Святослав Стеценко: американські Javelin не є панацеєю для перемоги у війні з Росією

У Державному департаменті США поки що не підтвердили поставку в Україну переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin. Про це на прес-конференції повідомила його офіційна представниця Гізер Нойєрт. Чи отримає України Javelin і як наявність цієї зброї вплине на хід війни з московським агресором, i-ua.tv погодився розповісти полковник запасу Святослав Стеценко

Святослав Стеценко: американські Javelin не є панацеєю для перемоги у війні з Росією

У Державному департаменті США поки що не підтвердили поставку в Україну переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin. Про це на прес-конференції повідомила його офіційна представниця Гізер Нойєрт. Чи отримає України Javelin і як наявність цієї зброї вплине на хід війни з московським агресором, i-ua.tv погодився розповісти полковник запасу Святослав Стеценко.

— На Вашу думку, із чим пов’язана така невизначеність Держдепу?

— Просто так Javelin передавати не можна. По-перше, треба провести підготовку людей і навчити їх працювати з переносними протитанковими ракетними комплексами. В іншому випадку — вони будуть лише таким собі загрозливим залізом, яке не можна використати. Javelin, як і будь-яка зброя мають відповідні характеристики і правила застосування. Американці не зацікавлені передавати ракетні комплекси без ефективного використання. Бо це стане не лише витрачанням грошей, але і ударом по їх репутації. По-друге, України має забезпечити відповідні процедури зберігання Javelin. Для Сполучених Штатів Америки важливо, аби ця зброя не потрапила до рук Московії.

— У США не виключають, що українські чиновники можуть продати протитанкові ракетні комплекси?

— Ні. Питання стоїть так, щоб їх не захопили. Наприклад, систему Javelin передають у підрозділ, а потім про це дізнаються московити і захоплюють її. Таким чином, вони потім відкривають для себе її технологію і способи протидії. Ці проблеми існували раніше, і я не знаю на якому етапі розв’язання вони знаходяться зараз.

Але, так чи інакше, рішення про передачу Україні протитанкових ракетних комплексів Javelin прийняте. Зараз тільки питання у дотриманні українцями умов американців щодо ефективності їх застосування і забезпеченні процедур.

— Коли Ви говорили про процедури, мова йшла про організацію навчання наших військових?

— Для цього американці фінансують роботу своїх інструкторів в Україні. На оплату їх послуг йде значна частина витрат США, спрямованих на допомогу нашій державі по зміцненню оборони.

— Коли Україні передадуть Javelin, як їх будуть використовувати?

— Тут ніхто нічого точного сказати не може. Це рішення прийматиме військове керівництво. На превеликий жаль, у нас не роблять як у передових державах світу. В Україні подібні рішення, зазвичай, приймаються не командиром підрозділу на балансі якого перебуває зброя, а «самим верхнім штабом». Тому, говорити про ефективність використання Javelin неможливо. Яким чином вони будуть застосуватися, залежить від нашого військового командування.

— На Вашу думку, як система Javelin вплине на хід війни з Росією?

— В цілому, жодна окремо взята зброя не здатна вплинути на хід війни. Звісна річ, протитанковий ракетний комплекс Javelin має свої характеристики і за певних умов може бути ефективним. Якщо його правильно застосувати, він збільшить вогневі можливості наших сухопутних підрозділів по боротьбі проти броньованої сили противника. Однак Javelin не є панацеєю. Він добре працюватиме лише у комплексі з іншими системами озброєння військової техніки і за умов правильної організації бойових дій.

Нам насамперед, потрібно змінювати систему управління збройних сил: бойове і оперативне забезпечення і головне — провести ідеологічну роботу. Необхідно зламати радянську та пострадянську військові традиції і поширити стандарти поваги до військових. Іншими словами, нам варто зробити популярними цінності, які є притаманними країнам НАТО.

Читайте також


Святослав Стеценко: Іти у майбутнє — це примус бути іншими

Володимир Зеленський при владі знаходиться вже півроку, але це не вплинуло ні на зміну системи, ні на підвищення рівня життя громадян. То можливо нам потрібна нова парадигма державного розвитку? Якою залишиться Україна після закінчення президентства Володимира Зеленського? У минулому матеріалі, ми шукали відповіді на ці питання з філософом Сергієм Дацюком. Тепер пропонуємо вашій увазі точку зору полковника запасу Святослава Стеценка.