Самопожертва справжньої любові

Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра презентував свою першу прем’єру 2018 року — «Умовно звільнені» за романом Дідьє ван Ковелера в українському перекладі Павла Мигаля. Головну роль виконує народна артистка України і СРСР, лауреат Шевченківської премії Ада Роговцева.

Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра презентував свою першу прем’єру 2018 року — «Умовно звільнені» за романом Дідьє ван Ковелера в українському перекладі Павла Мигаля. Головну роль виконує народна артистка України і СРСР, лауреат Шевченківської премії Ада Роговцева.

Режисер-постановник вистави і автор інсценізації, заслужений діяч мистецтв України Катерина Степанкова, яка вже більше десяти років плідно співпрацює з Київським театром драми і комедії. Особливо популярністю у театралів користуються постановки Катерини, в яких грає її мати А. Роговцева.

Першою такою спільною роботою стала вистава «Рожевий міст» за романом «Мости округу Медісон» Р. Д. Уоллера, яка на жаль вже не представлена в репертуарі театру. Наступною стала постановка «Вася повинен подзвонити» за твором К. Рубіної «Прогулянки в Лю-Бле». А на сцені Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я» цей творчий тандем представив вистави: «Будьте як вдома», «Схоже на щастя» і «Свідоцтво на життя» (остання за однойменною книгою Ади Миколаївни). Кожна така вистава ставала помітною подією в культурно-мистецькому житті країни, а глядачі з нетерпінням чекали нових робіт видатної артистки сучасності та її талановитої доньки-режисера.

Зазвичай Катерина Степанкова бере до постановки ті твори, в яких би хотіла зіграти сама, і щоб там були цікаві і чоловічі, і жіночі ролі. Роман «Умовно звільнені» вона прочитала у 2009 — 2010 роках, коли працювала актрисою у Театрі Романа Віктюка. Твір дуже сподобався. Один з провідних акторів цього театру Дмитро Жойдік переконав, що з цього сюжету може вийти цікава вистава. Через два місяці Катерина зробила інсценування роману і планувала, що поставить його до 75-річчя Ади Миколаївни, як антрепризу, а її партнерами мали стати актори з Театру драми і комедії. Але дуже захворів брат Костя, який помер 1 липня 2012 року. П’єсу поклали до шухляди більш ніж на 5 років.

На переконання режисера саме зараз прийшов час показати підняту в романі «Умовно звільнені» тему про незалежність людини і про те, що ніхто не має права нічого нав’язувати, і лише любов може диктувати, що ти повинен зробити, але все рівно не проти волі людини, тобто все потрібно робити з любов’ю.

Автор роману, за яким створена нова вистава, Дідьє ван Ковелер — відомий французький прозаїк, критик, сценарист, лауреат багатьох літературних премій народився 1960 року в Ніцці. Свій перший роман він написав у восьмирічному віці і надіслав його до кількох видань. Тоді до творчості юного письменника ніхто не поставився серйозно.

А перший «дорослий» роман Дідьє — «Десять років і ще трохи» вийшов з друку 1982 року. За цей твір він отримав престижну премію Фонду імені Сімони і Чіно дель Дюків. Книжка мала успіх у Франції і відтоді письменник почав постійно займатися літературною працею. 1994 року він став лауреатом Гонкурівської премії за роман «Шлях в один кінець». А твір Дідьє ван Ковелера «Умовно звільнені» вперше побачив світ 1999 року.

За сюжетом скромний клерк Тома знайомиться з доволі екстравагантною молодою красунею Елен, про яку піклується дивакувата літня пані Едме Жермен-Ламар. Свого часу саме завдяки мадам Жермем-Ламар дівчина захопилася польотами, але після аварії літака залишилася прикутою до інвалідного візка.

Дочка мадам Жермен-Ламар Жаклін вважає Елен авантюристкою, що прагне заволодіти значним сімейним спадком, і намагається позбутися її, оголосивши матір божевільною…

«Умовно звільнені» — це неймовірна історія про шляхетну самопожертву справжньої любові, що повертає сенс життя її головним героям. Любов до своєї справи, до свого захоплення, до людей, які поруч з тобою і до життя, якби би складним і болісним воно не було… Напевне не випадково виставі дали промовистий підзаголовок — «Урок щастя». А натхненницею всіх карколомних подій, що відбуваються з героями, є дивовижна жінка — Едме Жермен-Ламар — доволі дивакувата і, на перший погляд, непередбачувана чарівна пані у виконанні неперевершеної Ади Роговцевої.

Вже під час першого виходу на сцену публіка зустрічає Аду Миколаївну бурхливими оплесками, а потім три години затамувавши подих намагається вловити кожен рух, кожне слово актриси. Напевне такі хвилини не забуваються. Успіх новій постановці забезпечують також народний артист України Анатолій Ященко (Пьєр Еймонд Д’арбу (Пьєро), заслужена артистка Світлана Орліченко (Мадемуазель Ірблен, хазяйка бару Симона, Психіатр), актори театру — Акмал Гурезов (Тома Венсан), Анастасія Киреєва (Елен Руіс), Ірина Мак (Жаклін Понс-Ламар), Володимир Цивінський (Больмут, Шарманщик, Льотчик), Олександр Петрожицький (Клошар), а також молоді виконавці, які задіяні в пластичних епізодах.

Крім цього плідно попрацювала творча команда, яка постійно співпрацює з Катериною Степанковою — Тарас Ткаченко (сценографія), Ірина Горшкова (костюми), відомий київський хореограф Олексій Скляренко і композитор Андрій Шусть.