Одкровення Анатолія Буртового

В Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка відкрили виставку живописця і графіка, заслуженого художника України Анатолія Буртового, на який митець представив картини, написані протягом останнього року.

Одкровення Анатолія Буртового

В Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка відкрили виставку живописця і графіка, заслуженого художника України Анатолія Буртового, на який митець представив картини, написані протягом останнього року.

Майбутній художник народився в с. Гулі, що на Київщині. Навчався у Дніпропетровському художньому училищі та Київському поліграфічному інституті.

У своїй творчості поєднує традиції іконопису та українського народного мистецтва школи Михайла Бойчука і його наступників. Захоплюється історичною тематикою — епохою Трипільської культури, давньоукраїнськими міфами та легендами. Результатом творчої співпраці з відомим українським поетом Ігорем Римаруком стала збірка віршів «Діва-Обида», яку на Всеукраїнському конкурсі книги визнали найкращим виданням 2000 року.

2004 року за підтримки радіопрограми «Український час» відбулася виставка Анатолія Буртового «Чиста криниця» в Українському музеї-архіві ім. Патріарха Йосипа Сліпого у Монреалі.

Художник представляє в Україні інтереси Северина Палидовича, сценічне ім’я Ерко — українського співака зі США, який виконує український ліричний шансон. Усі п’ять альбомів Ерка, що вийшли в України, проілюстровані роботами Буртового.

Твори митця знаходяться у колекціях багатьох країн світу.

— Сьогодні ми відкриваємо виставку прекрасних картин незвичайного художника Анатолія Буртового. Він небагатослівний. Але свою любов до України передає через власні полотна. Вже самого споглядання його робіт може бути достатньо, аби стати патріотом, знайти в собі власні корені.

Анатолій малював портрети, пейзажі, натюрморти, довго перебував у стані творчого пошуку, аж поки не знайшов свій неповторний стиль, який відрізняє його від будь-якого іншого художника. Сьогодні ми маємо унікальну можливість побачити в основному нові роботи митця, на яких ще не висохла фарба.

Виставка є частиною великого проекту «Мистецька дипломатія». Ці картини щодня можуть бачити студенти інститутів Міжнародних відносин і Журналістики. Твори мистецтва вливають на формування їхніх особистостей. А завтра ці молоді люди представлятимуть Україну у світі, — зазначила куратор виставки Ірина Олійник.

— Дуже радий, що такий відомий художник виставляє в нас свої роботи. Ці картини з дуже глибоким змістом, думаю, що вони сподобаються всім, хто завітає на виставку. Крім студентів експозицію зможуть побачити діти з усієї України, а також наукова еліта. Виставка прищеплює любов до красивого, дає розуміння того, що саме краса має бути сенсом життя. Сподіваюсь, що в стінах нашого вишу ще неодноразово відбуватимуться виставки Анатолія Буртового, — підкреслив Валерій Копійка, директор Інституту міжнародних відносин.

— Анатолій Буртовий — знакова постать у мистецтві. Це упізнаваний художник, людина від землі, справжній універсал, який працює в різних техніках. Я певен, що його роботи духовно збагачуватимуть не тільки наших сучасників, але й прийдешні покоління. Всі картини митця надзвичайно глибокі, — наголосив скульптор, член НСХУ і НСПУ Михайло Горловий.

— Мав щастя побувати у майстерні Анатолія Буртового. Був зачарований побаченим. У нього дуже багато прекрасних картин. Ними можна було б заповнити не один такий зал, в якому сьогодні відкривається ця виставка. Хочу, щоб художник і надалі радував нас своїми чудовими роботами, — розповів член НСХУ Філіп Чорнобров.

— Сьогоднішня виставка для мене це велике свято, але, водночас, і сповідь, адже я ділюся своїм сокровенним. Мої роботи торкаються історії, народних звичаїв і традицій. Через знаки і символи, через експресію і фактуру я намагаюся показати як відчуваю час і простір.

Ми живемо в особливий час. Відбувається очищення, йде зміна формації, навколишнього світу. Просто не всі можуть про це сказати, але кожен відчуває своїм внутрішнім світом. А я прагну відобразити у своїх роботах, — зізнався Анатолій Буртовий.

Письменниця і громадська діячка Олександра Виноградова подарувала художнику нову збірку своїх поезій та прочитала присвячений йому вірш. А заслужена артистка України Світлана Князєва виконала кілька пісенних творів на слова українських композиторів.

Темі духовності Анатолій Буртовий присвятив свої роботи — «Причастя», «Трійця», «Сільська Покрова». Народно-поетична творчість стала поштовхом для написання картин «Давня Україна», «Світ писанки», «Мамай». Філософські мотиви відчутні в полотнах «Поклик вічності», «Семикрилка», «Повітряний човен», «Дорога», «Просвітлення». Багато хто з відвідувачів виставки звертає увагу на незичні знаки гороскопа, створені художником — «Риби» і «Овен».

Одкровення Анатолія Буртового
Одкровення Анатолія Буртового

Одкровення Анатолія Буртового
Одкровення Анатолія Буртового

Одкровення Анатолія Буртового
Одкровення Анатолія Буртового

Одкровення Анатолія Буртового
Одкровення Анатолія Буртового

Рекомендовані публікації