свою мету лише в одному — як найшвидше продати по-домовленості ресурс (врахуйте звернення від ТОВ «Інтелектуальні комунікації» та ТОВ «Телерадіокомпанія «Краєвид» на предмет конверсії), така собі «контора купі-продай», і до суспільного інтересу їй байдуже.

Письмове застереження УДЦР, виступи представника громадськості О. Гусєва та члена НКРЗІ В. Греська щодо негативного впливу, необхідності проведення додаткового дослідження та прийняття захисних механізмів для ШСД, а також доцільності перенесення прийняття рішень, не вплинуло на членів НКРЗІ.

Чотирма голосами з шести (О.Животовський, В. Лагошін, О. Бісюк, О. Скляров), рішення були прийняті.

Гроші не пахнуть, а за прийняття рішень, навіть негативних, жодного разу ніхто покарання не поніс. Ось вам і єдині підходи регулювання та створення сприятливих умов діяльності, але ж чомусь для окремих компаній.

Як буде на цей раз, чи проштовхне це неподобство ринок?